Eepee öppnar karriärstigen för hundratals ungdomar


24.1.2022

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa sysselsätter omkring 700 ungdomar under den kommande sommaren. Rätt många av dem fortsätter sin karriär som fast anställd arbetstagare hos Eepee. Den egentliga sökningen för sommararbetare 2022 startade redan i mitten av december. Sökningen till sommarpraktikprogrammet för yngre startar senare på våren.

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppas HRD-expert Tommi Suvisalmi berättar att ungdomarna under de senaste åren haft allt mer intresse att söka sommarjobb hos Eepee.
– Eepee verkar intressera ungdomar eller kanske handlar det om att arbetssökningsmarknaden i allmänhet har blivit aktivare. Förra året hade vi toppklassiga sommararbetare, och förhoppningsvis går det på samma sätt på den kommande sommaren.

För Eepee är sommararbetare en viktig resurs nu och för framtiden. Suvisalmi konstaterar att det största behovet är att ersätta bristen på anställda som beror på semestrar och säsong. Det är också viktigt att sommararbetare är potentiella nya Eepeeanställda. Motiverade personer och de som lär sig flitigt brukar stanna längre i huset.
– Många har säkert gått samma väg, alltså prao-praktiken, lär känna arbetslivet och förtjäna-anställningen, arbete vid sidan om studierna och efter utexamineringen en fast arbetsplats, beskriver Suvisalmi.

Bästa fortsättningsmöjligheter får man genom att söka med precision

S-market Kivistös marketchef Elina Jaakkola ger rådet att satsa på arbetsansökan. Det är en bra idé att rikta den till den arbetsplats man söker.

Man klarar sig bäst av sommarjobbet om man är motiverad att lära sig nytt. Jaakkola betonar också att sommarjobbet erbjuder goda möjligheter att utveckla en själv också för framtiden.
– Därför ska man sträva efter att få så mycket av det som möjligt och lära sig saker av kollegor. De hjälper gärna och ger introduktion till arbetet.

Eepees marketbutik erbjuder sommarjobb på olika håll i verksamhetsområdet. I arbetsuppgifterna är det viktigt att vara inställd på kundtjänst och kunna ta itu med olika uppgifter i butiken. För många ungdomar har sommarjobbet också lett till kvälls- och veckoslutarbete genom studieåret.

En bra arbetsattityd ersätter bristande erfarenhet

– I arbetsintervjun hjälper det om man vet om saker på förhand. Bra kunskapskällor är till exempel kompisar som har arbetat på samma arbetsplats och verksamhetsställets kanaler i de sociala medierna, tipsar ABC Lappo trafikbutikschef Tina Vainionpää vinkkaa.

För många unga arbetssökande kan sommarjobbet vara en av de första arbetsplatserna, och därför är man mycket spänd inför intervjun. Vainionpääs mål är att skapa en diskuterande atmosfär i arbetsintervjun så att ungdomens egen personlighet ska komma fram så bra som möjligt.

Med en ivrig attityd kan man ersätta bristerna i erfarenhet. En positiv inställning och det att man verkligen är intresserad av arbetet och av att lära sig nytt är enligt Vainionpää bra egenskaper hos sommararbetare. I Eepees trafikbutiker är arbetet hektiskt och mångsidigt. Under sommaren är det möjligt att lära sig många slags uppgifter: kundtjänst, Hesburger, Veikkaus, köksarbeten och städning.

– Detta sommararbete lämpar sig för dem som har mod att gå utanför sin egen bekvämlighetszon. I gengäld får man under sommaren lära sig väldigt mycket. Man kan tryggt komma arbeta hos Eepee, eftersom vi ger bra introduktioner till olika uppgifter och uppmuntrar till att fråga efter om man inte kan någon sak, bedyrar Vainionpää.

Förmåga att kasta sig in och civilkurage

–Rese-, hotell- och restaurangbranschen erbjuder sommarjobb hos Eepee, där det är fart och fläng med många tillfällen att bli modigare. Amarillos restaurangchef Joonas Uitto berättar att man i arbetena inom branschen uppskattar om arbetstagaren vågar arbeta också på flera arbetsställen.
– Om man är villig till det, så ska man berätta det redan i ansökningsskedet. Eepee är en fantastisk arbetsgivare även genom att sommararbetaren till och med kan arbeta på många olika sektorer, berömmer han.

Enligt Uitto koncentrerar man sig inom rese-, hotell- och restaurangbranschen på att betjäna kunderna så att de har det så bra som möjligt. För att det ska lyckas, behövs arbetsteam som mår bra och vill vara de bästa i världen i sitt eget arbete.
– Vad som än är uppgiftsbeskrivningen i arbetet, ska man göra det med attityden världens bästa.

Uittos budskap till alla ungdomar som ska arbeta hos Eepee är att sommarjobbet är precis så bra som man vill göra det. Man får inte enbart lärdom av de erfarna yrkespersonerna inom branschen, utan också de unga som kommer till arbetet har mycket att ge till arbetsgemenskapen.
– Även om man inte stannar här i resten av sin karriär, vilket en del av oss gör, får man ändå här lära sig viktiga kunskaper också för framtidens arbetsliv, tror Uitto.

 

Text: Outi Myllymäki, BSTR
Foto: Samu Lehtinen, Eepee