Ennakkotietoja Eepeen 2021 tilinpäätöksestä


11.2.2022

Eepeen kehitys palautui kasvun tielle

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hyvä kehitysvire näkyi poikkeusvuonna 2021 monella tavoin. Myynnin 39,6 miljoonan euron kasvun lisäksi investoinnit olivat liki 22 miljoonaa euroa ja operatiivinen tulos ylitti 10 miljoonaa euroa. Positiivista kasvua oli myös henkilöstömäärässä ja asiakasomistajissa.

Eepeen verollinen myynti vuonna 2021 oli 514,2 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 39,6 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, kasvua tuli erityisesti marketkaupasta. Polttonesteiden myynti nousi 23,5 miljoonalla eurolla – vaikutusta oli sekä positiivisella litrakehityksellä että polttonesteiden kohonneella hintatasolla. Tilikauden operatiivinen tulos oli 10,4 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2020 oli 9,1 miljoonaa euroa.

Liikennemyymälä- sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialoilla kasvua tuli vuoteen 2020 verrattuna, mutta alat kärsivät yhä koronarajoituksista ja liikkumisen vähentymisestä. Verrattaessa koronaa edeltävään vuoteen 2019, ravintoloiden myynti oli noin 40 prosenttia ja majoitusmyynti noin 30 prosenttia pienempi. ABC-sisäkaupan myynnistä uupui viidennes. Autokauppa kasvatti myyntiään, piristystä oli erityisesti uusien autojen myynnissä.

Vuoden 2021 bruttoinvestoinnit olivat huipputasolla: 21,8 miljoonaa euroa. Lukuisissa myymälä- ja kiinteistöuudistuksissa kiinnitettiin huomiota vastuullisuuteen toteuttamalla energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi ympäristöystävällinen hiilidioksidikylmälaitos, tehokas lauhdelämmön talteenottojärjestelmä sekä energiapihi ledivalaistus. Kiinteistöjen katolle sijoitettavat aurinkopaneelit tuovat puolestaan omavaraisuutta energiantarpeeseen.

 

Marketkauppa:

Vahvan kasvun vuosi ruokakaupassa

Marketkaupan myynti oli 405,4 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 23,0 miljoonaa euroa eli 6,0 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys on ollut erinomainen, se kasvoi 4,1 prosenttia. Käyttötavarakauppa nousi 2,1 prosenttia. Mittarikenttien myynti kasvoi 29,1 prosenttia.

Kotoiluun keskittävä pandemiatilanne poiki marketkaupalle ennätysvuoden ruokakaupassa. Käyttötavarakaupassa suurimmat kasvut olivat puutarhassa ja pukeutumisessa. Hyviä tuloksia tuli myös asiakastyytyväisyystutkimuksista, joten marketkaupan vuosi sujui olosuhteista huolimatta positiivisessa vireessä.

Eepeen S-marketien lukuisat uudistukset etenivät suunnitellussa aikataulussa. Suurin investointi oli Teuvalla vanhan marketin tontille rakennettu, loppuvuodesta 2021 valmistunut uusi S-market. Alkuvuodesta saatiin valmiiksi konseptiuudistukset Jalasjärven ja Ilmajoen S-marketeissa ja kesällä Kurikan ja Vimpelin S-marketeissa. Syksyllä uudistui Törnävän S-market ja sopivasti joulukauppaan Ähtärin ja Närpiön S-marketit. Hyvä tahti jatkuu myös vuonna 2022, heti alkuvuodesta on työn alla Sale Kaskinen, josta tulee Eepeen ensimmäinen uuden konseptin mukainen Sale.

Ruoan verkkokauppa on jatkanut menestystään myös vuoden 2021 aikana. Hyllykallion Prisman Kauppakassi -palvelu on vakiinnuttanut paikkansa ja on jo myynniltään suuren Salen luokkaa. Sillä on myös jakelupisteet Joupin, Alakylän ja Törnävän S-marketeissa. Kauppakassi-palvelu laajentui vuoden lopussa maakuntaan, ensimmäisenä noutopisteet ilmestyvät joulun alla Alajärven, Alavuden sekä Kauhajoen S-marketeihin. Vuonna 2022 ruoan verkkokaupan verkosto laajenee merkittävästi ympäri toimialueen.

Eepeen marketkaupan verkostossa oli vuoden 2021 lopussa yksi Prisma, 31 S-marketia, viisi Salea ja yksi Emotion-myymälä.

 

Liikennemyymäläkauppa:

Hellekesän myynti piristi vaikeaa vuotta

Liikennemyymälöiden myynti oli 80,3 miljoonaa euroa, joka on 15,7 miljoonaa euroa ja 24,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Ravintolakauppa kasvoi 14,8 prosenttia, polttonestekauppa 29,6 prosenttia ja ABC-Marketien myynti 10,5 prosenttia.

