ESS AUTOTALO – En laddstation hemma underlättar elbilslivet


28.7.2022

Ess Autotalo, som genomgått en omfattande renovering, blir inte vilande på lagrarna, utan utvecklingen av tjänsterna fortsätter kontinuerligt. En nyhet är Defa-laddboxar för elbilsladdning hemma, en produkt som också ger Bonus.

 

Eftermarknadschef Ari Harju vid Ess Autotalo säger att Defas Mode 3-laddstation för fast montering är det enklaste och säkraste sättet för laddning av en elbil eller laddhybrid hemma. Ett normalt vägguttag lämpar sig endast för långsam tillfällig laddning eftersom det inte är avsett för långvarig laddning under hög belastning.
– När du har en laddstation hemma kan du alltid börja resan med fullt batteri.

Laddstationen är mycket säker eftersom strömmen kopplas på först när laddkabeln är ordentligt fastsatt i bilen, konstaterar han. Laddstationernas inbyggda likströmsskydd och jordfelsbrytare garanterar säkerheten. Alla Defas laddstationer stöder intelligent lasthantering, som vid behov också kan läggas till i efterhand. Till vissa modeller fås även en mobilapp.

Defas grundpaket omfattar en elektronisk distanskartläggning, 30 meter elkabel som ytanslutning från fördelningscentralen till laddstationen och montering av laddstationen på väggen. Därtill kommer nödvändiga fästelement och dvärgbrytare, laddningsströmmen inställd enligt installationsplatsen och säkerställande av att laddstationen fungerar.
– Du kan köpa laddstationen från oss och därefter sköter Defas fackmän installationen. Du kan också diskutera med dem om vilken laddstation som lämpar sig bäst för ändamålet.

Nytt utseende och gården i skick

Den sista fasen av nästan färdiga Ess Autotalos förnyelse slutförs under sommaren och början av hösten. På arbetsschemat finns flera objekt såväl ute som inne.
– Särskilt gårdsplanen är en enda röra, den ska asfalteras och kundernas parkeringsområde avskiljas tydligare från bilarna som är till salu, säger försäljningschef Juha Stenius.

Huvudingången flyttas till byggnadens mittparti, varifrån det är lätt att ta sig till såväl bilhandel, service som besiktning. Även ytterväggarna får en ny beläggning. Inomhus byggs showrooms för nya bilar och en separat fotostudio med ordentlig belysning.
– I dagens bilförsäljning spelar fotograferingen av bilarna en så viktig roll att det lönar sig att satsa på den. Kamerorna är färdigt inställda så att de försäljare som sköter fotograferingen kan ta bilder av jämn kvalitet.

Leveranstiderna för bilar har förlängts

Enligt försäljningschefen är bilhandelns utsikter goda, särskilt elbilsboomens effekt märks i form av ökade försäljningssiffror. Tyvärr har komponentbristen förlängt leveranstiderna.
– Om du planerar att skaffa en ny elbil och dra nytta av statens anskaffningsstöd, lönar det sig att göra beställningen redan nu. Då kan du få den nya bilen ungefär vid årsskiftet. En bensinbil kan du få snabbare, tillägger Juha.

På senaste tiden har Ess Autotalo profilerat sig i begagnathandeln för elbilar. Kunderna är mycket intresserade av de elbilar som kommit till Seinäjoki från den tyska marknaden eftersom dessa brukar ha mer extrautrustning jämfört med vad bilar som säljs i Finland har.
– Vi har redan sålt över tio lite begagnade Tesla.

 

Text: Outi Myllymäki
Bilder: Samu Lehtinen, Eepee