Eepee 120 år


År 2023 firar vi 120-åriga Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa.

TÄNK OM VI HADE EN BUTIK SOM VI SJÄLVA ÄGER!

Ur denna tanke föddes Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa år 1903 – handelslaget som vi ägarkunder äger än i dag.

Eepees jubileumsår är fullt av förmåner och evenemang. Följ med våra meddelanden och kom och fira med oss.


Idag är Eepee den största sysselsättaren inom servicebranschen i sitt område med sina 70 verksamhetsställen och 1 300 anställda i landskapet. Eepee har nästan 92 000 ägarkunder.

Vi sysselsätter även genom att sälja lokala produkter. Varje år köper vi produkter och tjänster för över 80 miljoner euro från företag i vårt område. Vi investerar och förbättrar våra tjänster inom hela vårt verksamhetsområde. Vårt uppdrag är att göra vårt område till en bättre plats att bo på.

Vi stöder tiotals lokala objekt och välgörenhetsorganisationer i vårt område. Under jubileumsåret anvisar vi 100 000 euro till hobbyverksamhet för barn och unga genom  Supporter-konceptet.

Historik

Seinäjoki var först i att få ett handelslag som omfattade hela orten, när en butik öppnades i Alapuska-huset mellan nuvarande Vapaudentie och Työväenkatu 14.2.1903. Det är ett roligt sammanträffande att den officiella öppningsdagen infaller på samma dag som den internationella alla hjärtans dag.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa föddes för 120 år sedan för att tillgodose människors behov av att skaffa varor och tjänster av hög kvalitet till förmånliga priser. Samarbetet blev till andelsverksamhet som utgörs av kooperation. Vårt mål är att vara det ledande serviceföretaget inom handelsbranschen i vårt område.

År 1906 köpte handelslaget ett nytt affärshus i närheten av den nuvarande Itikanristeys. I huset började också S-Banken, dvs. den dåvarande sparkassan, sin verksamhet år 1915, också den som den första i landskapet. Handelslaget blev snabbt en av de största företagen i Södra Österbotten i fråga om omsättning och var vägvisare för andra både i fråga om försäljning och medlemsantal. Med tiden grundades butiker över hela verksamhetsområdet och styrkan ökade genom sammanslagningar: Ylistaron Osuuskauppa 1965, Nurmon Osuuskauppa 1970 och Kuortaneen Osuuskauppa 1974. På denna grund skapades 1985 Eepee, som merparten av Södra Österbottens handelslag anslöt sig till.