Ylpeänä kotiseudustaan Eepee on yksi Häjyt 2 -elokuvan pääyhteistyökumppaneista


2.9.2024

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, on yksi Solar Filmsin tuottaman Häjyt 2 -elokuvan pääyhteistyökumppaneista. Torstaina 29.8.2024 Original Sokos Hotel Lakeudessa vietettiin Häjyt-iltaa, johon oli kutsuttu tärkeimpiä yhteistyökumppaneita. Illassa oli mukana myös muun muassa näyttelijät Samuli Edelmann, Joel Hirvonen, Sari Havas sekä ohjaaja Aleksi Mäkelä.

Luvassa on häjympääkin häjyilyä, suuria tunteita ja koomisuutta, kun 2020-luvulle päivitetty puukkojunkkaritarina Häjyt 2 saa ensi-iltansa helmikuussa 2025. 

Elokuvan pääroolia näyttelee tuttu kasvo, Samuli Edelmann, joka palaa Jussi Murikan rooliin 25 vuoden jälkeen. Edelmann kertoo rooliin paluun herättävän moninaisia tunteita ja muistoja.

Häjyt on itselleni tärkeä elokuva. Kun näin pitkän tauon jälkeen saa palata tähän maailmaan, se on harvinaista herkkua niin ammatillisesti kuin tarinallisestikin. Täällä Pohjanmaan kauniilla lakeuksilla on aina hyvä olla, Edelmann luonnehtii.

Edelmannin rinnalla pääroolissa nähdään nuori näyttelijälupaus Joel Hirvonen, joka on valittu häjyn Konsta Karhun rooliin. Hirvonen edustaa elokuvassa uutta sukupolvea Severi Saarisen kanssa, joka on kolmas pääjehuista.

─ Meni aika pitkään ymmärtää, että toista pääroolia tosiaan tarjotaan minulle. Onhan tämä ihan uskomatonjuttu, Hirvonen sanoo.

Jälleennäkeminen 25 vuoden jälkeen

Vuoden 1999 Häjyistä Edelmannin lisäksi nähdään Sari Havas, joka palaa Sisko Nenosen rooliin. Hän kertoo roolihahmonsa saaneen lisää viisautta, vaikka löytyi sitä jo ensimmäisessäkin elokuvassa.

Täällä on puhumattomuutta ja väkivallan kierrettä, niin ehkä hänellä on sellainen salainen toive, että tällainen katkeruus ja viha loppuisi joskus, Havas avaa roolihahmoaan.

Hirvonen kertoo hämmästelleensä, miten samalta Havas kuulostaa kuin 25 vuotta sitten.

Odottelin viime viikolla kuvauksissa vuoroani astua kuviin ja kuuntelin, kun Samuli ja Sari näyttelivätyhdessä, ja tuli ihan epätodellinen fiilis, että mitä täällä tapahtuu. Samuli ja Sari eivät ihan hirveästi ole olleet tekemisissä 25 vuoteen ja nyt he näkevät kuvauspaikalla samalla tavalla kuin heidän hahmonsa näkevät ensimmäistä kertaa 25 vuoteen, Hirvonen kertoo.

Pääyhteistyökumppaniksi ylpeydellä ja suurella panostuksella

Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen kertoo, että Eepee on satsannut yhtenä pääyhteistyökumppaneista elokuvan tuotantoon merkittävän summan rahaa, ja kuvailee yhteisyötä isoksi panostukseksi.

─ Olemme suuri yritys ja toimija, jolla on vastuu osallistua esimerkiksi alueemme liikunnan, urheilun, tapahtumien ja kulttuurin tukemiseen. Tämä on yksi tapa tukea kulttuuria, Karvonen kertoo.

Eepee oli tukemassa myös ensimmäisen Häjyt-elokuvan tekoa.