Koronapandemian rytmittämä vuosi oli liikennemyymälöille haasteellinen. Poikkeuksellinen hellekausi toi kaivatun piristysruiskeen, kun kesäkansa lähti liikkeelle ja käytti ahkerasti liikennemyymälöiden palveluja. Loppuvuoden aikana uudistettiin ABC Ähtäri ja samalla palvelut laajentuivat asiakkaiden toiveissa olleella Hesburgerilla. Lisäksi ABC Ähtäriin tulee vuoden 2022 alussa Eepeen ensimmäinen sähköautojen ABC-latauspiste, tämäkin vaatii isoja sähköteknisiä uudistuksia.

S-ryhmän uusi kassajärjestelmä Kassu otettiin käyttöön ABC Seinäjoella keväällä 2021. ABC Seinäjoki pääsi valtakunnallisena pilottikohteena antamaan järjestelmän toimivuudesta palautetta heti käyttöönoton alkumetreillä. Muihin Eepeen yksiköihin asiakaslähtöisyyttä vahvistava Kassu tulee käyttöön vuoden 2022 aikana.

Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan verkostossa oli vuoden 2021 lopussa 11 ABC-liikennemyymälää, kaksi Salea, 23 ABC-automaattiasemaa ja kolme ABC CarWash-pesuyksikköä.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa:

Koronapandemia ajoi alan vuoristoradalle

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 14,4 miljoonaa euroa, joka on 1,2 miljoonaa euroa ja 8,8 prosenttia edellisvuotta enemmän. Majoitusmyynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 15,3 prosenttia ja ravintolakaupan myynti 5,1 prosenttia.

Toimialan vuosi 2021 on ollut pandemiavuoristorataa: tapahtumien peruutussyöksykierteitä, poukkoilevaa sääntelyä ravintoloiden aukioiloajoista ja epävarmuutta tulevista mutkista. Onneksi matkailu- ja ravitsemiskaupan palvelukseen hakeutuu persoonia, joilla on poikkeuksellisen hyvä henkinen kapasiteetti sietää muutoksia. Mikäli pandemiatilanne jatkuu näin vielä pitkään, seuraukset voivat olla koko alalle katastrofaaliset. Uhkana on, että osaavat tekijät hakeutuvat muualle työllistyäkseen.

Seinäjoen uudistunut Amarillo avasi ovensa helmikuun alussa reilun kuukauden remontin jälkeen. Uusi upea ilme toi mukanaan The Table -elämyksen, joka kerää ystävät yhteen viettämään unohtumatonta iltaa. Keväällä ilon aiheena oli Original Sokos Hotel Lakeuden valinta vuoden 2020 Sokos Hotel -ketjun parhaaksi hotelliksi. Valinnassa ratkaisivat asiakastyytyväisyys, henkilöstön tyytyväisyys ja taloudellinen tulos.

Eepeen matkailu- ja ravitsemiskaupan verkostoon kuuluivat vuoden 2021 lopussa hotellit Original Sokos Hotel Lakeus ja Original Sokos Hotel Vaakuna sekä 12 ravintolaa.

 

Autokauppa:

Sähköistyvää ja kattavaa palvelua autoilijoille

Autokaupan myynti oli 12,2 miljoonaa euroa, joka on 0,3 miljoonaa euroa ja 2,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Uusien autojen myynti kasvoi 22,8 prosenttia ja vaihtoautokauppa laski 15,9 prosenttia.

Ess Autotalon kahden miljoonan euron uudistuksen ensimmäinen vaihe valmistui loppuvuodesta 2021. Tuolloin toteutettiin raskaimmat kiinteistötekniset työt ja uuden huoltohallin rakentaminen entisiin Hankkijan konehallin tiloihin. Saman tien jatkui toinen vaihe ja valmista pitäisi olla keväällä 2022.

Näin iso satsaus on välttämätön kiihtyvällä tahdilla kehittyvällä autoalalla, jossa autot sähköistyvät vauhdilla. Ess Autotalo tarjoaa maakuntaan ykkösluokan palvelukokonaisuuden, jossa autojen myynti, huolto ja katsastus ovat saman katon alla. Luvassa on myös työpaikkoja uusille automekaanikoille.

Asiakkaat ovat kiinnostuneita ympäristöseikoista ja pohtivat autoa hankkiessaan hinta-laatu-suhteen lisäksi entistä enemmän myös hinnan suhdetta päästöihin. Vuonna 2021 valtio jakoi romutuspalkkiota ja täyssähköauton ostaja vapautui autoverosta lokakuusta 2021 lähtien. Toivottavasti nämä toimet kannustavat uusien autojen ostajia vastuullisille autokaupoille.

Eepeen autokaupan toimialalle kuuluivat vuoden 2021 lopussa Ess Autotalo, Ess Katsastus ja S-Etuhuolto.

