S-MARKET VIMPELI – Toit kesän tullessasi


25.7.2022

Vimpelissä kesän tulon aistii siitä, että S-marketin hyllyjen väleissä käydään jälleen innokkaita keskusteluja pesäpallosta. Toinen yhtä varma kesän merkki ovat kesätyöntekijät.

 

Hymyileväinen Minttu Isoranta on jo tuttu kasvo Vimpelin S-marketissa. Nyt jo neljättä kesäpestiään kaupalla aloittanut Minttu sai heti ensimmäisellä työviikollaan parhaan mahdollisen tervetulotoivotuksen.
– Asiakas sanoi minulle kassalla, että toit kesän tullessasi, niin ihana nähdä kesätyöntekijöitä taas, Minttu kertoo.

Minttu ilahtuu itsekin jälleennäkemisistä asiakkaiden kanssa.
– Alun perin jännitin eniten juuri kassalla olemista, nykyisin se on lempipaikkani, sillä siinä saa vaihtaa kuulumisia asiakkaiden kanssa, Minttu sanoo.

Mistä keksit hakeutua juuri kaupan alalle ja S-markettiin?
– Se lähti yhdeksännen luokan TET-jaksosta. Ajattelimme kavereideni kanssa, että kauppa voisi olla kiva paikka, Minttu muistelee.

TET-jakson jälkeen Minttu jatkoi tutussa S-marketissa vielä Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmassa.
– Tykästyin tosi paljon kaupan ilmapiiriin. Olen luonteeltani sosiaalinen ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä. Haluan työltä yhteisöllisyyttä, en viihtyisi yksin nurmikkoa leikkaamassa, Minttu toteaa.

Yläasteen jälkeen Minttu jatkoi lukioon. Työt kaupalla ovat jatkuneet joka kesä. Talvisin Minttu on ollut tarvittaessa töihin kutsuttava.
– Se on mahdollistanut mukavasti työn tekemisen opiskelujen ohessa eli olen pystynyt itse poimimaan vapaaksi tulleita vuoroja aina sen mukaan, mitä lukiolta ja koripallonpeluulta olen ehtinyt.

Sopivasti töitä ja harrastuksia

Minttu pelaa koripalloa kahdessa joukkueessa. Alle 19-vuotiaiden tyttöjen valtakunnallisessa ykkösdivisioonassa Äänekosken Huiman riveissä sekä vimpeliläisessä naisten koripalloliigajoukkueessa Vimpelin Vedossa.

Töitä on saanut soviteltua hyvin niin, että pelireissut ovat onnistuneet.
– Suhtautuminen on ollut tosi positiivista. Omien menojen sovittaminen työvuorojen kanssa on hoitunut joustavasti sekä työnantajan että työkavereiden kanssa. Tämä on mahdollistanut koripallon peluun, mutta myös töitäkin on riittänyt, Minttu kiittelee.
– Esimerkiksi viime kesänä meillä oli Huiman joukkueen kanssa Nokialla kauteen valmistava harkkaturnaus. Vapaata piti saada perjantaista sunnuntaihin ja sinnekin pääsin mukaan. Koris on minulle tosi tärkeää, joten arvostan tosi paljon sitä, että vapaat on saatu soviteltua helposti ja
mutkattomasti. Myös perheen lomareissuille olen päässyt aina mukaan.

Työkaverit ovat tärkeitä

Isorannalle on ollut tärkeää myös kaupan kannustava ilmapiiri.
– Sain tosi paljon uskoa itseeni, kun huomasin että muut työntekijät luottivat minuun heti ensimmäisestä kesästä lähtien. Olen myös kokenut ilmapiirin aina tosi kannustavaksi oppimiseen ja kehittymiseen, Minttu kiittelee.

Myöskään epäonnistumisia ei ole tarvinnut pelätä.
– Aina on korostettu, että mitään peruuttamatonta ei tapahdu, kaiken saa korjattua. Ikinä ei tarvitse myöskään olla yksin tekemässä. Aina voi kysyä apua toisilta, Minttu kertoo.

Koripallopelejäkin jännitetään yhdessä työkavereiden kanssa.
– En koe tulevani pelkästään töihin, vaan tapaamaan ihmisiä, työkavereita ja asiakkaita ja vaihtamaan kuulumisia. Kaikki ei pyöri vain työn ympärillä, vaan olemme ystävystyneet ja puhumme paljon myös vapaa-ajanasioista. On kiva, että työkaveritkin ovat kiinnostuneita koripallojutuistani, Minttu kehuu työkavereitaan.

Asiakaspalvelu on palkitsevaa

Kesällä Vimpeliä vilkastuttavat pesäpalloturistit ja mökkiläiset. S-markettilaiset ovat saaneet paljon hyvää palautetta iloisesta asiakaspalvelustaan. Minttukin tapaa aina tervehtiä asiakkaita ja jutustella heidän kanssaan.
– Siitä tulee itsellekin tosi hyvä fiilis, jos onnistuu antamaan jollekin piristystä päivään. Ja yhtä lailla me saamme iloa asiakkailta, Minttu hymyilee.

Kommelluksiakin on sattunut.
– Kerran kuljetin juomalavaa ja siitä kaatui kokislava täynnä puolentoistalitran pulloja. Yksi muovipullo jotenkin rikkoontui, se pyöri lattialla ja suihkutti kokista ympäriinsä. Ei siinä mitään vakavaa sattunut, eikä maailma kaatunut, mutta siivoushommiinhan siinä sitten jouduttiin, Minttu muistelee nauraen.

Vimpelin kokoisessa vajaan 3000 asukkaan kunnassa kauppa on tärkeä kohtaamispaikka.
– Tosi paljon asiakkaat juttelevat kaupalla myös keskenään. Kohtaamisia tapahtuu paljon ja kaupassa jutustellaan tämän tästä. Siitä tulee kiva yhteisöllinen tunnelma, Minttu kertoo.

Kesällä erityisesti pesäpallo on kuuma keskustelunaihe.
– Aina kun on pelipäivä, kuulee spekulointeja siitä, miten pelissä saattaa käydä ja pelin jälkeen sitten niitä jälkipuinteja ja kehuja, Minttu nauraa.
Viime kesänä Eepee oli otteluisäntänä yhdessä Superpesispelissä.
– Se oli hienosti tehty tapahtuma, olimme vippikopissa ja siellä oli ruoat ja kaikki, Minttu muistelee.

Tulevaisuus avoinna

Vaikka Minttu on sosiaalinen, työt aloittaessaan häntä mietitytti etukäteen, onnistuuko ottamaan kaikki asiakkaat huomioon ja tuleeko se luonnostaan.
– Mutta kyllä se tuli ja siihen tottui nopeasti. Työtehtäviä en niinkään osannut jännittää, sillä koko ajan tarjottiin apua ja pyydettiin että kysykää aina, Minttu muistelee.

Tänä kesänä Minttu saa jännittää kauppakorkeakoulujen pääsykoetuloksia. Ensimmäisenä vaihtoehtona opiskelukaupungeista on Tampere. Muuten tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä avoinna.
– Voisin ihan hyvin nähdä itseni eepeeläisenäkin, olen viihtynyt niin hyvin. Mutta täytyy katsoa, mihin elämä kuljettaa, Minttu päättää.

 

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Jani Kaunisto