Tiedote 21.11.2022

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, avaa tulevana torstaina täysin uuden S-marketin Seinäjoen Simunassa.

S-market Simuna tuo ison päivittäistavarakaupan palvelut lähemmäs uuden asuinalueen asukkaita. Simuna on Eepeen kymmenes S-market Seinäjoella.

Täysin uusi S-market palvelee asiakkaita maanantaista lauantaihin kello 7–23 ja sunnuntaisin kello 9–23. Tuotelukumäärä myymälässä on yli 8000 tuotetta ja painotus laadukkaissa kotimaisissa tuoretuotteissa. Neliöitä kiinteistössä on noin 1400 ja niistä myymäläkäytössä noin 870 m2. S-market Simuna työllistää kokonaisuudessaan 10 ammattitaitoista asiakaspalvelijaa marketpäällikkö Aatu Hautamäen johdolla.

– S-market Simuna on energia- ja ympäristötehokas nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen on kiinnitetty paljon huomiota. Hiilidioksidi-kylmälaitos, ovelliset kylmäkalusteet, lämmön talteenotto ja ledivalaistus ovat esimerkkejä ympäristöystävällisistä ratkaisuista, toteaa kaupallinen johtaja Jari Palo.

Uuden myymälän katolle asennetaan myös aurinkopaneelit.

S-market Simunan pihassa olevalla ABC-polttonesteautomaatilla tankkaaminen onnistuu ympärivuorokautisesti. Automaatin valikoimassa on myös täysin uusiutuva Nero Diesel. Sähköautoille on neljä ABC-asiointilatauspistettä.

Lisäksi uuden kaupan palveluihin kuuluvat Postin ja Matkahuollon pakettiautomaatit.

S-market Simunan väki toivottaa kaikki tervetulleiksi avajaisiin torstaina 24. marraskuuta kello 10 alkaen osoitteessa Bullerintie 2, 60200 Seinäjoki.

 

S-market Simunan urakoitsijat:

Pääurakoitsija: Jaskari Rakennus Oy
Sähköurakoitsija: Pohjois-Suomen Sähkö Oy
IV-urakoitsija; LVI Asennus P Launo
LV-urakoitsija: Are Oy
Automaatio urakoitsija: RAU-Service Oy
Kylmätekniikan urakoitsija: SFT Finntekniikka Oy
Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen Oy
Rakennesuunnittelu: Ramboll Finland Oy
Sähkösuunnittelu: Ramboll Finland Oy
LVIA-suunnittelu: KnowTek Oy
ABC mittarikentän urakointi: Asennusliike Lahtinen Oy

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kaupallinen johtaja, Jari Palo, p.  050 056 7805, sähköposti jari.palo@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja, Henrik Karvonen, p.  040 057 2172, sähköposti henrik.karvonen@sok.fi

Hintojen nousu vaikuttaa tällä hetkellä jokaisen suomalaisen talouteen. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa helpotti kuluttajien tiukentunutta taloustilannetta pienentämällä marketkauppansa tulosta. Samalla se tuplasi ylijäämäpalautuksen, investoi yhdeksän miljoonaa ja työllisti tänä kesänä yli 900 nuorta. 

 

Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen nostaa alkuvuoden tärkeimmiksi toimenpiteiksi toimet ruoan hinnan korotusten pitämiseksi maltillisina, nuorten työllistämisen, isot investoinnit ja ennätyssuuren ylijäämäpalautuksen asiakasomistajille. Nuo kaikki kasvattavat alueen hyvinvointia näinä haastavina aikoina.

– Olemme pienentäneet merkittävästi marketkaupan tulosta, jotta ruokakori olisi asiakasomistajillemme mahdollisimman edullinen vahvasta inflaatiosta huolimatta. Samalla olemme mukana talkoissa koko elintarvikeketjun poikkeustilanteessa.

Eepee maksoi asiakasomistajille ylijäämäpalautusta vuoden 2021 tuloksesta ennätykselliset kolme miljoonaa euroa. Määrä on yli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. Ylijäämäpalautusta maksettiin asiakasomistajille yksi prosentti Eepeestä tehtyjen S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä.

