Defibrillator på alla verksamhetsställen


16.6.2023

Eepee har skaffat en defibrillator till handelslagets alla verksamhetsställen. Användningen av defibrillatorn vid första hjälpen är enkel tack vare både ljud- och bildanvisningar.

Vid sidan av defibrillatorerna som donerats av de lokala hjärtföreningarna och i samband med olika välgörenhetskampanjer har Eepee skaffat nya lättanvända apparater till alla verksamhetsställen.
– De installerades i mars–april och vi ordnade därefter utbildningar i användningen av defibrillatorerna för personalen via Teams. Vår personal deltar fortlöpande i FRK:s säkerhetspassutbildningar, som även omfattar användningen av en defibrillator. Därmed har en del av vår personal kunskaperna som behövs sedan flera år tillbaka, berättar Eepees utvecklingsdirektör Alexander Mäki-Rahko.

Eepees mål är att en person som via utbildning har aktuella första hjälpen-kunskaper ska vara på plats under varje arbetsskift.
– På så sätt kan vi förbättra säkerheten på våra verksamhetsställen.

Eepee utbildar sin personal systematiskt. Varje år genomgår 100–200 anställda en utbildning i första hjälpen eller uppdaterar sina kunskaper.
– Om första hjälpen-utbildningen börjar bli föråldrad ordnar vi alltid så att personalen kan uppdatera sina kunskaper.

Kompatibel utrustning

Utrustningen som Eepee har skaffat är kompatibel med den utrustning som används inom akutvården i Södra Österbottens välfärdsområde.
– I praktiken kan räddningspersonalen direkt ansluta sina enheter till våra defibrillatorer när de anländer till platsen.

Varje dag besöker hundratals och till och med tusentals kunder Eepees olika verksamhetsställen beroende på storlek och syfte.
– Utöver vår egen personal rör sig många kunder ständigt på våra verksamhetsställen. Det här är en förbättring av företagets grundläggande säkerhet som kan hjälpa alla människor som befinner sig i närheten av våra olika verksamhetsställen.

Eepees olika verksamhetsställen har omfattande öppettider, vilket innebär att utrustningen också är väl tillgänglig.
– De är inte placerade i något bakrum, utan på en synlig plats så att de är lättillgängliga om någon behöver hjälp.

Det är också viktigt att utrustningen är så enkel att använda som möjligt. De har både ljud- och bildanvisningar som framskrider i den ordning som första hjälpen korrekt ska ges.
– Det är sällan dessa apparater behövs, men om ett hjärtstillestånd skulle inträffa bör hjälpen finnas tillgänglig så snabbt som möjligt. Varje minut utan korrekt första hjälp minskar överlevnadschansen för en människa med hjärtstillestånd med 10 %. På motsvarande sätt förbättrar korrekt grundläggande återupplivning och snabb hjälp med defibrillator avsevärt överlevnadsmöjligheterna. Med en så stor mängd utrustning (34 nya enheter) har Eepee klart ökat hjärtsäkerheten i sitt område. Utrustningen kommer också att finnas med i 112-appen och defibrillatorregistret defi.fi, säger Teemu Piispanen från organisationen Sydänturva som har levererat defibrillatorerna till Eepee.


Sydänturvan Juha Salminen näyttää elvytyksen mallia Alexander Mäki-Rahkolle sekä Juha Saloselle, jonka edustama yritys on toimittanut defibrillaattorit Eepeen toimipisteisiin.

 

Text: Harri Puhakainen
Foto: Matti Hautalahti