Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppas stadgar
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppas stadgar
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppas stadgar (pdf)
STADGAR
FO-nummer: 0567671-2
Företag: Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
Innehåll: Gällande stadgar: 23.07.2024
1. Firma och hemort
Andelslagets firma är Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa och dess hemort är Seinäjoki. Andelslaget benämns i dessa stadgar ”handelslaget”.
2. Verksamhetens syfte
Handelslagets syfte är att genom affärsverksamhet generera tjänster och förmåner för sina medlemmar och på detta sätt främja deras ekonomiska välstånd. Handelslaget kan leverera tjänster via dottersammanslutningar eller på annat sätt.
3. Verksamhetsområde
Handelslaget idkar detaljhandel, resebransch- och bespisningsverksamhet samt serviceverksamhet.
Handelslaget kan låta uppföra samt äga och hyra fastigheter samt äga och handla med värdepapper.
4. Handelslaget som en del av S-gruppen
Handelslaget är medlem i Centrallaget för Handelslagen i Finland (Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta, härefter SOK).
Med S-gruppen avses SOK och dess medlemshandelslag inklusive dotterbolag samt sammanslutningar i vilka de var för sig eller tillsammans har ett innehav på över 50 procent eller bestämmande inflytande.
Ett beslut genom vilket handelslaget avsäger sig medlemskapet i SOK ska fattas av två på varandra följande fullmäktigemöten. Beslutet är giltigt endast om det senare mötet antar det enhälligt.
Beslut om att ändra denna punkt 4 ska fattas av två på varandra följande fullmäktigemöten. Beslutet är giltigt endast om det senare mötet antar det enhälligt.
5. Ansöka om och inleda medlemskap
Ansökan om medlemskap ska riktas skriftligt till handelslagets styrelse. Som medlem i handelslaget kan godkännas och medlem kan vara endast fysiska personer som förbinder sig att följa dessa stadgar och betala teckningspriset för en andel. Styrelsen beslutar om proceduren och villkoren för godkännande. Medlemskapet börjar då ansökan har godkänts och minst 20 euro av insatsen har betalts.
En medlem i handelslaget benämns också ”ägarkund” (eller ”ägare”).
6. Andel och insats
Varje medlem i handelslaget har en andel. Andelen har inget nominellt värde. Teckningspriset för en andel är etthundra (100) euro som betalas till handelslaget. Om teckningspriset används vid handelslaget benämningen ”andelsinsats” eller ”insats”.
Av insatsen ska minst tjugo (20) euro betalas i samband med anslutning. Medlemmen ska betala resten av insatsen inom två år efter anslutningsdatumet med upplupna köpåterbäringar, betalningssättsförmåner, utdelningar av överskott och/eller kontant, på det sätt som handelslagets styrelse fastställer.
Handelslaget upptar hela andelsinsatsen i fonden för inbetalt fritt eget kapital.
7. Avgång
En medlem har rätt att träda ut ur handelslaget genom ett skriftligt meddelande till handelslaget. Medlemskapet upphör så snart handelslaget har mottagit meddelandet om utträde.
8. Uteslutning
En medlem kan uteslutas ur handelslaget:
1) om hen har underlåtit att betala insatsen eller försummat någon annan skyldighet som hänför sig till medlemskapet, eller
2) om hen orsakar handelslaget olägenhet eller skada.
Beslut om uteslutning fattas av styrelsen. Medlemmen ska delges grunden för uteslutning minst en månad före det styrelsesammanträde vid vilket uteslutningen ska behandlas. Delgivandet levereras till den adress som antecknats i medlemsförteckningen eller som handelslaget annars känner till. En medlem som utesluts har rätt att kräva att beslutet om uteslutning hänskjuts till fullmäktigemötet. Kravet ska föreläggas handelslaget inom en månad från det att beslutet om uteslutning meddelats den uteslutna medlemmen under den adress som antecknats i medlemsförteckningen eller som handelslaget annars känner till.
