Ennakkotietoja Eepeen 2023 tilinpäätöksestä


9.2.2024

Eepee-konserni
Ennakkotietoja 2023 tilinpäätöksestä

120-juhlavuosi toi Eepeen näkyväksi – vuosi 2023 oli menestys kaikilla osa-alueilla

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan merkittävä satsaus 120-juhlavuoteen onnistui yli odotusten, sillä näkyvyys siivitti erinomaiseen tulokseen kaikilla osa-alueilla. Uusiksi asiakasomistajiksi liittyi huikeat 4099, talouspeitto nousi 80,5 prosenttiin ja myynti kehittyi positiivisesti. Kansainvälisen luottamus- ja mainetutkimuksen mukaan Eepee on huippuyritys kaikilla mittareilla. Vuonna 2023 Eepee juhli myös maksamalla pois viimeiset pankkilainansa. Samaan aikaan asiakasomistajia palkittiin 20,9 miljoonalla eurolla ja investoitiin 16,1 miljoonalla eurolla.

Eepeen toimitus- ja talousjohtaja kertovat vuoden 2023 tuloksista, katso video >>

Eepeen verollinen myynti vuonna 2023 oli 606,7 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 29,6 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, kasvua tuli market- ja matkailu- ja ravitsemiskaupasta.

Suuri taloudellinen satsaus 120-juhlavuoteen toi yllättävän lisäbonuksen Eepeelle. Tarkoituksena oli tuottaa asiakasomistajille ja henkilöstölle ikimuistoinen juhlavuosi, joka tarjosi paljon tapahtumia ja yhteisen henkilöstöjuhlan, jonka kunniaksi Eepee sulki useimmat toimipaikkansa lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Asiakasomistajien festareille osallistui kymmenentuhatta ihmistä.

– Juhlavuoden tempauksilla tulimme ihmisille entistä näkyväksi toimijaksi alueellamme, se vaikutti positiivisesti myyntiin, asiakasomistajien määrään, työnantajakuvaan ja yrityksen imagoon, iloitsee toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Eepee uusi juhlavuotena myös strategiansa. Siinä korostuu asiakasomistajahyödyn kasvattaminen. Jokaisessa toimipaikassa pidettiin vuoden aikana palaveri, jossa kirkastettiin ajatuksia strategiasta arjessa.

 

Marketkauppa:

Toimipaikkaverkosto vahvistuu uudistamalla

Marketkaupan myynti oli 412,7 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 32 miljoonaa euroa eli 8,4 prosenttia. Myynnin kasvu aiheutui suurimmaksi osaksi hintojen noususta, volyyminen kasvun oltua noin prosentin. Koko toimialueen kattavan verkkokaupan myynti oli noin viisi miljoonaa euroa. Hieno tulos oli myös seitsemän prosentin myynnin kasvu Emotionissa.

Eepeelle on tärkeää, että päivittäiskaupan palvelut säilyvät ja kehittyvät toimialueen joka pitäjässä. Tästä kertoo sekin, että viime syksynä Eepee osti Lehtimäen ja Töysän kauppakiinteistöt. Kokonaisvaltaisia uudistuksia tehtiin Jurvan, Alavuden, Kristiinankaupungin ja Peräseinäjoen S-marketeissa. Peräseinäjoki sai myös Postin toimipisteen. Pienempiä uudistuksia tehtiin Seinäjoella Tanelinrannan ja Pajuluoman S-marketeissa sekä Kuortaneen S-marketissa. Lisäksi aloitettiin Prismassa Click & Collect -palvelu, jossa käyttötavaran verkkokaupan ostokset saa kätevästi noutaa lokerikosta.

Vuonna 2024 alkaa Prisman kokonaisuudistuksen suunnittelu, joka on ajoitettu useammalle vuodelle. Eepee on hankkinut kauppakeskuksen alueelta lisämaata ja tontille on tulossa liikennejärjestelyjä. Marketuudistuksia on tulossa Seinäjoen S-market Jouppiin, Alahärmään ja Ylihärmään. Lehtimäelle rakennetaan uusi myymälä. Lisäksi vuoden aikana suunnitellaan toteutettavaksi kalustouudistus Sale Lapväärtiin ja Sale Töysään.

