VASTUULLISUUS – Hävikkiruoan lahjoittaminen on osuuskaupalle etuoikeus


28.7.2021

Lähes kaikki Eepeen S-marketit lahjoittavat ruokaa paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Ruokaa on lahjoitettu systemaattisesti yli kahden vuoden ajan, tietyissä yksiköissä jo kauemmin.

Vaikka hävikin määrä pienenee Eepeen yksiköissä koko ajan, on se osa ruokakaupan todellisuutta. Myyntiä pystytään ennakoimaan hyvin eri työkalujen avulla, mutta tarjonta ja kysyntä eivät yhdessäkään kaupassa kohtaa täydellisesti koko ajan. Parasta ennen -päivänsä saavuttaneet tuotteet merkitään hävikiksi, mutta ruoan ei suinkaan tarvitse päätyä roskikseen.
— Tuotteet ovat täysin syömäkelpoisia vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Miksi heittäisimme ruokaa roskikseen, kun sillä on mahdollista tehdä hyvää, ryhmäpäällikkö Mari Humppi toteaa.

Järjestelmällisyys on toimivan kumppanuuden perusta

Eepeen eri toimipaikoilla on sopimuksia paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Usein kumppanuus lähtee liikkeelle siitä, että ruoka-apua tarjoava taho on yhteydessä toimipaikkaan ja tiedustelee, onko heillä lahjoitettavaa ruokaa.
— Kumppanin kanssa solmitaan lahjoitussopimus ja käydään läpi lahjoitustoiminnan periaatteet, kuten se, että ruoan luovutuksen jälkeen vastuu kylmäketjusta on lahjoituksen vastaanottajalla, ryhmäpäällikkö Teea Takala kertoo.
Lahjoitettavaksi kelpaamaton ruoka, kuten rikkoutuneet tai muuten syömäkelvottomat tuotteet menevät biojätteeseen. Yhteistyökumppani Lakeuden Etappi jalostaa biojätteen eteenpäin biokaasuksi, joten kaikki ruokahävikki tulee tavalla tai toisella hyödynnettyä.

Mahdollisuus auttaa on etuoikeus

Mari ja Teea ovat kiitollisia siitä, että Eepeen marketkauppa saa olla edesauttamassa paikallisten hyväntekeväisyysjärjestöjen hienoa toimintaa.
— Tämä on Eepeelle yksi tapa kantaa vastuuta alueensa ihmisistä. Kun olin marketpäällikkönä, eräs perheenäiti tuli kerran henkilökohtaisesti kertomaan, mitä meidän ruokalahjoituksemme oli hänen perheelleen merkinnyt. On hienoa saada olla osa näin tärkeää toimintaa, Mari kuvailee.

Kestävän kehityksen edistäminen lähtee liikkeelle yksittäisistä teoista.
— Vastuullisesta kuluttamisesta puhutaan paljon ja osa sitä on myös vastuullinen hävittäminen. Syömäkelpoista ruokaa ei ole järkeä heittää pois, kun sen voi hyödyntää, Teea kiteyttää.

Hyväntekeväisyyttä vapaaehtoisvoimin

Lakeuden ruoka-apu ry on seinäjokelainen hyväntekeväisyysyhdistys, joka jakaa ruokaa viisi päivää viikossa helluntaiseurakunnan tiloissa. Iltaisin ja viikonloppuisin toiminnanjohtaja Tommi Merivirta tekee kotikäyntejä mahdollisuuksien mukaan.
— Meillä työskentelee vajaat 30 vapaaehtoista ja vuositasolla jaamme ruokaa yli miljoona kiloa. Vapaaehtoistyöntekijämme ovat eläkeläisiä ja työssä käyviä ihmisiä, jotka haluavat vapaa-ajallaan auttaa muita.

S-ryhmän toimipaikkojen lahjoittama ruoka muodostaa noin puolet kaikesta Lakeuden ruoka-avun jakamasta ruoasta. Lahjoittajia ovat kaikki Seinäjoen S-marketit ja Prisma.
— Meiltä lahjoitusruokaa haetaan joka arkipäivä ja yhteistyö on toiminut saumattomasti vuodesta 2016 lähtien. Ruoat, jotka voi pakastaa, luovutamme pakastettuina, mutta hyvin säilyvät tuotteet, kuten leivät, luovutamme sellaisenaan, S-market Kivistön marketpäällikkö Elina Jaakkola kertoo.

Ruokajonossa on joka päivä yli 100 asiakasta, korona-aikana luku on joinakin päivinä noussut jopa 200:aan. Lakeuden ruoka-apu tarjoaa matalan kynnyksen apua täysin anonyymisti.
— Meille saavat tulla kaikki, jotka kokevat apua tarvitsevansa, emmekä kysele mitään todistuksia tai perusteluita. Ruoka-avun lisäksi järjestämme vuosittain pieniä tapahtumia, kuten pikkujoulut, joissa on teemaan sopivaa purtavaa. Tapahtumat ovat asiakkaillemme vähintään yhtä tärkeitä kuin itse ruoka-apu, Tommi sanoo.

Tommi tekee pitkää päivää ruoka-avun parissa, eikä vietä juurikaan lomia tai vapaita.
— Olen itse ollut nuoruudessani tilanteessa, jossa tarvitsin apua, joten nyt kun minulla itselläni on mahdollisuus auttaa, pistän hyvän kiertämään. Ei tällä työllä pääse rikastumaan, mutta tämä on muilla tavoilla hyvin palkitsevaa.

 

Teksti: Iida-Maria Lauri, Eepee
Kuvat: Samu Lehtinen, Eepee