9. Återbetalning av insatsen
Ifall en medlem skriftligen meddelar handelslaget sin avsikt att träda ut ur handelslaget, är handelslaget skyldigt att förvärva medlemmens andel.
Ifall en medlem utesluts ur handelslaget i enlighet med lagen om andelslag och dessa stadgar, är handelslaget skyldigt att lösa in medlemmens andel.
Förvärvs- och inlösningspriset är lika med beloppet av den betalda insatsen, och det betalas till medlemmen omgående efter att handelslaget mottagit meddelandet om utträde eller fattat beslutet om uteslutning.
Förvärvs- och inlösningspriset betalas ur handelslagets fond för inbetalt fritt eget kapital.
10. Rättigheter för rättsinnehavare efter en avliden medlem och återbetalning av insatsen
Om en avliden medlems rättsinnehavare, till vilken rätten till den avlidnes andel har överförts, ansluter sig som medlem i handelslaget inom ett år från medlemmens dödsdatum, överförs de obetalda ekonomiska rättigheter som hänför sig till den avlidnes andel till den rättsinnehavare som anslutit sig till handelslaget.
Om den avlidna medlemmens rättsinnehavare skriftligen kräver återbetalning av insatsen, är handelslaget skyldigt att förvärva rättsinnehavarens andel. Om den avlidna medlemmens rättsinnehavare inte inom ett år kräver återbetalning av den inbetalda andelsinsatsen, har handelslaget rätt att inlösa den avlidna medlemmens andel.
Förvärvs- och inlösningspriset är lika med beloppet av den inbetalda insatsen, och det betalas till den avlidna medlemmens rättsinnehavare omgående efter att handelslaget mottagit kravet om återbetalning av insatsen eller fattat beslut om inlösen.
Förvärvs- och inlösningspriset betalas ur handelslagets fond för inbetalt fritt eget kapital.
11. Fullmäktige
Handelslagets medlemmars beslutanderätt i alla ärenden som ankommer på andelsstämman utövas av fullmäktige i stället för andelsstämman. Medlemmarna väljer fullmäktige inom sig i enlighet med valordningen. Till fullmäktige väljs 50 ledamöter. Dessutom väljs suppleanter enligt valordningen.
Fullmäktigeledamöterna och suppleanterna utses för en mandatperiod av fyra år. Fullmäktiges mandatperiod börjar respektive slutar när S-valnämnden har kungjort valresultatet.
En styrelseledamot eller ledamot i förvaltningsrådet kan inte verka som fullmäktigeledamot. Om en person som väljs in i fullmäktige tillhör eller väljs in i styrelsen eller förvaltningsrådet, har hen bestående förhinder att verka i fullmäktige och ska ersättas i fullmäktige av en suppleant.
Om en fullmäktigeledamot avlider eller meddelar att hen har bestående förhinder att delta i fullmäktiges sammanträden, ska hen ersättas av en suppleant.
12. Fullmäktigemöte
Fullmäktige sammanträder på kallelse av förvaltningsrådet två gånger om året på handelslagets hemort eller på någon annan av förvaltningsrådet anvisad plats. Vårmötet ska hållas före utgången av juni och höstmötet före utgången av december.
På vårmötet:
1) framläggs verkställande direktörens översikt
2) fattas beslut om fastställande av bokslutet och koncernbokslutet
3) fattas beslut om användningen av det överskott som balansräkningen utvisar
4) fattas beslut om ansvarsfrihet för styrelseledamöter, förvaltningsrådsledamöter
och verkställande direktören
5) utses ett utnämningsutskott för att bereda valet av förvaltningsrådsledamöter och revisorer samt grunderna för och beloppet av arvodena till fullmäktige och förvaltningsrådsledamöterna
6) behandlas övriga ärenden enligt kallelsen.
