ABC – Läckra vegetariska rätter uppskattas


13.9.2022

Mångsidiga vegetariska alternativ som ständigt utvecklas uppskattas i ABC-trafikbutikerna.

I ABC-trafikbutikernas restauranger serveras dagligen hemlagad vegetarisk mat på buffén, à la carte-menyn och i självbetjäningsdiskarna. Det finns till och med ett helt veganskt alternativ till finländarnas älskade bullar.
– På vår buffé serveras en lunchmeny enligt ett tre veckors roterande schema, och våra kockar tillagar ett vegetariskt alternativ varje dag enligt menyn. Vi kan servera till exempel en helt vegansk grönsakswok med bondbönor, som är helt fri från mjölk, gluten och laktos, en grönsaksgratäng med kikärter, en champinjonomelett eller en grönsakspyttipanna med tofu.

På à la carte-listan kan vi till exempel ha ett fyllt pitabröd med bondbönor, berättar Suvi Ristiluoma som är servicechef och serviceansvarig för köket i ABC-trafikbutiken i Seinäjoki.

Vegetarianer har beaktats i ABC-trafikbutikerna redan under många år. En större efterfrågan har utan tvekan lett till ett större utbud vegetariska rätter på buffén och à la carte-menyn. Även olika nya råvaror som lanserats på marknaden har bidragit till mera mångsidiga alternativ.

Gemensamma recept

Maträtterna som serveras i ABC-trafikbutikerna tillagas i butikernas kök enligt recept som är gemensamma för hela kedjan. För recepten ansvarar en produktutvecklingsgrupp som består av medarbetare från ABC-restauranger i hela Finland. Produktutvecklingsgruppen utvecklar och testar recepten och sammanställer tillredningsanvisningar för trafikbutikernas kök.
– Recepten för maträtter som erbjuds på buffén, à la carte-menyn och i självbetjäningsdisken förnyas alltid en gång om året. Nya recept för buffén börjar faktiskt användas snart den 19 september, tipsar Suvi.

Recepten innehåller färdigt fastställda specialdieter som beaktas i alla alternativ. Dessa är till exempel att maträtterna är laktos- och glutenfria eller att maträtternas råvaror härstammar från växtriket, dvs. är veganska.
– Specialdieter märks alltid ut vid maträtterna på ABC-trafikbutikernas webbplatser och på skyltarna vid buffébordet. På så sätt kan kunden själv praktiskt kontrollera matens lämplighet, berättar Suvi.

 

Text: Hanna Hattar
Bild: Jenna Koivisto