Landskapen delikatesser direkt från lokala producenter


28.3.2022

Lokala produkter har en viktig roll i Eepees produktsortiment, och det har varit fint att se hur andelen närproducerat ökar i affärerna.

T.ex. öl från företaget Mallaskuun Panimo i Lappo har blivit populära i Eepees enheter, när vi utökat utbudet till allt fler närköp. Marketchef vid S-market Lappo Marika Lintula berättar att det lokala småbryggeriet erbjuder ölsorter för många smaker. Butiken har över tio smaker från Mallaskuun Panimo i hyllan.

Lappoöl är en äkta landskapsdelikatess, för företaget väljer oftast att arbeta med lokala producenter.
– Jag har märkt att folk ofta köper en flaska specialöl i en smak, och en flaska i en annan. Öl har börjat likna viner till en viss del – kunderna vill nu bekanta sig med dryckernas smaknyanser. Jag gillar honungsöl allra bäst, den har en viss sorts mjukhet och ett löfte om sommar, berättar Lintula.

Marketchef vid S-market Storå Tuula Kiviniemi tipsar om Rantakallion Juustolas ostprodukter. Av det lokala ysteriets delikatesser kan kunderna hitta en traditionell kaffeost och en kryddig örtost i sortimentet på S-market Storå.
– Kaffeosten från Rantakallion Juustola är min favorit. Jag brukar värma en liten bit i mikron och strö lite salt över osten. Örtosten kan avnjutas som sådan.

Enligt Kiviniemi uppskattar kunderna att affären kan erbjuda närproducerade livsmedelsprodukter. Samarbetet med Rantakallion Juustola har fungerat utmärkt.

 

Lokalt säljer också vid ägghyllan

S-gruppen avslutar sin försäljning av ägg från höns i inredda burar. Försäljningen läggs ned i faser och avslutas helt och hållet före utgången av år 2026. S-butikerna slutar sälja Kotimaista-ägg från höns i inredda burar vid slutet av år 2023.

Tero Piirto, marketchef vid S-market Kauhajoki, berättar att ägg från den lokala gården Mäkisen maatila är ett populärt val i hans affär. Gården, som ligger i byn Harjankylä i Kauhajoki, har ett stall för frigående höns.

Äggen från Mäkisen maatila säljer bra vid S-market Kauhajoki – ofta kan man skymta bottnen på containern. Då blir det bråttom att beställa mer, så att äggen inte hinner ta slut. Den lokala äggproducenten levererar äggen till S-market direkt från gården. På så sätt kan affären erbjuda riktigt färsk närproducerad mat.
– Kauhajokiborna köper gärna närproducerat, det har jag upptäckt också med andra produkter. Det är jättefint, berömmer Piirto.

 

Text: Outi Myllymäki, BSTR