KESÄTYÖ – Itsevarmuutta ja uusia työtaitoja


25.1.2022

Taavi Niemi, Sofia Peltonen ja Elmeri Nygård kertovat, miltä kesäpesti maistui viime vuonna Amarillossa, S-market Kurikassa ja ABC Alajärvellä.

Amarillon keittiöstä Eepeetä kesän katsellut Taavi Niemi toteaa, että isossa konsernissa kaikki asiat on hoidettu kuntoon.
– Asiat toimivat hyvin ja aina saa jostain apua, jos tarvitsee, hän vakuuttaa.
Samaa mieltä on myös kolmannen kesän S-market Kurikassa työskennellyt Sofia Peltonen.
– Eepee on kunnollinen ja järkevä yritys, jossa asiat hoidetaan hyvin.

Tradenomiksi Jyväskylässä opiskeleva Elmeri Nygård on ollut jo kaksi kesää ABC Alajärvellä. Hänelle ura Eepeellä aukeni tammikuussa 2020, kun hän armeijan jälkeen haki sinne töihin.
– Eepee huolehtii työntekijöistään. Kun ABC-liikennemyymälöiden ravintolat suljettiin koronan takia keväällä 2020, minulle tarjottiin työvuoroja Alajärven ja Vimpelin S-marketeista. Tästä työkokemuksesta on minulle hyötyä myös tulevaisuudessa, jos haen töihin S-ryhmään.

Kesäpestistä tuli välivuoden työ

Sofian työura Eepeellä alkoi jo lukioaikana, jolloin hän toimi tarvittaessa töihin kutsuttavana apuvoimana. Nyt Sofia pitää välivuoden ja jatkaa töitä tutussa tiimissä miettien, mihin hakisi opiskelemaan.
– Sain ensimmäisenä kesänä kassakoulutuksen ja pääsin sen jälkeen tekemään kaikkia vuoroja. Viime kesänä opin enemmän ja syvällisemmin juuri kassatoimintoja. Veikkauspiste oli ollut kesään saakka vähän hepreaa, nyt hallitsen myös sen.

Pitkään ravintola-alan töitä tehnyt Taavi on koulutukseltaan kokki ja restonomi. Hän kertoo, että kesätyöpesti toi hänelle lisää itsevarmuutta.
– Rohkeus on kokille tärkeä ominaisuus. Amarillon keittiössä näkyy, että ravintola kuuluu ketjuun. Ruoan valmistus on järjestelmällisempää sekä listat ja ruokakomponentit on mietitty valmiiksi.

Nuoret kertovat, että työtehtäviin perehdyttäminen toimii hyvin Eepeellä.
– Esimiehen lisäksi samassa vuorossa olevat työkaverit opettivat eri työtehtäviä. Sain rauhassa katsella ensin vierestä ja sitten tehdä asioita itse heidän ohjauksessaan, Elmeri sanoo.

Tärkeä panos työtiimiin

Entäpä mitä uutta toivat nämä nuoret työyhteisöön?
– Olen työskennellyt ravintola-alalla 14-vuotiaasta asti eli yli kymmenen vuotta. Toin varmaan työyhteisöön osaamista, kokemusta ja varmuutta, Taavi toteaa.
– Olen hyvin oma-aloitteinen. Kun päätän tehdä jotain, niin hoidan asian aina kunnolla loppuun saakka, Sofia kertoo.
– Rauhallisuutta ja paineensietokykyä. Työkaverit ovat kehuneet, että minun kanssani työt sujuvat ilman paniikin tunnetta. Asiat tapahtuvat, mutta ilman turhaa stressiä. Meillä oli tosi hyvä yhteishenki ja meno päällä, tuntuu kuin olisimme kaveriporukka eikä työtiimi, Elmeri pohtii.

Kesätyön palkka meni Taavilla ja Elmerillä elämiseen. Välivuodeksi S-market Kurikkaan töihin jäänyt Sofia laittaa tietyn prosentin palkastaan asuntosäästötilille ja osan säästötilille tulevaisuutta varten.

 

Teksti: Outi Myllymäki, BSTR