På höstmötet:
1) framläggs verkställande direktörens översikt över handelslagets verksamhet under innevarande år
2) fattas beslut om arvodena för fullmäktigeledamöterna, förvaltningsrådets ordförande och ledamöter samt om grunderna för revisorernas
arvode för följande räkenskapsperiod
3) utses vid behov ledamöter till förvaltningsrådet
4) utses vid behov revisorer och revisorssuppleanter
5) behandlas övriga ärenden enligt kallelsen.
13. Möteskallelse
Kallelse till fullmäktigemöte ska sändas skriftligt till den adress som fullmäktigeledamoten uppgivit, minst sju dagar före mötesdagen, såvida inte en längre frist fastställts i lagen om andelslag. Kallelsen kan också läggas fram i butikerna för medlemmars påseende och/eller publiceras i en tidning. De ärenden som kommer att behandlas ska framgå av kallelsen.
14. Procedur för fullmäktigemöte
Förvaltningsrådets ordförande öppnar mötet.
Fullmäktige väljer mötesordförande, sekreterare, två protokolljusterare samt två rösträknare. Över mötet uppgörs ett protokoll som ska undertecknas av mötets ordförande och protokolljusterarna. Vid mötet behandlas endast de ärenden som har nämnts i kallelsen och/eller som enligt lag och stadgarna ankommer på mötet.
Varje ledamot har en röst vid fullmäktigemötet.
Mötet antar det förslag som fått understöd av mer än hälften av de avgivna rösterna, om inte annat följer av lagen om andelslag eller av dessa stadgar. Röstningar genomförs som öppna röstningar, om inte fullmäktigemötet besluter annat.
I valet blir den vald som fått flest röster, eller,
om flera personer ska väljas, de som fått flest röster, i den ordningsföljd som röstetalen anger. Vid lika röstetal avgörs valet genom lottdragning, medan andra omröstningar avgörs med ordförandens röst.
15. Förvaltningsrådet
Förvaltningsrådet har 21 ledamöter, av vilka 19 väljs av fullmäktige och 2 av handelslagets personal.
Ledamöterna i förvaltningsrådet väljs för en period om tre kalenderår. Varje år står ungefär en tredjedel av ledamöterna i tur att avgå.
Till förvaltningsrådet ska väljas sådana medlemmar i handelslaget som är tillräckligt väl insatta i förvaltning och företagsekonomi och som representerar handelslagets medlemmar så mångsidigt som möjligt. De invalda ska vara bosatta inom handelslagets verksamhetsområde
då de väljs. En person kan inte väljs in i förvaltningsrådet om hen fyller 65 år före mandatperiodens början.
I enlighet med lagen om personalrepresentation i företagens förvaltning utser handelslagets personal två medlemmar i förvaltningsrådet och personliga suppleanter för dessa.
16. Förvaltningsrådets sammanträden
Förvaltningsrådet väljer inom sig en ordförande och minst en vice ordförande för ett kalenderår i sänder.
Förvaltningsrådet sammankallas av ordföranden minst tre gånger om året. Kallelsen ska skickas ut minst sju dagar före sammanträdet.
Förvaltningsrådet är beslutfört när mer än hälften av ledamöterna, inklusive ordföranden eller en vice ordförande, är närvarande vid sammanträdet. Förvaltningsrådet antar det förslag som fått majoritetens understöd. Om rösterna faller jämnt avgörs ärendet med ordförandens röst. Om rösterna faller jämnt vid val av ordförande eller vice ordförande avgörs valet genom lottdragning.
Över förvaltningsrådets sammanträde uppgörs ett protokoll som ska undertecknas av mötets ordförande och minst en ledamot som förvaltningsrådet utsett.
Förvaltningsrådet kan inbjuda styrelseledamöterna och revisorerna eller andra personer att med närvaro- och yttranderätt delta i sina sammanträden. Förvaltningsrådet antar själv sin dagordning.
