Työssä kehittyminen on osa ammattitaitoa


27.1.2022

Eepee kannustaa työntekijöitään kehittymään tarjoamalla monia mahdollisuuksia edetä urallaan. Myös henkilöstötutkimuksen tulokset kertovat, että henkilöstö arvostaa näitä toimia.

 

Eepeen kehitysjohtaja Alexander Mäki-Rahko tutkailee uusimpia työhyvinvointitutkimuksen tuloksia hyvillä mielin. Tulokset ovat vakiintuneet erinomaiselle tasolle, ja pienet muutoksen signaalit kertovat, että henkilöstö on sitoutunut yritykseen.
– Esimerkiksi se seikka, että Eepee kannustaa henkilöstöä vaihtamaan työpaikkaa talon sisällä ja näin vahvistamaan ammattitaitoaan, näkyy myös tuloksissa. Viesti on mennyt mukavasti perille.

Mäki-Rahko on tyytyväinen myös syrjintää koskevien kysymysten vastauksiin. Työhyvinvointitutkimuksen perusteella Eepeellä ei ilmene sukupuoli- tai ikäsyrjintää.
Eniten parannusta työhyvinvointitutkimuksessa tuli koronan hoidosta. Henkilöstö on sitä mieltä, että Eepee on suoriutunut kokonaisuudessaan hyvin pandemian aiheuttaman tilanteen hoitamisesta. Samoin asiakkaiden koronaturvallisuus on ollut eri yksiköissä hyvä. Kauttaaltaan kohonneet ”koronapisteet” osoittavat, että haastava tilanne on saatu hyvin hallintaan.

 

Lähipomojen tutkinto vahvistaa urapolkuja

S-ryhmälle räätälöity Lähiesimiestyön ammattitutkinto on tarkoitettu henkilölle, joka on astumassa esimiehen saappaisiin tai joka jo toimii lähiesimiehenä. Oppisopimuksella ja näytöin toteutettava valmennus vahvistaa omaa ammatti-identiteettiä ja antaa uusia eväitä johtamiseen.

ABC Alavudella palveluvastaavana seitsemän vuotta ja palvelupäällikkönä kaksi vuotta työskennellyt Marja Liukonen hakeutui mukaan esimiehensä houkuttelemana. Hetken asiaa mietittyään hän tuumasi, että aina voi kehittyä ja pisti hakemuksen vetämään.
– Tämä on ollut tosi hyvä kokonaisuus, olemme pohtineet yhdessä paljon sitä, miten omaa työtään voi kehittää. Olen saanut uusia työkaluja ja uskoa omaan tekemiseen, Marja kehuu.
– Olen yllättynyt, miten olen saanut uskallusta tarttua töissä asioihin rohkeammin. Nyt kun tiedän johtamisesta enemmän, uskallan puuttua, jos siltä tuntuu, hän iloitsee.

ABC Kristiinankaupungissa vuoden palvelupäällikkönä työskennellyt Jaana Ahlström on aikaisemmin toiminut marketvastaavana ja salivastaavana. Lisäksi hän on vetänyt Hesburgeria, joten kokemusta on kertynyt kattavasti eri puolilta.
Alun perin rivityöntekijästä esimiesasemaan edennyt Jaana koki, että hän toimi johtajana paljolti kaverityylillä ja kaipasi työtapaansa jämäkkyyttä.
– Halusin oppia johtajaksi, joka uskaltaa antaa myös negatiivista palautetta. Ja että osaisin hoitaa myös tilanteet, jotka aiheuttavat toiselle mielipahaa, hän pohti.

Viisi vuotta ABC Seinäjoen palvelupäällikkönä työskennellyt Jenna Riihimäki tunsi vahvasti, että hän kaipaa tietojen ja taitojen päivittämistä. Tuohon tarpeeseen sopi erinomaisesti tutkinto, jossa paneudutaan myös S-ryhmän strategiaan ja keskeisten tavoitteiden toteuttamiseen arjen työssä. Nopeatempoiseksi ihmiseksi tunnustautuva Jenna asetti henkilökohtaiseksi kehittämistavoitteekseen läsnäolon. Hän on saanut valmennuksen aikana monia oivalluksia, miten parantaa esimiestyötään.
– Olen oppinut hengittämään, pysähtymään ja kuuntelemaan.

 

Työpaikan vaihto viikolla piristää

Kurikkalainen Henna Pyyluoma ja Johanna Rautiainen ovat vaihtelunhaluisia eepeeläisiä, joiden työviikkoihin mahtuu kaksi työpaikkaa. Henna työskentelee kolme päivää viikossa Kauhajoen ABC:llä ja kaksi päivää S-market Jurvassa. Johanna palvelee asiakkaita kolme työpäivää hotellien vastaanotoissa ja kaksi päivää S-pankissa.
– Eri työt rytmittävät viikkoa ihan samoin kuin erilaiset työvuorot. ABC:llä työ on hektisempää kuin S-marketissa, joten sekin tuo vaihtelua. Myös työmatkoissa on eroa: Kauhajoen ABC:lle minulla on työmatkaa yhteen suuntaan 45 kilometriä ja Jurvan S-marketiin vain seitsemän kilometriä, kertoo Henna.
Johannan mukaan pysyy mielenkiinto kumpaakin työtä kohtaan, kun pystyy välillä irrottautumaan ja nollaamaan kokonaan toisen työn.
– Tässä järjestelyssä minulla on myös vähemmän yövuoroja, mikä helpottaa hoitojärjestelyjä, kolmen pienen pojan yksinhuoltajaäiti toteaa.

Työpaikkaa keskellä viikkoa vaihtamalla paranee myös työmotivaatio. Henna oli työskennellyt pitkään Kauhajoen ABC:llä ja kaipasi uusia työhaasteita.
– Haastavinta on muistaa mennä oikeaan paikkaan töihin oikeana päivänä ja erilaiset kassakoneet. Vuoron alussa täytyy miettiä aina hetken kassakoneen käyttöä, ettei tule virheitä, hän toteaa hymyillen.
Johanna kertoo, että tämänkaltainen työaikajärjestely sopii sosiaalisille tyypeille, jotka tulevat toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Sellaisille, jotka pystyvät omaksumaan nopeasti asioita ja hahmottamaan isoja kokonaisuuksia
– Olen ollut niin pitkään töissä hotellin respassa, että useimmat asiat hoituvat omalla painollaan. Pankkimaailma on minulle uutta ja ihmeellistä. Arvostan kovasti Eepeetä, joka mahdollistaa tällaiset työpaikan vaihtojärjestelyt.

 

Teksti: Outi Myllymäki, BSTR
Kuvat: Samu Lehtinen, Eepee ja Samuel Hoisko