Heviosaston hävikki hyötykäyttöön – Eepeen Prisma, S-marketit ja Salet alkavat myydä toivottuja hävikkilaatikoita


10.5.2023

Tiedote 10.5.2023

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan Prisma, S-marketit ja Salet (pois lukien ABC Liikennemyymälöiden Sale-myymälät) alkavat torjua hedelmä- ja vihannesosastolla syntyvää hävikkiä uusilla hävikkilaatikoilla viikosta 20 alkaen. Eri puolilla Suomea suosioon noussut käytäntö on asiakkaiden suuresti toivoma.

Hävikkilaatikoihin kootaan myymälässä esimerkiksi hieman kolhiintuneita, mutta vielä käyttökelpoisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka asiakas voi ostaa edullisesti 0,65 euron kilohintaan. Laatikoiden määrä ja sisältö vaihtelee päivittäin sen mukaan, millaisia hävikkituotteita heviosastolta kulloinkin löytyy.

Toimintatapa on ollut jo aiemmin käytössä 11 alueosuuskaupan alueella, ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Laatikot käyvät myymälöissä nopeasti kaupaksi, ja niiden avulla saadaan tehokkaasti vähennettyä hävikkiä.

”Hävikkilaatikon ostaminen on helppo tapa tehdä arjen ekoteko ja samalla lisätä kasvisten osuutta omalla lautasellaan. Asiakkaamme ovat tätä myös kovasti toivoneet. Tuomme hevihävikkilaatikot Prismaan, S-marketeihimme ja Saleihimme (pois lukien ABC Seinäjoen ja ABC Kristiinankaupungin Salet) ja seuraamme, miten ne otetaan vastaan ”, sanoo ryhmäpäällikkö Jussi Järvinen Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupasta.

S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti hävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2022 hävikki oli vähentynyt 19 % lähtötilanteeseen verrattuna. Poisheittohävikkiä S-ryhmän marketkaupassa syntyi viime vuonna vain 1,44 %.

”Hävikin minimoiminen on meillä jatkuvaa työtä, josta iso osa tapahtuu asiakkailta näkymättömissä, esimerkiksi kiinnittämällä tarkkaan huomiota tuotteiden menekkiin ja tilausmääriin. Hävikkiuhan alle joutuneita tuotteita on punalaputettu myymälöissämme jo yli kymmenen vuoden ajan, ja nyt hävikkilaatikoiden myötä saamme myös heviosaston hävikin entistä paremmin hyötykäyttöön”, Jussi Järvinen kertoo.

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, ryhmäpäällikkö, Jussi Järvinen, jussi.jarvinen@sok.fi , puh. 010 764 6309