 

Asiakasomistajuus:

Asiakasomistajia 74 prosenttia alueen talouksista

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuoden 2021 lopussa 91 541. Eepeen toimialueella määrä kasvoi 306 henkilöllä ja talouspeitto pysyi 74 prosentissa. Eepeen bonusmyynti oli asiakasomistajille lähes 343 miljoonaa euroa.

Eepee palkitsi asiakasomistajansa keskimäärin 178 eurolla per jäsen. Asiakasomistajat kerryttivät itselleen Bonusta 14,6 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 0,3 miljoonaa euroa. Lisäksi heille maksettiin ylijäämänpalautusta 1,4 miljoonaa euroa. Eepeen asiakasomistajia palkittiin vuonna 2021 yhteensä 16,3 miljoonalla eurolla.

 

Henkilöstö:

Alueen suurin palvelualan työllistäjä

Eepee on toimialueensa suurin palvelualojen työllistäjä. Eepeeläisten lukumäärä oli vuoden 2021 lopussa 1 295 henkilöä. Henkilöstömäärä lisääntyi 34 henkilöllä.

Eepee työllisti 402 kesätyöntekijää, mikä oli 66 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kesäharjoittelijoita palkattiin 330.

 

Investoinnit:

Energiatehokuutta ja liki 22 miljoonan euron investoinnit

Eepeen bruttoinvestoinnit käyttöomaisuuteen vuonna 2021 olivat 21,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 summa oli 15,5 miljoonaa euroa.

Vuoden aikana toteutettujen lukuisten myymälä- ja kiinteistöuudistusten lisäksi jatkettiin määrätietoisesti kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavia investointeja ja muita toimenpiteitä. Tavoitteena on, että energiatehokkuutta parannetaan kaikissa yksiköissä esimerkiksi uusien kylmäjärjestelmien, led-valaistuksen ja kiinteistöautomatiikan avulla. Kiinteistöjen katolle sijoitettavat aurinkopaneelit tuovat puolestaan omavaraisuutta energiantarpeeseen.

Eepee lisäsi syksyllä omistustaan S-Pankki Oyj:stä osana omistusjärjestelyitä, joissa SOK ja S-ryhmän alueosuuskaupat ostivat LähiTapiola Vahinkovakuutuksen, LähiTapiola Henkiyhtiön, LähiTapiolan alueyhtiöiden sekä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon osakkeet S-Pankki konsernin emoyhtiö S-Pankki Oyj:stä.

 

Konsernin tulos:

Operatiivinen tulos ylitti 10 miljoonaa euroa

Konsernin operatiivinen tulos tilikaudelta oli 10,4 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 9,1 miljoonaa euroa. Konsernin ylijäämä ennen veroja oli 10,2 miljoonaa euroa, mikä edellisenä vuonna oli 7,5 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli 207,0 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 77,3 prosenttia.

 

Näkymät vuodelle 2022:

Kehittyvä kauppa vahvistuu verkossa

Rajoitustoimia kiristettiin joulukuussa 2021 koko Suomessa, kun hallitus otti käyttöön hätäjarrutusmekanismin koronavirustartuntojen voimakkaan kasvun takia. Asetetut rajoitukset ja heikentynyt pandemiatilanne ovat vaikuttaneet voimakkaimmin palvelutoimialoihin. Parhaillaan on näköpiirissä rajoitusten purkamistoimet, mutta epävarmuus tilanteen kehittymisestä on suurta.

Pandemiatilanne ja tarjonnan pullonkaulat varjostavat edelleen maailman talouden ja sen myötä myös Suomen näkymiä. Vuoden 2021 aikana kohentunut työllisyysaste on saavuttanut pandemiaa edeltäneen tasonsa. Avoimien työpaikkojen määrä on edelleen korkealla tasolla, mutta puute ammattitaitoisesta työvoimasta rajoittaa työpaikkojen täyttymistä. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on pysynyt hyvällä tasolla. He luottavat varsinkin omaan talouteensa, mutta odotukset Suomen taloudesta ovat laskeneet.

Eepee jatkaa vuonna 2022 verkostonsa ja palveluidensa kehittämistä. Useissa S-marketeissa ja Sale-myymälöissä tehdään kalusto- ja miljööuudistuksia, Ess Autotalon uudistus valmistuu kevään aikana ja uusi S-market Simuna loppuvuonna. Osana hankkeita toteutetaan myymäläkiinteistöissä myös energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä parantavia toimenpiteitä. Ruoan verkkokaupan, S-kaupat.fi-palvelut laajentuvat kevään aikana merkittävästi kattaen koko Eepeen toimialueen.

Eepee-konsernin tulostaso ja taloudellinen tilanne jatkuvat hyvänä. Myynnin kasvuun vaikuttaa vallitseva koronapandemiatilanne, erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupassa myynti on riippuvainen rajoitustoimista ja kulutuskäyttäytymisen palautumisesta epidemiaa edeltäneelle tasolle.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Kimmo Simberg p. 0500 369 717
talousjohtaja Tuomo Långnabba p. 050 311 7694