Kuka? Mikael Hämäläinen työskentelee Eepeen hotellien vastaanotossa ja pelaa SM-sarjassa maahockeyta.

Koska? Tuli Eepeelle kesätöihin 2017 ja jäi sille tielle. Oli välillä armeijassa ja palasi takaisin tammikuussa 2020.

Kuinka? ”Tavoitteena on, että jokainen lähtee hotelleistamme onnellisempana kuin on sinne tullessaan.”

 

Pääkaupunkiseudulta Seinäjoelle muuttanut Mikael Hämäläinen tietää olevansa parhaimmillaan, kun on niin sanotusti tilanne päällä. Jos asiakkaan takana jono kasvaa, korostuu vastaanottovirkailijan palvelutaitojen merkitys.

Sopivalla itsetunnolla ja puheliaalla luonteella varustettu Mikael Hämäläinen istahtaa kuin nenä päähän Original Sokos Hotel Lakeuden ja Vaakunan tiskien taakse. Hän keskittyy täysillä sillä hetkellä palvelua saavaan asiakkaaseen, sillä turha hötkyily ei tuota kunnon palvelukokemusta.
– Vaativinta tässä työssä on se, jos ei onnistuisikaan kohtaamaan asiakasta oikein. Eli että tiskin takana oleva ei vaikka ymmärtäisi, mitä olen selittänyt. Niin ei ole koskaan käynyt, toistaiseksi olen onnistunut palvelemaan sataprosenttisesti, maahockeytä SM-tasolla pelaava mies laukoo.

StaffPointin kautta Eepeen ravintoloihin 2017 kesätöihin tullut Mikael oli aluksi hieman outo tapaus – kuka muuttaa pääkaupunkiseudulta Seinäjoelle töihin?
Vantaan kaverit kutsuvat häntä ”heinäkengäksi” eli bondelle muuttaneeksi. Seinäjoen valintaa selittää osaltaan se, että Mikaelin isä Mikko Hämäläinen asui jo siellä.
– Yllättävän hyvin pääsin työporukkaan mukaan, mutta kyllä aluksi väki pohti, että mikäs jantteri minä oikein olen, hän muistelee.

Espoossa matkailu- ja ravintola-alaa opiskellut Mikael suoritti loput tutkinnosta etänä Etelä-Pohjanmaalta. Harjoittelupaikka Lakeuden vastaanotossa alkuvuodesta 2018 oli merkittävä etappi. Lakeudesta tuli sen myötä Mikaelin henkinen koti – hotelli, jonka hän tuntee kuin omat taskunsa. Harjoittelu jatkui kesätyönä, ja armeijavuoden jälkeen Mikael palasi tammikuussa 2020 Eepeelle töihin. Nyt hän tekee vastaanottovirkailijan työtä Vaakunassa ja Lakeudessa, ja ajoittain voi tuurata myös ravintoloissa. Mikael suhtautuu avoimesti kaikkiin työtehtäviin.
– Sometiimin lisäksi kuulun työpaikan onnellistamistiimiin. Siellä kehittelemme uusia tapoja yllättää asiakkaita. Se voi olla joku pieni yllätyslahja tai jotain muuta kivaa.

Työkavereista tuli perhettä

Eepeen ravintolapuolen väki viettää tiiviisti aikaa yhdessä myös työajan ulkopuolella. Etelästä muuttanut Mikael on tyytyväinen, sillä työkavereista muodostui kätevästi myös kaveripiiri. Tai paremminkin perhe, tukiverkko arjessa ja juhlassa.

On muuten aikamoista sattumaa, että Mikael edes on hotellissa töissä. Suunnitelmissa oli lähteä opiskelemaan kaupallista alaa, mutta hän ei saanut opiskelupaikkaa. Vaihtoehdoiksi jäi odottaa vuosi tai valita jotain muuta. Ravintola- ja matkailualalla oli vapaita opiskelupaikkoja, sieltä Mikael sitten bongasi vastaanottovirkailijan tutkinnon. Hotellin vastaanotto tulee olemaan Mikaelin välietappi, päättäväinen kaveri aikoo luoda uraa pomoksi asti. Haaveissa välkkyy oma yritys tai hotellin päällikön työ.
– Jos ura ei tästä vuosien päästä etene, niin täytyy sitten vaihtaa alaa, hän selittää pelistrategiaansa.

Vuonna 2017 SM-kultaa Seinäjoki Unitedissa voittanut Mikael aikoo tänä vuonna uudestaan mestariksi. Hauska sivujuonne on, että myös hänen isänsä pelaa samassa joukkueessa.

Eepee on muutenkin ollut merkityksellinen paikka Mikaelin elämässä.
– Löysin täältä työpaikalta avopuolisoni, hän hymyilee silminnähden tyytyväisenä.

 

Eepeeläinen-lehti 1/2021