17. Förvaltningsrådets uppgifter
Förvaltningsrådets uppgift är att övervaka handelslagets förvaltning, som styrelsen och verkställande direktören ansvarar för. Förvaltningsrådet kan ge styrelsen anvisningar i ärenden som är vittsyftande eller principiellt viktiga.
Förvaltningsrådet:
1) väljer verkställande direktören, beslutar om grunderna för hens avlöning, gör upp VD-avtalet och beslutar om uppsägning av
verkställande direktören
2) väljer 4–6 styrelseledamöter för en period om ett kalenderår i sänder och fastställer deras arvoden
3) beslutar inom handelslagets verksamhetsområde om ärenden som avser betydande inskränkning eller utvidgning av verksamheten
4) fastställer handelslagets centrala strategier och ekonomiska målsättningar
5) fastställer styrelsens dagordning
6) lämnar utlåtande om bokslutet till fullmäktiges vårmöte
7) väljer S-valnämnden
8) väljer handelslagets representanter till SOK:s möten
9) bereder de ärenden som ska behandlas vid fullmäktigemötet, gör upp föredragningslistan och bestämmer tid och plats för mötet.
18. Förvaltningsrådets ordförandes uppgifter
Utöver de uppgifter som fastställs i lagen om andelslag ska förvaltningsrådets ordförande:
1) tillsammans med styrelsen bereda de ärenden som ska behandlas vid förvaltningsrådets sammanträde
2) närvara med yttranderätt vid styrelsens sammanträden
3) tillsammans med förvaltningsrådets vice ordförande och styrelsens vice ordförande besluta om verkställande direktörens löneförmåner enligt de avlöningsgrunder som förvaltningsrådet fastställt 4) på förvaltningsrådets vägnar sammankalla fullmäktige i enlighet med lagen om andelslag och dessa stadgar.
19. Styrelsen
Styrelsen består av ordförande, som är handelslagets verkställande direktör, samt 4–6 ledamöter som väljs av förvaltningsrådet för ett kalender år i sänder. Styrelseledamöterna ska vara väl insatta i företagsekonomi och förvaltning. De ska vara medlemmar i handelslaget, får inte ha fyllt 65 år vid mandattidens början och bör om möjligt vara bosatta inom handelslagets verksamhetsområde.
Styrelsen väljer vice ordförande inom sig för ett kalenderår i sänder. Vice ordföranden för inte vara anställd vid handelslaget.
Verkställande direktören i egenskap av ordförande bereder styrelsemötena och sammankallar styrelsen. Styrelsen är beslutför när mer än hälften av ledamöterna, inklusive ordföranden eller vice ordföranden, är närvarande vid sammanträdet. Styrelsen antar det förslag som fått majoritetens understöd. Om rösterna faller jämnt avgörs ärendet med ordförandens röst.
Förvaltningsrådets ordförande och vice ordföranden deltar också i styrelsens sammanträden.
Över styrelsens sammanträden uppgörs ett protokoll som ska undertecknas av mötets ordförande och minst en ledamot som styrelsen utsett.
20. Styrelsens uppgifter
Styrelsen ska omsorgsfullt främja handelslagets intressen. Den svarar för handelslagets förvaltning och för att verksamheten är ändamålsenligt organiserad. Styrelsen sköter handelslagets ärenden i överensstämmelse med lag och dessa stadgar och i enlighet med beslut av fullmäktige och förvaltningsrådet samt enligt förvaltningsrådets anvisningar. Förvaltningsrådet fastställer styrelsens dagordning.
