God försäljningsutveckling


16.8.2024

Verksamhetsöversikt 1–6/2024

 

Eepees operativa utveckling var god under de första sex månaderna 2024. Trots att marknaden var utmanande på grund av konsumenternas försvagade köpkraft, var efterfrågan fortfarande god under hela det första halvåret och omsättningen ökade med 3 procent. Eepee-koncernens omsätt-ning i januari–juni uppgick till 248,4 miljoner euro. Omsättningstillväxten kan betraktas som utmärkt, eftersom produktpriserna inom våra huvudsakliga affärsområden började sjunka.

Vi kan vara särskilt nöjda med markethandeln samt trafikbutiksverksamheten och bränslehandeln, där tillväxten inom båda affärsområdena var bättre än genomsnittet vid en nationell jämförelse. Omsättningen inom markethandeln ökade med 6,4 miljoner euro, det vill säga 3,8 procent, till 172,8 miljoner euro. Omsättningen inom trafikbutiksverksamheten och bränslehandeln ökade med 0,9 miljoner euro, det vill säga 1,5 procent, till 60,5 miljoner euro. Bränslehandeln, vars tillväxt överträffade förväntningarna rejält, förtjänar ett särskilt omnämnande med en ökning på 59,5 procent jämfört med året innan. Försäljningen försämrades inte nämnvärt inom något affärsområde.

Omsättningsutveckling enligt affärsområde 1–6/2024:
Muutos edv.
Markethandel 172,8 mn € +6,4 mn €
Trafikbutiksverksamhet och bränslehandel 60,5 mn € +0,9 mn €
Resebransch- och bespisnings-verksamhet 9,3 mn € +0,1 mn €
Bilhandel 5,1 mn € +0,0 mn €
Övriga 0,7 mn € +0,3 mn €
Totalt 248,4 mn. € +7,4 mn. €

NYA MEDLEMMAR OCH ÖKNING AV MEDLEMS-FÖRMÅNERNA

Vi bedömer att orsaken till vår tillväxt är den betydande ökningen av antalet nya medlemmar under innevarande och föregående år. Under de första sex månaderna anslöt sig 1 773 nya medlemmar till vårt handelslag. Detta antal ligger i linje med det exceptionellt höga antalet nya medlemmar under föregående år.

Konsumenterna lever i en ekonomiskt tuff tid, och handelslagets roll som tillhandahållare av medlems-förmåner framhävs. Under årets första sex månader har Eepee delat ut totalt 12,4 miljoner euro i Bonus, betalningssättsförmån och överskottsåterbäring till sina ägare. Ökningen jämfört med föregående år var 4 procent.

RESULTATET BÄTTRE ÄN ÅRET INNAN, PRESTATIONSFÖRMÅGAN BÖR FÖRBÄTTRAS

Under det första halvåret 2024 uppgick rörelseöverskottet till 3,68 miljoner euro (ifjol 3,36 miljoner euro) och periodens överskott efter skatt till 4,38 miljoner euro (ifjol 4,38 miljoner euro).

Vår prestationsförmåga försämrades något under det första halvåret. De fasta kostnaderna ökade med 3,3 procent jämfört med året innan, vilket är över målnivån. Framför allt pågår fortfarande en omorganisation av arbetsmodellen, vilket är en del av vår strategi och har en betydande resultatförbättringspotential.

EKONOMIN PÅ STADIG GRUND

Vår soliditetsgrad uppgick till 77,0 procent vid utgången av juni. Eepee-koncernen har inga banklån. Vårt kassaflöde var positivt och våra finansieringstillgångar ökade med 6,6 miljoner euro jämfört med året innan till 26,1 miljoner euro.

NÄTVERKSSTRATEGIN FRAMSKRIDER SOM PLANERAT
Under det första halvåret genomförde vi fyra renoveringsinvesteringar och tre nybyggnadsprojekt. Projekten gällde nästan alla affärsområden och var belägna i olika delar av verksamhetsområdet. Deras sammanlagda värde under det första halvåret upp-gick till 11,4 miljoner euro (1–6/2023: (6,9 miljoner euro).

PROGNOS FÖR RESTEN AV ÅRETE

Vi förutspår att försäljningen och resultatet kommer att ligga kvar på en bra nivå under resten av året och vara något bättre än året innan. Utvecklingen av antalet ägarkunder och ökningen av medlemsförmånerna kommer också att fortsätta i samma takt som under det första halvåret. År 2024 fortsätter också att vara ett viktigt investeringsår, och före utgången av året kommer vi att genomföra totalt 17 investeringsprojekt som ingår i vår nätverksstrategi. Det totala värdet av projekten kommer att uppgå till cirka 24 miljoner euro.

Ett varmt tack till våra ägarkunder som använder Eepees tjänster och till vår personal för ett bra arbete under det första halvåret. Vår gemensamma resa fortsätter.

TULOSKATSAUS_SV_16082024

Mer information:
Henrik Karvonen, VD, 010 764 6200, henrik.karvonen@sok.fi
Tuomo Långnabba, ekonomidirektör , 010 764 6207, tuomo.langnabba@sok.fi