ESS AUTOTALO – I inkörningsfasen till bilhandeln


29.7.2022

Essi Baillie bytte från bankvärlden till bilförsäljning och upptäckte att de bästa arbetsskorna inte är höga klackar utan sneakers. Under arbetsdagen måste du ofta gå cirka fem kilometer.

 

Essi Baillie, som började som bilförsäljare på Ess Autotalo i maj, erkänner genast att hon är först i inkörningsfasen till den motoriserade världen. Även om kundbetjäningen kommer från ryggraden finns det mycket att lära sig om olika bilmärken. För att inte tala om de föränderliga
bil- och försäkringskampanjerna och andra av bilhandelns finesser.
– Jämfört med bankvärlden är bilindustrin en ganska vild tummelplats där det händer mycket hela tiden. En dag i taget lär jag mig mer och frågar mina kollegor om jag inte vet något, säger Essi med ett leende.

Leendet är Essis styrka: kunden närmar sig lätt en öppen och glad person. Och det skadar inte att det finns en kvinnlig försäljare på Ess Autotalo. Det är också budskapet som Essi vill dela med sig av i olika sociala medier.
– Jag skapade kontot car_saleswoman på TikTok, där jag visar och provkör bilar som vi säljer och berättar om mitt arbete. Jag kunde inte hitta några andra finska kvinnliga bilhandlare i TikTok, så nischen är ganska ledig, tror hon.

Många slags bilhistorier

Under de första månaderna har Essi märkt att majoriteten av kunderna redan vet vilken slags bil de vill ha när de anländer. De har hittat en begagnad bil som de gillar på webben och vill provköra för att försäkra sig om att den är lämplig.
Det finns förstå också de som bara letar efter den rätta.
– Då är det bilförsäljarens uppgift att ta reda på till hur bilen ska användas och vilken drivkraft som är lämpligast. Det är en helt annan sak att välja en bil för en singel än för en barnfamilj, påminner Essi.

Som ett nytt köpbeteende kan man se att vissa människor inte längre kommer att köpa en bil för de kommande tio åren, utan kommer att behålla bilen i ett par år för att sedan igen byta till en nyare.
– Det här fenomenet är glädjande för bilhandlaren, då får vi begagnade bilar som körts lite till försäljning och en snabbare omsättning, påpekar Essi.

Bilhandelns brytningstid, som har skapat en enorm elbilsboom, ger också extra fart. Essi, som själv blivit förtjust i elbilarnas egenskaper såsom snabb acceleration, hoppas att så många som möjligt ska komma till Ess Autotalo för att provköra elbilar. Genom att boka tid i förväg säkrar du att bilen är körfärdig och att bilhandlaren finns på plats och inväntar dig.
– Även om det inte ännu är aktuellt för dig att köpa elbil är det värt att bekanta sig med erbjudandena och se hur härligt det är att köra dem.

Att leasa en bil är också ett intressant alternativ, då alla reparations- och underhållstjänster ingår i bilens månadsavgift. På Ess Autotalo är det särskilt praktiskt att de här tjänsterna finns under samma tak, såsom besiktningen.

Bilförsäljaren gillar att gå till gymmet innan arbetsdagen börjar, då det ger välkommen extra energi för dagen. Essi är särskilt förtjust i träsklöpning, gänget från gymmet går tillsammans till kärret för att springa en gång i veckan.
– Vi avslutar med träskfotboll, det är ett riktigt tufft träningspass.

 

Text: Outi Myllymäki
Bilder: Samu Lehtinen, Eepee