Till styrelsens uppgifter hör att:
1) besluta om proceduren och villkoren för godkännande av medlemsansökningar, om principerna för medlemsförmåner och om uteslutning av medlemmar
2) i enlighet med lagen om andelslag föra en förteckning över handelslagets medlemmar
3) se till att övervakningen av handelslagets bokföring och förmögenhetsförvaltning är ändamålsenligt organiserad
4) besluta om handelslagets strategi och ekonomiska målsättningar
5) ge förvaltningsrådet vid dess sammanträden all den information som förvaltningsrådet behöver för att sköta sina uppgifter 6) besluta om beviljande av rätt att företräda handelslaget
7) besluta om att uppta och bevilja lån och ställa säkerheter 8) besluta om finansierings- och placeringspolicyn
9) besluta om betydande investeringar och realiseringar
10) upprätta verksamhetsberättelse, bokslut och koncernbokslut samt lämna förslag till åtgärder med anledning av överskottet enligt den fastställda balansräkningen eller koncernbalansräkningen.
21. Verkställande direktören
Handelslaget har en verkställande direktör vars uppgift är att sköta handelslagets löpande förvaltning i enlighet med styrelsens och förvaltningsrådets anvisningar och föreskrifter. Verkställande direktören ska omsorgsfullt främja handelslagets intressen. Verkställande direktören svarar för att andelslagets bokföring är lagenlig och medelsförvaltningen ordnad på ett betryggande sätt.
Då verkställande direktören har förhinder ersätts hen av en ställföreträdare som utses av förvaltningsrådet.
22. Företräda handelslaget
Verkställande direktören, styrelseledamöterna och personer som befullmäktigats av styrelsen företräder handelslaget två tillsammans.
23. Räkenskapsperiod
Handelslagets räkenskapsperiod är ett kalenderår.
24. Revision
Handelslaget har en eller två revisorer, av vilka den ena ska vara en i revisionslagen avsedd CGR-revisor eller ett CGR-samfund, och vid behov en eller två revisorssuppleanter.
Revisorerna väljs vid fullmäktiges höstmöte.
Revisorernas mandatperiod fortsätter tills vidare.
25. Reservfond och övriga fonder
Handelslaget har en reservfond. Handelslaget kan också ha andra fonder.
26. Utdelning av överskott
Fullmäktige beslutar om utdelning av överskottet. Fullmäktige kan på förslag av styrelsen besluta om att dela ut överskottet
- som ränta på insatsen
- enligt hur mycket medlemmens kundägarhushåll under räkenskapsperioden använt tjänster som handelslaget tillhandahållit (återbäring av överskott).
Fullmäktige får inte besluta att dela ut överskott utöver det belopp som styrelsen föreslagit eller godkänt.
27. Betalning av ränta på insatsen och återbäring av överskott
Räntan på insatsen och återbäring av överskott betalas in på medlemmens konto i S-Banken Ab eller på annat sätt enligt styrelsens beslut.
Ränta på insatsen kan betalas endast till de medlemmar som på den sista dagen av räkenskapsperioden har betalat in hela insatsen och fortsätter vara medlemmar i något av handelslagen inom S-gruppen.
Om medlemmen inte har betalat in hela insatsen, används av återbäringen av överskott som inbetalning på insatsen upp till det utestående beloppet.
28. Gåvor givna av handelslaget
Styrelsen kan besluta om gåvor för allmännyttiga eller därmed jämförbara ändamål, om gåvobeloppet kan anses vara skäligt med hänsyn till användningsändamålet samt handelslagets ställning och övriga omständigheter.
29. Skiljeförfarande
Tvister som gäller
- efterlevnaden av dessa stadgar eller lagen om andelslag vid handelslagets verksamhet, eller
- beslut som handelslagets organ fattat, eller
- handelslagets verkställande direktörs, styrelseledamots eller förvaltningsrådsledamots agerande i egenskap av verkställande direktör, styrelseledamot eller förvaltningsrådsledamot, ska behandlas i skiljeförfarande i enlighet med lagen om skiljeförfarande.
Skiljeförfarandet hålls på handelslagets hemort och det sker på finska.
Denna bestämmelse i stadgarna om skiljeförfarande är bindande för handelslaget, en medlem, styrelsen, förvaltningsrådet, en styrelseledamot, en förvaltningsrådsledamot, verkställande direktören och revisorerna.