Eepee on pärjännyt hyvin ketjujen (S-market, Sale ja Emotion) asiakastyytyväisyystutkimuksissa. Toiminnassa on paneuduttu toimipaikan sujuvan arjen kehittämiseen. Osana 120-vuotisjuhlan ohjelmaa Eepee järjesti lähiruokakisan, jonka voitti Ilmajoen Makkaramestarien vähähiilarinen munakaspizza.

Eepeen marketkaupan verkostossa oli vuoden 2023 lopussa yksi Prisma, 32 S-markettia, viisi Salea ja yksi Emotion-myymälä.

 

Liikennekauppa:

ABC-latausverkko kasvoi merkittävästi

Liikennekaupan myynti oli 156,1 miljoonaa euroa, jossa on laskua 6,5 miljoonaa euroa eli neljä prosenttia edellisvuodesta. Polttonestekaupan euromääräinen myynti laski 5,8 prosenttia. Polttonesteiden myyntivolyymi kasvoi kolme prosenttia, tähän vaikutti keskimääräinen myyntihinnan lasku.

ABC sisäkaupassa palauduttiin lähes normaalille tasolle kesätapahtumien ja matkailun elpymisen myötä. ABC Alavudella toteutettiin iso uudistus, jossa ABC-market purettiin ja kalustettiin ravintolakäyttöön. Alavuden kiinteistön lämmitys vaihdettiin maalämpöön. Hyllykallion Prisman parkkialueelle rakentuu vuonna 2024 laajennuksen myötä ABC-latauskenttä. ABC Kauhavan yhteyteen tulee ABC Carwash -pesuyksikkö, ja Ideaparkin parkkialueelle valmistuu alkukesän aikana ABC-polttonestejakeluasema. ABC Kristiinankaupungissa on alkanut laaja uudistus ulkoalueella jatkuen myöhemmin sisätilojen uudistukseen.

Polttonestekaupassa vahvistui Eepeen markkinaosuus ja polttoöljykauppa jatkoi hyvää kehitystään. ABC-latausverkko kasvoi viime vuoden aikana merkittävästi, kun sähköautojen latauspisteitä rakennettiin Kauhavalle, Alavudelle, Peräseinäjoelle ja Original Sokos Hotel Vaakunan parkkihalliin. ABC Kristiinankaupungin uudistuksen yhteydessä toteutetaan seuraava latauspisteiden uudistus. Eepeen ABC-latausverkostossa tehtiin yli 19 000 latausta. Säätilojen jatkuvat vaihtelut ja laajentunut tarjonta lisäsivät myös ABC Carwash -autopesuyksiköiden myyntiä.

Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan verkostossa oli vuoden 2023 lopussa 11 ABC-liikennekauppaa, kaksi Salea, 23 ABC-automaattiasemaa, 15 ABC-latauskenttää sekä kolme ABC Carwash-pesuyksikköä.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa:

Vuosi oli yhtä juhlaa

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 22,6 miljoonaa euroa, kasvua oli kolme miljoonaa euroa eli 15,5 prosenttia edellisvuodesta. Majoitusmyynti kasvoi 17,1 prosenttia ja ravintolamyynti 14,5 prosenttia.

Eepeen 120-juhlavuosi ja vilkas tapahtumakesä maakunnassa antoivat koronavuosista toipuneelle matkailu- ja ravitsemiskaupalle mainion piristysruiskeen. Myös työmatkailun palautuminen virkisti tulosta. Näkymät ovat nyt positiiviset, toivotaan että hyvä vire jatkuu myös tänä vuonna.

Vuodenvaihteessa alkanut Original Sokos Hotel Vaakunan kalusto- ja kiinteistöuudistus sekä Talriikin ja ravintola Karman uudistukset kertovat omalta osaltaan siitä, että luottamus on palautunut alaan. Ideaparkiin avattiin tammikuussa 2024 uusi ravintola Babista.

