Tulevaisuutta tehdään jo nyt


28.11.2022

Pian 120-vuotias Eepee kunnioittaa pitkää historiaansa, mutta elää voimakkaasti ajan muutoksessa mukana. Viiden vuoden aikana Eepee investoi yli 100 miljoonaa alueen toimipisteisiin.

Samaan aikaan edelläkävijä ja tulevaisuuden uhkakuvien tasoittaja. Ensi vuonna 120 vuotta täyttävällä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalla, Eepeellä, on merkittävä ja yhä suurempi rooli ihmisten päivittäisessä elämässä.
– Meidän työsarkamme on tavallaan osittain pysynyt samana jo 120-vuotta. Turvaamme ihmisten päivittäistä ravinnon tarvetta eri toimipisteillämme, Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen vertaa nyky-Eepeen roolia 120 vuoden taakse.
Toki Eepeen on pysyttävä kehityksessä mukana ja oltava joissakin asioissa jopa edelläkävijä.
– Aika hyvä esimerkki edelläkävijyydestämme on se, että tarjoamme kaikille työntekijöillemme mahdollisuutta ottaa lisätyötunteja oman elämäntilanteen ja aikataulun mukaisesti toisista alueemme toimipisteistä.

Kun kaupan alan työntekijöistä on ainakin ajoittain ja eri toimipaikoittain vaihdellen pulaa, hakee Eepee jatkossa apua mahdollistamalla työskentelyn eri toimialoilla, toimipisteissä ja paikkakunnilla.
– Tämähän ei ole ihan perinteinen tapa kaupan alalla. Meidän vahvuutemme on, että olemme monen toimialan yritys, jolloin eri työmahdollisuuksia on paljon.
Eri palvelualat ovat siirtyneet yhä pidempiin aukioloaikoihin, minkä vuoksi sairastumiset tai poissaolot voivat aiheuttaa pienissä yksiköissä vaikeuksia palvelujen tason ylläpitämiseksi. Lisätyöjärjestelmämme avulla asiakkaat saavat haluamansa palvelun, työntekijät saavat apua töihin tulevalta tuuraajalta ja lisätyön itselleen ottanut laajemman osaamisen sekä lisäansioita.

Vakautta ja luottamusta tulevaan

Eepee aikoo investoida tulevan viisivuotiskauden aikana alueellaan yli 100 miljoonaa euroa toimintojensa kehittämiseen.
– Maailma on epävarmuuden tilassa ja meidän tehtävämme on luoda alueemme ihmisille uskoa, luottoa ja vakautta.

Erityisen iloinen Karvonen on Eepeen aiemmin tekemistä päätöksistä satsata omaan energiatuotantoon.
– Vuonna 2025 tuotamme sähköä jo yli oman tarpeemme, vaikka olemme tämän alueen yksi kaikkien suurimpia sähkönkuluttajia.
Eepeessä on satsattu tuulivoimaan S-voiman kautta.
– Sähkön suhteen olemme jatkossa käytännössä omavaraisia. Sähkön hintamme on matalampi, mikä taas näkyy tuotteittemme hinnoissa.

Muutos ei lopu

Pitkän historian aikana kehittynyt toiminta on luonut vankan pohjan laadukkaalle päivittäiselle tekemiselle.
– Muutos ja asioiden tekeminen uudella tavalla on meillä meneillään koko ajan. Pidämme kuitenkin koko ajan mielessä, että jos muutos ja asioiden tekeminen eri tavalla ei ole järkevää, niin sitten voimme palata takaisin.

Karvosen mukaan tulevien vuosien yksi tärkeä seikka on uskaltaa rohkeasti kokeilla, mutta samalla sitä ei pidä tehdä härkäpäisesti, jos se ei ole järkevää.
– Uudistuminen on itseisarvo, johon kaikki osallistuvat, mutta jonka hyötyjä ja haittoja analysoidaan koko ajan.
Karvonen kiittelee Eepeen tehokkuuden olevan erinomaisessa kunnossa. Toisaalta se on kaikkien alojen kovenevassa kilpailussa oikeastaan lähes elinehto.
– Vanhassa pitäytyminen on tietyssä mielessä laiskaa ja turvallista, eikä se kehitä eteenpäin. Meidän pitää koko ajan kehittyä. Muuta mahdollisuutta ei ole.

 

Eepeen pitovoima on Suomen huippua

Etelä-Pohjanmaalla vähittäiskaupan alalla jokaista työnhakijaa kohti on avoinna viisi työpaikkaa.
– Tällaisessa tilanteessa työnantajien pitovoima korostuu entisestään. Meillä on huipputilanne. Olemme pitovoimaltaan yksi Suomen parhaita yrityksiä, Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen kertoo ylpeänä.
Karvonen muistuttaa, että sen ylläpitämiseksi on rakennettava yritys- ja työnantajakulttuuria, jossa arvot ovat ykkösroolissa.
– Se on nimenomaan konkreettista tekemistä. Se on arvostavaa ja uskaltavaa johtamista joka päivä. Se mitä sanotaan, pidetään.Laajemmin ajateltuna Eepee haluaa konkreettisesti huolehtia ihmisistä.
– Keskitämme paljon paukkuja siihen, että pidetään ihmiset talossa. Se ei tapahdu korulauseilla, vaan käytännön teoilla.

Eepeen arvoihin kuuluu myös se, että asiakasomistaja on yhtä tärkeä pienellä paikkakunnalla kuin suurella.
– Kun on leveät hartiat, niin silloin voimme toimia näin. Emme laske toimintaa yksikön, vaan kokonaisuuden kautta. Meidän mielestämme koko toimialueemme läpi pitää olla market- ja polttonestekauppa. Se ei saa olla paikkakunnan pienuudesta tai ostovoimasta kiinni.

 

Teksti: Harri Puhakainen
Kuva: Matti Hautalahti