S-MARKET VIMPELI – Du kom med sommaren


25.7.2022

I Vindala märks sommarens ankomst på att det igen förs entusiastiska diskussioner om boboll mellan hyllorna på S-market. Ett annat lika säkert sommartecken är sommarjobbarna.

 

Leende Minttu Isoranta är redan ett bekant ansikte på S-market Vimpeli. Minttu, som redan inlett sitt fjärde sommarjobb i butiken, fick genast bästa möjliga välkomstunder sin första arbetsvecka.
– En kund sade till mig i kassan att jag kommit med sommaren, så underbart att se sommarjobbarna igen, säger Minttu.

Minttu glädjer sig själv åt att se kunderna.
– I början var jag mest spänd över att stå i kassan, numera är det min favoritplats att utbyta nyheter med kunderna på, säger Minttu.

Var kom du på idén att söka just till detaljhandeln och S-market?
– Det började med min prao i nionde klass. Jag och mina vänner tyckte att butiken kunde vara ett trevligt ställe, minns Minttu.

Efter praoperioden fortsatte Minttu i det välbekanta S-market-programmet Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna. – Jag gillade verkligen atmosfären i butiken. Jag är social till naturen och gillar att umgås med människor. Jag vill ha ett gemenskapligt arbete, jag skulle inte trivas med att klippa gräset ensam, konstaterar Minttu.

Efter högstadiet fortsatte Minttu i gymnasiet. Arbetet på butiken har fortsatt varje sommar. Vintertid har Minttu kallats till arbetet vid behov.
– Det har gjort det möjligt att arbeta bekvämt under studierna, jag har alltså kunnat plocka lediga arbetsturer själv, beroende på vad jag har haft på gymnasiet och när jag spelat korgboll.

 

Sopivasti töitä ja harrastuksia

Minttu pelaa koripalloa kahdessa joukkueessa. Alle 19-vuotiaiden tyttöjen valtakunnallisessa ykkösdivisioonassa Äänekosken Huiman riveissä sekä vimpeliläisessä naisten koripalloliigajoukkueessa Vimpelin Vedossa.

Töitä on saanut soviteltua hyvin niin, että pelireissut ovat onnistuneet.
– Suhtautuminen on ollut tosi positiivista. Omien menojen sovittaminen työvuorojen kanssa on hoitunut joustavasti sekä työnantajan että työkavereiden kanssa. Tämä on mahdollistanut koripallon peluun, mutta myös töitäkin on riittänyt, Minttu kiittelee.
– Esimerkiksi viime kesänä meillä oli Huiman joukkueen kanssa Nokialla kauteen valmistava harkkaturnaus. Vapaata piti saada perjantaista sunnuntaihin ja sinnekin pääsin mukaan. Koris on minulle tosi tärkeää, joten arvostan tosi paljon sitä, että vapaat on saatu soviteltua helposti ja
mutkattomasti. Myös perheen lomareissuille olen päässyt aina mukaan.

 

Lämpliga doser arbete och hobbyer

Minttu spelar korgboll i två lag. I nationella division 1 för flickor under 19 år i Äänekosken Huima och i damligan i korgboll i Vimpeli, Vimpelin veto. Hon har bra kunnat anpassa arbetet, så att spelresorna har varit lyckade.
– Attityden har varit riktigt positiv. Anpassandet av det egna programmet och arbetsturerna har skett flexibelt med både arbetsgivaren och arbetskamraterna. Det har gjort det möjligt att spela korgboll, men det har också funnits tillräckligt med jobb, berömmer Minttu.
– Förra sommaren hade vi till exempel en övningsturnering med Huima-laget i Nokia för att förbereda oss för säsongen.

Jag fick ta ledigt från fredag till söndag och kunde delta. Korgboll är verkligen viktigt för mig, så jag uppskattar verkligen att ledigheterna har varit lätta och okomplicerade att ordna. Jag har också alltid kunnat följa med familjen på semesterresor.

 

Arbetskamraterna viktiga

Butikens motiverande atmosfär har också varit viktig för Minttu.
– Jag fick mycket självförtroende när jag märkte att de andra anställda litade på mig redan från första sommaren. Jag har också alltid tyckt att atmosfären alltid är väldigt motiverande för att lära mig och utvecklas, säger Minttu.
Hon har inte heller behövt vara rädd för misslyckanden.
– Det har alltid betonats att inget oåterkalleligt kan ske, att allt går att fixa. Man behöver heller aldrig göra saker ensam. Man kan alltid be andra om hjälp, säger Minttu.
Hon följer också med korgbollsspelen tillsammans med kollegor.
– Jag upplever inte att jag kommer till jobbet, utan till att träffa människor, kollegor och kunder och utbyta nyheter.
Allt kretsar inte bara kring jobbet, utan vi är vänner och pratar också mycket om fritiden.
Det är trevligt att mina medarbetare också är intresserade av mina korgbollshistorier, säger Minttu tacksamt om sina medarbetare.

 

Kundservice belönar

På sommaren väcks Vimpeli till liv av bobollsturister och stugbor. S-markets anställda har fått mycket god respons från sin gladakundtjänst. Minttu välkomnar också alltid kunderna och pratar med dem.
– Det känns verkligt bra att lyckas pigga upp någons dag. Så här sätt får vi ju också glada kunder.

Det har skett några misstag.
– En gång flyttade jag en pall med drycker och en full colapall med en och en halv liters flaskor föll i golvet En plastflaska gick sönder på något sätt och snurrade på golvet och sprejade cola runt omkring. Det hände inget allvarligt, och världen rasade inte, men det blev städdags, minns Minttu med ett skratt.

I Vimpeli kommun, som har mindre än 3 000 invånare, är butiken en viktig mötesplats.
– Många kunder pratar också med varandra i butiken. Det är många möten och folk pratar om allt möjligt i butiken. Det skapar en trevlig gemenskaplig atmosfär, säger Minttu.

På sommaren är i synnerhet boboll ett hett diskussionsämne.
– Varje gång det är speldag hör man spekulationer om hur spelet kan gå och sedan efter matchen hör man reflektioner och beröm, skrattar Minttu.
Förra sommaren var Eepee matchvärd för ett Superpesis-spel.
– Det var ett fint arrangerat evenemang, vi var i VIP-rummet och det fanns mat och allt, minns Minttu.

 

Framtiden öppen

Även om Minttu är social, undrade hon när hon började jobba om hon skulle kunna ta hänsyn till alla kunder och om det skulle kännas naturligt.
– Men det fungerade bra och hon vande sig snabbt. Jag var inte så spänd över arbetet, för det erbjöds hjälp hela tiden och jag blev alltid ombedd att fråga, minns Minttu.

I sommar får Minttu vara spänd på resultatet av antagningsproven till handelshögskolorna. Det första alternativet bland studiestäderna är Tammerfors. Annars är framtidsplanerna fortfarande öppna.
– Jag skulle mycket väl kunna se mig själv på Eepee också, jag har trivts så bra. Men jag måste se vart livet leder mig, säger Minttu bestämt.

 

Text: Liina Hautanen
Bilder: Jani Kaunisto