Eepeen matkailu- ja ravitsemiskaupan verkostoon kuuluivat vuoden 2023 lopussa hotellit Original Sokos Hotel Lakeus ja Original Sokos Hotel Vaakuna sekä 11 ravintolaa.

 

Autokauppa:

Autotalon palvelupaketista kilpailuvaltti

Autokaupan myynti oli 13,4 miljoonaa euroa, joka oli lähes sama kuin viime vuonna. Uusien autojen myynti kasvoi 42,6 prosenttia, ja vaihtoautojen myynti laski 7,5 prosenttia.

Eepee Autotalon täyden palvelun konsepti on osoittautunut vahvaksi kilpailuvaltiksi haastavilla automarkkinoilla. Asiakkaat arvostavat sitä, että samalta tontilta voi ostaa auton ja varaosien lisäksi huollon, katsastuksen, rengashotellin ja auton pesupalvelut.

Uusien autojen komponenttipula helpottui hiukan vuoden 2023 aikana ja se osaltaan vaikutti uusien autojen myynnin kasvuun. Vaihtoautokaupassa sen sijaan myynti väheni hieman. Huollon, varaosien ja katsastuksen osalta myynti jatkoi hienoista kasvuaan.

Eepeen autokaupan toimialalle kuuluivat vuoden 2023 lopussa Eepee Autotalo, Eepee Katsastus ja S-Etuhuolto.

 

Asiakasomistajuus:

Asiakasomistajuus innostaa erityisesti nuoria

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuoden 2023 lopussa 93 081. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppaan liittyi 4 099 uutta asiakasomistajaa ja alueemme asiakasomistajien talouspeitto nousi 80,5 prosenttiin. Liittyjistä yli puolet (56%) oli alle 34-vuotiaita. Eepeen bonusmyynti oli asiakasomistajille yli 403 miljoonaa euroa.

Eepee palkitsi asiakasomistajansa keskimäärin 225 eurolla per jäsen. Asiakasomistajat kerryttivät itselleen Bonusta 17,2 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 0,4 miljoonaa euroa. Lisäksi heille maksettiin ylijäämänpalautusta 3,3 miljoonaa euroa. Eepeen asiakasomistajia palkittiin vuonna 2023 yhteensä 20,9 miljoonalla eurolla.

 

Henkilöstö:

Henkilöstön vuosi sujui juhlahumussa

120-juhlavuoden monet tapahtumat värittivät henkilöstön vuotta niin työn arjessa kuin yhteisessä isossa henkilöstöjuhlassa. Työtyytyväisyys on edelleen todella hyvällä tasolla. Henkilöstöä kannustetaan aktiiviseen kouluttautumiseen ja työkiertoon, joka on hyvä tapa oppia uutta työn ohessa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni voi työskennellä myös yli toimialarajojen. Se kehittää osaamista ja tarjoaa osa-aikaisille suurempia työtuntimääriä.

Vuonna 2023 perustettu henkilöstörahasto tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden sijoittaa oman tulospalkkionsa rahastoon. Vapaaehtoinen henkilöstörahasto motivoi pitkäaikaiseen säästämiseen. Eepee on maakunnan suurin palvelualan työllistäjä, eepeeläisiä on jo yli 1400. Kasvua oli 107 työntekijää. Viime vuonna sai kesätyö- ja harjoittelupaikan liki 950 nuorta. Työnantajamielikuva on hyvä, Eepeetä pidetään vastuullisena ja luotettavana työnantajana.

 

Investoinnit:

Investoinnit jatkuvat hyvällä tasolla

Toimialueen palveluiden ja toimipaikkaverkoston kehittäminen näkyivät jälleen suurena investointimääränä. Eepee investoi vuoden 2023 aikana yhteensä 16,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 summa oli 17,5 miljoonaa euroa.

