Självsäkerhet och nya arbetskunskaper


25.1.2022

Taavi Niemi, Sofia Peltonen och Elmeri Nygård berättar hur sommarjobbet gick förra året i Amarillo, S-market Kurikka och ABC Alajärvi.

Taavi Niemi var i Amarillos kök på sommaren. Han konstaterar att en stor koncern har sett till allt.
– Sakerna fungerar bra och man får alltid hjälp av någon, om man behöver, försäkrar han.
Det tycker också Sofia Peltonen, som arbetade sin tredje sommar i S-market Kurikka.
– Eepee är ett ordentligt och vettigt företag där man sköter allting bra.

Elmeri Nygård studerar till tradenom i Jyväskylä. Han har arbetat i två somrar i ABC Alajärvi. För honom öppnades karriären hos Eepee i januari 2020, när han sökte arbete där efter armén.
– Eepee tar hand om sina anställda. När ABC-trafikbutikernas restauranger på våren 2020 stängdes på grund av coronaviruset, erbjöds jag arbetsskiften i Alajärvi och Vimpeli S-market. Denna arbetserfarenhet är mig till nytta också i framtiden, om jag söker arbete hos S-gruppen.

Sommarjobbet ledde till fem års arbete

Sofias karriär hos Eepee började redan under gymnasiestudierna, då hon arbetade som inhoppare som kallades till arbetet vid behov. Nu håller Sofia ett mellanår och fortsätter arbetet i ett bekant team medan hon tänker efter var hon borde ansöka om studieplats.
– Jag fick en kassautbildning under min första sommar och efter det fick jag arbeta i alla skiften. Förra sommaren lärde jag mig mer och mer fördjupat om just kassafunktionerna. Veikkausspelen var rena grekiskan för mig ända till sommaren, nu har jag koll på även dem.

Taavi har arbetat länge inom restaurangbranschen och är utbildad till kock och restonom. Han berättar att sommarjobbet gav honom mer självsäkerhet.
– Mod är en viktig egenskap hos en kock. I Amarillos kök syns det att restaurangen hör till en kedja. Matlagningen är mer organiserad och listorna och matkomponenterna är färdigt uttänkta.

Ungdomarna berättar att man får bra introduktion till arbetsuppgifterna hos Eepee.
– Förutom chefen lärde kollegorna i samma skifte ut de olika arbetsuppgifterna. Jag fick först följa efter i lugn och ro när andra gjorde och sedan fick jag göra själv under deras handledning, säger Elmeri.

En viktig insats i arbetsteamet

Vilka nya saker medförde ungdomarna till sina arbetsgemenskaper?
– Jag har arbetat inom restaurangbranschen sedan jag var 14 år gammal, det vill säga över tio år. Jag hämtade väl med mig kompetens, erfarenhet och säkerhet till arbetsgemenskapen, konstaterar Taavi.
– Jag är mycket initiativrik. När jag bestämmer mig för att göra något, sköter jag det ordentligt till slutet, berättar Sofia.
– Lugn och stresstålighet. Kollegorna berömmer att arbetet med mig löper utan att man börjar känna panik. Sakerna blir gjorda men utan någon onödig stress. Vi hade en väldigt bra samarbetsanda och hålligång, det känns som om vi var en kompisgrupp och inget arbetsteam, funderar Elmeri.

Taavi och Elmeri använde lönen från sommararbetet till levnadskostnader. Sofia, som stannar kvar i jobbet i S-market Kurikka under sitt mellanår, lägger en del av lönen på ett bostadssparkonto och en del på ett sparkonto för framtiden.

 

Text: Outi Myllymäki, BSTR