VALORDNING FÖR FULLMÄKTIGE
1. Fullmäktigeval
Fullmäktigeval förrättas i handelslaget vart fjärde år vid en tidpunkt som förvaltningsrådet bestämmer. Valet sker som direkt personval per medlemsområde.
Förvaltningsrådet fastställer utifrån medlemsförteckningen medlemsområdenas gränser och antalet fullmäktigeledamöter som ska väljas från varje medlemsområde. Medlemsområdena tilldelas koder. Förvaltningsrådet tillsätter dessutom en S-valnämnd som ansvarar för valarrangemangen. S-valnämnden beslutar om alla övriga frågor som rör valarrangemangen.
2. Rösträtt
Rösträtt i valet har varje medlem i andelslaget, som före valåret har fyllt 15 år och blivit upptagen som medlem i handelslaget.
En medlem kan endast rösta på en kandidat från det medlemsområde där hen är bosatt. En medlem som bor utanför medlemsområdena kan rösta på en kandidat från vilket medlemsområde som helst.
3. Valbarhet
Valbar, det vill säga får ställa upp som kandidat i valet, är varje medlem som före valåret har betalat in hela insatsen till handelslaget och blivit upptagen som medlem i handelslaget och som vid valets början är myndig och bosatt inom handelslagets medlemsområde.
4. S-valnämnden
S-valnämnden består av en ordförande, en vice ordförande och tre övriga medlemmar. S-valnämnden är beslutsför när ordföranden, eller om hen är förhindrad vice ordföranden, och minst två andra medlemmar är närvarande.
En medlem av S-valnämnden får inte ställa kandidera i val eller fungera som ombud för eller undertecknare av en kandidatlista.
Över S-valnämndens sammanträden förs protokoll som ska undertecknas av ordföranden och minst en medlem.
5. Information om valet
Information om valet, rösträtten och valarrangemangen ska lämnas på det sätt som S-valnämnden bestämmer per post, elektroniskt och/eller genom annonsering i en tidning och/eller elektronisk kanal.
6. Kandidatnominering
Minst två röstberättigade medlemmar (nominerare) som är bosatta inom ett medlemsområde får föreslå en kandidat eller flera kandidater från sitt medlemsområde genom att lämna en skriftlig kandidatanmälan till S-valnämnden innan tiden för kandidatnominering går ut. En av nominerarna ska utses till ombud och en till suppleant. En medlem får vara nominerare till högst en kandidatanmälan och en kandidat får inte upprätta en kandidatanmälan.
Kandidaten måste uppfylla de krav som anges i punkt 3 i valordningen. En kandidat får förekomma på endast en kandidatanmälan.
En anmälan får innehålla högst dubbelt så många kandidater som antalet fullmäktigeledamöter som kan väljas in från medlemsområdet. På kandidatanmälan ska uppges varje kandidats för- och efternamn, titel eller yrke, hemkommun och medlemsnummer samt nominerarnas kontaktinformation. Ombudets och suppleantens kontaktinformation ska anges på kandidatanmälan. Dessutom ska av kandidatanmälan eller dess bilaga framgå varje kandidats samtycke eller ombudets försäkran om att kandidaten/kandidaterna givit sitt samtycke till kandidaturen.
Samtliga nominerare ska underteckna kandidatanmälan.
S-valnämnden kan även ställa andra krav på kandidatanmälan.
7. Behandling av kandidatanmälningar i S-valnämnden
S-valnämnden registrerar de inkomna kandidatanmälningarna och numrerar dem i den ordning de inkommit.
S-valnämnden granskar kandidatanmälningarna. Valnämnden godkänner kandidatanmälningarna eller begär korrigering av anmälan.
