Osuuskauppavaalit

Eepeen edustajiston vaalit 2021

Vaalien tulokset >>

 

 

Mitä edustajisto tekee?

Edustajisto toimii äänitorvena osuuskaupan johdon suuntaan ja huolehtii siitä, että osuuskaupan palveluita ja etuja kehitetään omistajien toiveita kuunnellen.

Edustajisto on osuuskaupassa ylin päättävä elin, ja se valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi. Edustajiston tehtäviin kuuluu mm. valita hallintoneuvosto, joka puolestaan päättää osuuskaupan toiminnan peruslinjoista ja valitsee osuuskaupalle hallituksen.

 

Vaalit

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialue on jaettu vaaleissa jäsenalueisiin. Käytännössä se tarkoittaa, että voit asettua ehdolle ja äänestää vain omalla jäsenalueellasi. Jos kuitenkin asut toimialueen ulkopuolella, voit äänestää minkä tahansa jäsenalueen ehdokasta.  Suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertausluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman ehdokaslistan kaikkien ehdokkaiden saamien äänien määrä.

 

Näin vaalit etenevät

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan ehdokasasettelu alkaa 7.1.2021 ja jatkuu aina 22.1.2021 saakka.
Vaaleissa voi olla ehdokkaana jäsen, joka on hyväksytty Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan jäseneksi 31.12.2020 mennessä, on maksanut osuusmaksun kokonaan, on täysivaltainen ja asuu jäsenalueella.
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan vaalien ehdokaslistat julkistetaan 17.2. ja äänestysaika on 22.2.-10.3.2021. Osuuskaupan edustajistoon valitaan yhteensä 50 jäsentä.
Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki 31.12.2020 mennessä jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet.
Vaalien tulos julkistetaan pe 19.3.2021. Vaaliarvonnan voittajat arvotaan to 18.3.2021.

 

Jäsenalueet ja valittavien edustajien määrä jäsenalueittain

Hallintoneuvoston 20.10.2020 tekemän päätöksen mukaan vuoden 2021 edustajiston vaalissa valitaan Eepeen edustajistoon 50 jäsentä kolmelta jäsenalueelta, joita ovat:

Jäsenalue 1,
Kauhava, Lapua, Vöyri (Petterinmäki), Alajärvi, Alavus, Kuortane, Soini, Vimpeli ja Ähtäri. Edustajistoon valitaan alueelta 16 jäsentä

Jäsenalue 2,
Ilmajoki ja Seinäjoki. Edustajistoon valitaan alueelta 20 jäsentä

Jäsenalue 3,
Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka, Teuva, Närpiö, Kristiinankaupunki ja Kaskinen. Edustajistoon valitaan alueelta 14 jäsentä

 

Nyt on aika edistää uusia paikallistoiveita

Arjen kiireitä helpottava ruoan verkkokauppa, laajat aukioloajat ja S-mobiilin omat ostot -palvelu – osuuskauppa näkyy jo nyt monella tavalla jäsentensä arjessa.

Mitä muuta te osuuskaupan jäsenet odotatte omalta kaupaltanne?
Mikä rooli osuuskaupalla voisi olla oman alueensa kehityksessä?
Näihin kysymyksiin haetaan vastauksia Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan tammikuussa alkavissa edustajiston vaaleissa.

Paikallistoiveita kysytään ehdokkailta ehdokasasettelun yhteydessä, ja ne voivat liittyä esimerkiksi kauppaan, liikennemyymälöihin, ravintoloihin tai palveluihin. Ehdokkaiden paikallistoiveet näkyvät mm. verkossa vaalien ajan, ja ne antavat äänestäjille tärkeää tietoa siitä, mihin suuntaan ehdokkaat osuuskauppaa kehittäisivät.

Edustajiston jäsenten ei tarvitse olla kaupanalan ammattilaisia tai poliitikkoja. Tärkeintä on intohimo oman asuinympäristönsä kehittämiseen ja näkemys siitä, miten osuuskauppa voisi olla oman toimintansa kautta tekemässä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan alueesta ja koko Suomesta parempaa paikkaa elää.

 

Kuka voi asettua ehdokkaaksi?

Voit asettua ehdolle edustajistoon, kun olet vaalien alkaessa täyttänyt 18 vuotta ja osuusmaksusi on kokonaan maksettu 31.12.2020 mennessä.  Lisäksi sinun tulee asua Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialueella. Kun ryhdyt ehdokkaaksi, tarvitset asiamiehiksesi vähintään kolme äänioikeutettua kannattajaa, jotka käytännössä aloittavat ehdokasasettelun. Äänioikeus edustajiston vaaleissa on jokaisella ennen vaalivuoden alkua Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan jäseneksi hyväksytyllä, 15 vuotta täyttäneellä asiakasomistajalla.  Tarkemmat ohjeet löydät Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan säännöistä, kohdasta Edustajiston vaalijärjestys.