Toimintansa kehittämisessä Eepee on sitoutunut S-ryhmän hiilinegatiivisuustavoitteeseen ja pyrkii järjestelmällisesti oman toiminnan aiheuttamien hiilipäästöjen vähentämiseen. Päästöjen vähentäminen vaatii energiankäytön tehostamista ja päästöttömän/uusiutuvan energian käyttöä. Eepee on jo vuosien ajan tehnyt toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsii aktiivisesti uusia keinoja parantaa energiankäyttöä. Vuonna 2023 toteutetuissa toimipaikkauudistuksissa on uusittu myymälöiden kylmälaitteita ympäristöystävällisiin ja energiatehokkaisiin CO2-kylmälaitteisiin, ryhdytty hyödyntämään kylmälaitteiden lauhdelämpöä lämmitykseen, uusittu sisä- ja ulkovalaistusta sekä panostettu etäohjattavaan kiinteistötekniikkaan. Eepeellä on yhteensä yhdeksän kiinteistön katolla aurinkovoimalat, joista vuoden 2023 aikana tuotantoon saatiin S-market Ilmajoen, S-market Teuvan ja S-market Närpiön aurinkovoimalat. Aurinkoenergian tuotanto lisääntyi 28 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2023 päättyessä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalla oli yhteensä 8 päästötöntä toimipaikkaa.

Vuoden 2023 aikana Eepeen kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 3,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pidemmällä aikavälillä vuodesta 2015 alkaen vertailukelpoinen kokonaisenergiankulutus (kWh/m²) on laskenut yhteensä 23,8 prosenttia, koko S-ryhmän tavoitteen ollessa 30 prosentin pudotus energiankäyttöön vuodesta 2015 vuoteen 2030 mennessä. Verkostomuutoksista ja kasvavista aukioloajoista huolimatta energian kokonaiskulutus väheni vastaavalla ajanjaksolla 6065 MWh, mikä vastaa vuosittain noin 350 sähkölämmitteisen pientalon kokonaiskulutusta.

 

Konsernin tulos:

Tulos parani ja omavaraisuus pysyi hyvänä

Eepeen liikevaihto vuonna 2023 oli 500,4 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 475,7 miljoonaa euroa. Kasvua tuli 24,8 miljoonaa euroa. Tulos kasvoi vuonna 2023 kolmella miljoonalla eurolla. Tulos ennen veroja oli 11,7 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 8,7 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 77,3 prosenttia (77,5 % vuonna 2022).

 

Näkymät vuodelle 2024:

Arjen toiminnalla kasvua

Eepeen menestysresepti tuleviin kaupan alan haasteisiin on uudistunut strategia. Toimitusjohtaja Karvonen toteaa, että sen vahvuus on maanläheisyys. Jokaisen työntekijän ja hallinnon edustajan on helppo sitoutua Eepeen pitkän tähtäimen kasvutarinaan.
– Asiakasomistaja on ykkönen, sen etua ajattelemme kaikessa toiminnassa. Olemme liikeyritys, jonka suorituskyvyn hiomme huipputasolle. Kasvua tulee lisämyynnillä ja uusilla asiakasomistajilla, hän linjaa.
Eepeen talouspeitto nousi merkittävästi juhlavuoden 2023 aikana. Karvosen mukaan tämä nosti myös asiakkuuden uudelle tasolle. Eepeen tärkein tehtävä on auttaa asiakasomistajiaan erittäin tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

– Sen me teemme tarjoamalla edullisen ja hyvän valikoiman, jossa ostoja keskittämällä asiakas saa huomattavan edun.

Eepee aikoo investoida tulevan viisivuotiskauden aikana alueellaan yli 150 miljoonaa euroa toimintojensa kehittämiseen. Palvelut uudistuvat ja toimipaikkaverkosto tulee kasvamaan entisestään. Omaan energiatuotantoon satsaaminen on myös näkyvässä roolissa, vuonna 2025 Eepee tuottaa sähköä jo yli oman tarpeen.

– Sähkön suhteen olemme jatkossa käytännössä omavaraisia. Matalampi sähkön hinta näkyy myös tuotteidemme hinnoissa.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Henrik Karvonen p. 040 057 2172
talousjohtaja Tuomo Långnabba p. 050 311 7694