Eepees restauranger – Äntligen en ordentlig lillajulsfest


25.7.2022

Eepees restauranger i Seinäjoki har stora förväntningarna inför årets lillajul.

 

Fira under ett olivträd på Rossos piazza

Rosso i Seinäjoki välkomnar både företag och privatkunder att fira lillajul på sin restaurang med totalt 123 kundplatser. I olika delar av restaurangen nära Centraltorget kan stämningsfulla utrymmen skapas för mindre grupper, såsom kompisgrupper och familjer. Under olivträdet på Rosso, på den så kallade piazzan, kan vi skapa ett festutrymme för cirka 50 personer.
Rosso, som kallas finländarnas egen italienska restaurang, har en specialbyggd festmeny för lillajulssäsongen. Menyn har tre olika alternativ att välja mellan: Vegetarisk meny samt havs- och biffmeny, till ett förmånligare pris för ägarkunder.

Restaurangen har också vinrekommendationer som passar smakerna.
– Vi har höga förväntningar på den stundande festsäsongen, som börjar i oktober. Högtidligheten kommer sig av att folk kommer för att sitta ner en längre stund utan brådska. För en bra fest behövs bra mat, dryck och sällskap, säger Rossos restaurangchef Johanna Mäkinen.

 

Lakeus Matador har plats även för stora fester

Restaurang Lakeus Matador anslutning till Hotel Lakeus i Seinäjoki ser fram emot årets lillajulssäsong.
– Förutom för mindre grupper har vi planerat färdiga julpaket för våra Pohjanmaa- och Lakeus-salar. Bägge utrymmena har plats för 60 till 130 personer. Dessutom kan Lakeus-salen kombineras till ett enda utrymme med Pub Wilson, vilket öppnar bland annat en karaokemöjlighet för lillajulssällskapet. Lakeus har också faciliteter för större lillajulsevenemang med upp till 800 personer. De här evenemangen planerar vi separat efter kundens behov, säger restaurangchef Suvi Heikkilä på Lakeus Matador.

I lokalerna som ställts i ordning för kunden väntar en riklig julbuffé på gästerna. Det finns två läckra bufféalternativ, varav kunden kan välja mellan en mer traditionell eller lite modernare festmat. I den traditionella buffén serveras favoriterna sillsallad och lådor, medan den moderna versionen har mer alternativa smaker för julsäsongens fester.

På översta våningen i Hotel Lakeus finns en mindre festlokal för 10–20 personer, där kvällens program kan byggas runt bastubadandet. Den trivsamma bastuavdelningen erbjuder en fantastisk utsikt över Seinäjokis hustak.
– I maj höll vi en förhandspresentation inför lillajul för lokala företag hos oss, där vi juldekorerade Pohjanmaa-salen och bastukabinettet. Det ledde redan tankarna till firandet i slutet av året, säger Heikkilä nöjt.

 

Talriikkis festmeny återspeglar kockarnas engagemang

På restaurang Talriikki, väntar man med iver på lillajulssäsongen och kockarna har redan planerat egna rätter för festsäsongens meny. Kockarnas delaktighet i planeringen av julmenyn har redan länge hört till traditionerna på Talriikki, som är unik bland Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppas restauranger och endast verkar i Seinäjoki.
– Till oss kommer folk för att äta middag med levande ljus. Restaurangen har en lugn och festlig atmosfär. Maten bygger alltid på lokala och inhemska råvaror och säsonger, enligt vilka vi uppdaterar vår meny fem gånger årligen, säger restaurangchef Minna Kaski på Talriikki.
Talrikkis lista innehåller exempelvis en populär avsmakningsmeny, som omfattar ett fem rätters tvärsnitt av säsongens bästa smaker.

Restaurangsalen rymmer 98 personer. Dess långa, enhetliga bord kan dukas för 20 personer och restaurangens intima kabinett med ett fint vinskåp har plats för 18 personer.
– Vinrummet är vår specialitet, där sällskapet i kabinettet kan bekanta sig med olika viner tillsammans med servitören och smaka på en mängd olika viner och välja en smak som passar maten.

Talriikkis kundbas består av middagsgäster som njuter av mat och dryck enligt det långa formatet. Du kan exempelvis starta kvällen i loungen, där du avnjutet aperitiferna. Sen går du till salen för själva middagen och avslutar kanske kvällen i restaurangbaren där du kan äta efterrätt. Restaurangen ligger i Seinäjoki centrum i anslutning till Hotel Vaakuna.

 

Amarillos The Table-koncept ger festfolket egen kock och program

”Det är värt att vara ute i god tid”, vsäger restaurangchef Joonas Uitto på Amarillo i Seinäjoki om lillajulssäsongens bokningar. Amarillo är en populär kvälls- och festplats för olika grupper, kompisgäng och mindre företag. Den attraktivt inredda restaurangen har cirka 150 platser för gäster. I restaurangens olika temahörn kan gruppen avgränsa ett eget utrymme eller behagligt tillbringa kvällen med utsikt mot restauranglivet under middagen.

I en totalrenovering för några år sedan fick Amarillo ett nytt barområde mitt i restaurangen och introducerade The Table-konceptet, där ett bordsfölje med sex personer får en egen kock och servitör för kvällen. Både maten som serveras och kvällens program blir en överraskning för sällskapet och för hela restaurangen.
– The Table har visat sig vara en succé med bokningar långt framöver. Om du söker något annorlunda och upplevelserikt för ditt sällskap är det här extra värt att vara ute i tid med, säger Uitto.

Amarillo serverar lillajulsdelikatesser från sin meny.
– Idén bakom Amarillo kan sammanfattas i att vi samlar människor runt samma bord för att njuta av mat och sällskap. Min egen önskan för lillajulstiden är att folk ska ta sig tid att njuta. Lämna brådskan hemma och njut en längre stund av kvällen.

 

Fira lillajulens populära för- och efterfester på nattklubben Karma

Nattklubben Karma intill Torikeskus i Seinäjoki är en populär plats särskilt som inlednings- eller avslutningsplats för lillajulsfester. På Karma, som har cirka 550 platser, kan du boka egna VIP-loger för grupper och olika dryckespaket i anslutning till dessa.

Karmas utrymmen kan bokas för privat bruk utanför öppettiderna. I det fallet kan gästerna även äta, förutsatt att bokningen görs i god tid. Maten levereras till Karma från andra av Eepees restauranger i närheten.
– För privata evenemang skräddarsyr vi programutbudet från fall till fall. De populäraste programmen har varit vår egen DJ och karaoke, säger restaurangchef Henna Korhonen på Karma.

Vip-bordet har plats för upp till 16 personer. Utöver entré och lokalen inkluderar paketet också rätten att komma in förbi kön till nattklubben, samt garderobsavgift.
– Efter ett par års tystnad hoppas jag verkligen att folk nu modigt kommer sig ut och vågar ha kul, sammanfattar Korhonen förväntningarna inför resten av året.

 

Text: Hanna Hattar
Bilder: Matti Hautalahti, Samu Lehtinen