S-market och ABC i Alavo förnyas


15.8.2023

Meddelande 15.8.2023

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, i Alavo har inlett en omfattande renovering av sitt köpcenter där S-market och ABC-trafikbutiken ligger. S-markets och ABC:s gemensamma fastighet i Alavo invigdes 2011 och det här är det första större renoveringsprojektet i fastigheten. Genom projektet säkerställs tidsenliga butikstjänster långt in i framtiden, förbättras fastighetens energieffektivitet och utvecklas verksamhetens effektivitet.

Renoveringsarbetet inleds i augusti och avslutas i december 2023. S-market betjänar kunderna hela tiden arbetet pågår, ABC kommer att ha ett tre veckor långt avbrott i verksamheten på grund av att golv och servicediskar i köket byggs om.

 

Energieffektivitet på topp

Under renoveringen får fastigheten uppvärmning med jordvärme i kombination med återvinning av kondensationsvärme vid sidan av fjärrvärme. Det här ökar ytterligare användningen av förnybar energi i fastigheten. På fastighetens tak finns redan ett solkraftverk som producerar el för S-markets och ABC:s behov. Inom ramen för projektet eftersträvas en minskad energiförbrukning på upp till 500 MWh i fastigheten. Energi sparas på fjärrvärme och elektricitet. De viktigaste besparingarna uppnås genom en förnyelse av butikens kylsystem, montering av dörrar på kylmöblerna samt med hjälp av jordvärme och fri kylning från marken.

 

S-market Alavo

S-market Alavo får tillägg i sortimentet i flera produktgrupper. Det totala antalet produkter i butiken kommer att överstiga 12 000 produkter med betoning på högklassiga inhemska färska produkter.

S-market Alavo kommer att vara en energi- och miljöeffektiv modern mataffär med mycket fokus på att det ska vara lätt att handla. Koldioxid-kylanläggning, kylmöbler med dörrar, värmeåtervinning och LED-belysning är exempel på miljövänliga lösningar. I butikens eget butiksbageri kommer det att finnas färska bageriprodukter. Sortimentet i den förstorade dryckesavdelningen kommer att erbjuda också många kalla drycker. I enlighet med S-markets nya koncept kommer butikens huvudfärg att vara diskret mörkgrå och inredningslösningarna tidlöst eleganta, berättar Jari Palo som är kommersiell direktör för handelslaget.

 

ABC Alavo

I samband med renoveringen byggs ABC Alavos kafé-restaurang ut till en stilig helhet på 223 platser som ansluter till S-market. Utöver kaféprodukter erbjuder restaurangen sallader och lunch vid den dubbelsidiga helt förnyade lunchdisken, à la carte-rätter, pizza samt Hesburger. I enheten finns utöver detta ett kabinett med 20 platser, en sommarterrass med 52 platser samt en förnyad lekplats för barn med tanke på barnfamiljernas behov. Enheten får även två ABC Minikabinett, som är ljudisolerade mötesrum för 1–4 personer.

I serviceutbudet ingår också tankningsområdets omfattande utbud av bränsle (95, 98, Smart Diesel och E85) inklusive tankningsbonus, Veikkaus tjänster samt penningspel. Vi vill erbjuda Alavoborna och våra resande kunder mångsidiga tjänster smidigt med ett stopp, säger branschdirektör Juhamatti Aronen.

 

I samband med renoveringen får ABC Alavo även en ABC-laddplats för elbilar, där det också kommer att finnas snabbladdning. ABC-laddplatserna bildar det riksomfattande ABC-laddning-nätverket, där ABC-mobilappen fungerar som användargränssnitt för laddningen. Laddutrustningen levereras av Kempower, en inhemsk föregångare inom laddningslösningar. S-gruppen har som mål att bygga ett riksomfattande laddnätverk för elbilar under 2021–2024. Inom Eepees område ska det under de kommande åren byggas fler ABC-laddplatser och syftet är att alltid förena projekten med renoveringar av fastigheten.

 

Mer information:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
Henrik Karvonen, verkställande direktör, tfn 040 057 2172, e-post henrik.karvonen@sok.fi
Jari Palo, kommersiell direktör, tfn 0500 567 805, e-post jari.palo@sok.fi
Juhamatti Aronen, branschdirektör, tfn 050 388 3506, e-post juhamatti.aronen@sok.fi