Om en kandidatanmälan är bristfällig eller felaktig ska nomineraren få sju dagar på sig efter nomineringstidens slut för att rätta de fel och/eller brister som S-valnämnden observerat i ansökan. Valnämnden underkänner kandidatanmälningen om den inte rättas inom den angivna tidsfristen. S-valnämnden granskar de rättade kandidatanmälningarna och underkänner de anmälningar som fortfarande innehåller brister eller fel.
S-valnämnden upprättar kandidatlistorna för varje medlemsområde utifrån de godkända nomineringarna. Kandidaterna inom varje medlemsområde tilldelas ett nummer i löpande följd, med början från nummer två för den första kandidaten.
8. Röstningsanvisning
S-valnämnden besluter om röstningen ska genomföras per post eller elektroniskt eller som en kombination av dessa. Valet sker hemligt. S-valnämnden ska särskilt vidta åtgärder för att garantera medlemmarnas rösträtt och valhemlighet.
S-valnämnden beslutar om röstningsperioden (10–21 dagar) samt utarbetar röstningsanvisningen och röstsedlarna.
Röstningsanvisningen, de godkända kandidatlistor och röstsedlarna med returkuvert eller det elektroniska valmaterialet skickas till de röstberättigade medlemmarna före röstningsperiodens början under den adress de har meddelat till handelslaget. Det tryckta valmaterialet skickas endast till medlemmar som är bosatta i Finland.
Röstningsanvisningen, kandidatlistorna och röstningsperioden kan också publiceras i elektroniska medier.
9. Röstning
Medlemmen skriver på röstsedeln numret på den kandidat som hen röstar på. Inga andra anteckningar får göras på röstsedeln.
Röstsedeln kan översändas till S-valnämnden per post eller läggas i en valurna på något av de handelslagets verksamhetsställen som valnämnden. Röstsedeln ska vara S-valnämnden tillhanda före röstningsperiodens utgång.
En medlem som före röstningsperiodens utgång på ett tillförlitligt sätt kan bevisa att hen inte har fått någon röstsedel eller att röstsedeln har skadats får en ny röstsedel av S-valnämnden.
Valet kan genomföras helt eller delvis elektroniskt.
Elektronisk röstning sker med elektroniska hjälpmedel under röstningsperioden i enlighet med valnämndens anvisningar.
10. Rösträkningen
S-valnämnden ska efter röstningsperiodens slut se till att rösträkningen genomförs på ett tillförlitligt sätt och utan dröjsmål.
En avgiven röst är ogiltig om
- röstsedeln har märkts med fler än en kandidats nummer eller andra anteckningar
- kandidatens nummer har skrivits så otydligt, att det inte går att uttyda vilken kandidat som avses
- röstsedeln inte är den som S-valnämnden tillhandahållit
- röstsedeln vid kombinerad elektronisk röstning och poströstning returneras i ett annat kuvert än det returkuvert som tillhandahållits medlemmen för röstningen, eller – röstsedeln inte kommer fram i tid.
S-valnämnden beslutar om att förklara en röstsedel ogiltig.
Antalet röster för varje kandidat beräknas utifrån de godkända rösterna per medlemsområde. Kandidaterna rangordnas enligt antalet röster, och de kandidater som får flest röster väljs in i fullmäktige. Om det finns flera kandidater till sista medlem i fullmäktige med samma röstetal, lottas den kandidat som väljs till medlem i fullmäktige ut.
Kandidater som fått näst flest röster är suppleanter för fullmäktige i respektive medlemsområde i ordningsföljd enligt sitt röstetal. Om det finns flera suppleanter med samma röstetal, lottas den som väljs till medlem i fullmäktige ut.
11. Offentliggörande av valresultatet
S-valnämnden fastställer valresultatet och informerar de invalda fullmäktigeledamöterna och suppleanterna så snabbt som möjligt.
Valresultatet offentliggörs senast inom 14 dagar efter röstningsperiodens slut, på det sätt som S-valnämnden har bestämt.