ABC – Maukkaat kasvisruoat keräävät kiitosta


12.9.2022

Monipuoliset ja jatkuvasti kehittyvät kasvisruokavaihtoehdot keräävät kiitosta ABC-liikennemyymälöissä.

ABC-liikennemyymälöiden ravintoloissa itse valmistettua kasvisruokaa on päivittäin tarjolla noutopöydissä, à la carte -listoilla ja vitriinivalikoimissa. Myös suomalaisten rakastamasta pullasta löytyy ABC-ravintoloissa täysin vegaaninen vaihtoehto.
– Noutopöydissämme on käytössä kolmen viikon kiertävä lounaslista, jonka mukaan kokkimme valmistavat kasvisvaihtoehdon jokaiselle päivälle. Tarjolla voi olla esimerkiksi härkäpapu-kasviswokkia, joka on maidoton, gluteiiniton, laktoositon ja täysin vegaaninen, tai kikherne-kasvisgratiinia, herkkusienimunakasta tai tofu-kasvipyttipannua.

À la  carte -listalla tarjolla voi olla esimerkiksi pitaleipätasku eli pitasku härkäpavulla, kertoo Seinäjoen ABC-liikennemyymälän palvelupäällikkö ja keittiön palveluvastaava Suvi Ristiluoma.

Kuvassa pitasku härkäpavulla

 

Kasvisruokailijat on huomioitu ABC-liikennemyymälöissä jo useiden vuosien ajan. Kasvanut kysyntä on vaikuttanut merkittävästi kasvisvaihtoehtojen valikoiman laajenemiseen noutopöytä- ja à la carte -tarjonnassa. Myös markkinoille tulleilla uusilla ja erilaisilla raaka-aineilla on ollut oma osuutensa vaihtoehtojen monipuolistumisessa.

Yhteinen reseptiikka

ABC-liikennemyymälöiden tarjolla olevat ruuat valmistetaan myymälöiden keittiöissä koko ketjun yhteisen reseptiikan mukaan. Reseptiikasta vastaa tuotekehitysryhmä, joka koostuu ABC-ravintoloiden työntekijöistä ympäri Suomen. Tuotekehitysryhmä kehittää ja testaa reseptit ja laatii valmistusohjeet liikennemyymälöiden keittiöille.
– Noutopöydän, à la carten ja vitriinissä tarjolla olevien ruokien reseptiikkaa uudistetaan aina kerran vuodessa. Noutopöydän uudet reseptit ovatkin kohta tulossa käyttöön, syyskuun 19. päivä, Suvi vinkkaa.

Reseptiikassa on valmiiksi määritelty erikoisruokavaliot, jotka kussakin vaihtoehdossa on otettu huomioon. Näitä ovat esimerkiksi ruuan laktoosittomuus, gluteiinittomuus tai ruoan raaka-aineiden kasviperäisyys.
– Erikoisruokavalion merkinnät näkyvät aina ruokien kohdalla ABC-liikennemyymälöiden verkkosivuilla ja kylteissä noutopöytälinjaston päällä. Niistä asiakas voi itse kätevästi tarkistaa ruuan sopivuuden, Suvi kertoo.

 

Teksti: Hanna Hattar
Kuva: Jenna Koivisto