Elokuva on hyvä tukemisen kohde, sillä se säilyy niin pitkään. 1990-luvun Häjyt-elokuvaa katsotaan edelleen tänäkin päivänä. Se on ollut aikoinaan tietynlainen ajankuvaus, ja sen kautta Etelä-Pohjanmaasta on jäänyt muistikuva niin alueellamme kuin laajalti muualla Suomessa asuvien mieliin.

Karvonen kertoo, että rahallisen panostuksen lisäksi elokuvan tuotanto vaatii talkoohenkeä, kökkähenkeäniin kuin Etelä-Pohjanmaalla sanotaan.

Voisin kuvitella, että ihan samanlaisella draamankaarella Eepee on lähtenyt myös 25 vuotta sitten elokuvaproduktioon yhdeksi rahoittajaksi. Sinne on menty vapaaehtoisesti ja ylpeänä omasta kotiseudustaan,halukkaana ikään kuin ikuistamaan sitä hetkeä.

─ On ilo seurata sitä, miten tällaisia yhteisiä ponnistuksia täällä halutaan lähteä tekemään. Se on vapaaehtoista ja ylpeydellä tehtyä. Se on varmaan sellainen eteläpohjalaisuuden ominaisuus, joka on ja pysyy ajasta riippumatta, Karvonen pohtii.

Elokuvan tekeminen on hyvin monipuolinen prosessi, jossa tarvitaan kaikenlaista oheistoimintaa. Tarvitaan majoittamista, fasiliteetteja ja kuvauspaikkoja. Eepee panostaa elokuvan tekemiseen paitsi rahallisesti myös kuvauspaikkojen suhteen. Eepeen tiloista elokuvassa nähdään muun muassa Pub Wilson, joka muuntautuu ensimmäisestä elokuvastakin tutuksi Puukkohoviksi.

Aleksi Mäkelä (vas.) ja Samuli Edelmann (oik.) Häjyt2-elokuvan kutsuvierastilaisuudessa.

Miten tarina jatkuu?

Häjyt 2 -elokuvan ohjaaja Aleksi Mäkelä kertoo, että Häjyt 2 on hyvin erilainen tarina kuin ensimmäinen.

Alkuperäisessä elokuvassa Samulin hahmot ja muut hakivat pirtua Vaasan satamasta ja myivät sitä. Tässä myydään vähän eri tuotteita. Pojat ovat edelleen lain väärällä puolella, olosuhteiden pakosta ja ehkä vähän laiskuuttaankin. Synnit ovat tämän päivän syntejä, Mäkelä kertoo.

Häjyt-elokuvalla on paljon faneja, jotka ovat odottaneet kuumeisesti elokuvan jatko-osaa. Mäkelä myöntää, että elokuvan tekemisessä on aina omat paineensa, mutta ne on vain laitettava taka-alalle. 25 vuoden aikana moni on varmasti ehtinyt miettiä, miten tarina jatkuisi.

─ Miten sen pitää jatkua, siihen ei ole oikeaa vastausta. Tämä on meidän näkemyksemme tai yksi näkemyssiitä.

Moni on varmasti pohtinut myös sitä, miten Jussi Murikka voi olla elossa vai onko. Siihen Mäkelä vastaa, että se selviää elokuvan ensi-illassa helmikuussa 2025.

─ Tarina ei ole tositarina, eikä Jussi Murikka ole elossa ollut henkilö, joten ei se voi kuollakaan koskaan. Elokuva on siitä ihmeellinen laji, kun itse keksii hahmoja, niille voi käydä mitä vaan ja vuoden päästä niille käy jotain muuta, Mäkelä sanoo pitäen jännityksen yllä.

 

Häjyt 2 -elokuvan päänäyttelijät Samuli Edelmann ja Joel Hirvonen ovat valmistautuneet kuvauksiin viettämällä tiiviisti kesän yhdessä. He ovat muun muassa lukeneet käsikirjoitusta, opetelleet vuorosanoja ja treenanneet kuntosalilla.

 

Teksti: Saara Tuomela, Ilkka-Pohjalainen
Kuvat: Samu Lehtinen, Eepee