– Näilläkin rahoilla pidämme yllä Etelä-Pohjanmaan elinvoiman positiivista kehitystä, samoin kuin ympäri maakuntaa toteutetuilla investoinneilla, Karvonen korostaa.

Positiivista virettä toi myös hotellien ja ravintoloiden palautuminen normaaliolosuhteisiin. Tämän ansiosta kesäksi on pystytty työllistämään useampia nuoria. Kesätyöntekijöitä ja Tutustu työelämään ja tienaa -pestiläisiä rekrytoitiin yli 900.

– Tarjosimme alueen nuorille talvella, keväällä ja kesällä erittäin paljon työpaikkoja. Eepeelle on tärkeää, että voimme auttaa nuoria työelämän ensi askeleissa ja että nuoret saavat tienata käyttörahaa. Alueemme suurimpana palvelualan työllistäjänä tarjoamme työpaikan 1 632 alan ammattilaiselle. Viime vuoden kesäkuussa vastaava luku oli 1 512, Karvonen sanoo.

 

Investointeja joka toimialalla

 

Eepee pitää rattaita pyörimässä investoinneillaan verkostoon ja sen kehittämiseen. Investoinnit kasvoivat yhdeksään miljoonaan euroon viime vuoden 8,7 miljoonasta eurosta. Simunaan rakennettu ABC-mittarikenttä on palvellut asiakkaita alkuvuodesta lähtien.  Kesäkuussa valmistui Original Sokos Hotel Lakeuden huoneuudistus, jossa 39 superiorX-luokan huonetta kerroskäytävineen uudistettiin.

 

Ess Autotalon uusitut tilat valmistuivat alkukesän aikana. Huollolla on nyt tuplasti suuremmat tilat, joissa pystytään palvelemaan entistä isompaa asiakasmäärää huomioiden myös sähköautojen huollon erityistarpeet. Ess Autotalon uudistaminen jatkuu loppuvuoden aikana julkisivun ja piha-alueen uudistuksella. Sale Kaskisen konseptiuudistus valmistui kesän aikana, kevyemmät miljöön uudistustyöt toteutettiin Sale Lapualla, Karijoella ja Lapväärtissä. Keväällä uudistettiin S-market Alajärven käyttötavaraosasto. Lisäksi on tehty miljöön raikastuksia useissa S-marketeissa. Parhaillaan on käynnissä uuden S-marketin rakennustyöt Seinäjoen Simunaan, uusi myymälä avautuu joulukuun alussa.

 

Vastuullisuus näkyy monin tavoin Eepeen arjessa. Tiivis toimipaikkaverkosto kattaa myös pienemmät paikkakunnat. Eepee on investoinut viime vuosina erityisesti liikekiinteistöjen energian säästöön ja säätötekniikkaan osana toimipaikkaverkoston kehittämistä. Esimerkiksi aurinkopaneeleja on tällä hetkellä seitsemän kiinteistön katolla. Vuositasolla noin kaksi prosenttia sähkön kokonaiskulutuksesta saadaan tuotettua omalla aurinkovoimalla, ja tavoitteena on lisätä tätä entisestään. Lähes kaikki muu tarvittava sähkö tuotetaan tuulivoimalla.

 

Ruoan verkkokauppa palvelee kattavasti

 

Eepeen verollinen myynti kasvoi tammi-kesäkuussa 276,3 miljoonaan euroon eli 13,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.  Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 4,6 prosenttia ja käyttötavarakauppa laski 3,8 prosenttia. Päivittäistavarakaupan volyymi (myydyt litrat ja kilot) supistui noin prosentin. Polttonestekaupan myynti kasvoi 42,6 prosenttia ja volyymi pysyi viime vuoden tasolla. Ruoan verkkokaupan kasvu jatkui vahvana ja oli yli 20 prosenttia. Eepee on alkuvuoden aikana lisännyt merkittävästi S-kaupat.fi:n noutopisteitä ja palvelu kattaa nyt koko toimialueen.

 

Helmikuulle jatkuneet koronarajoitukset näkyivät alkuvuonna erityisesti ravintolakaupan myynnissä, joka lähti hyvään kasvuun kevään ja kesän aikana. Majoitusmyynti kasvoi viime vuoden vastaaviin lukuihin 68 prosenttia ja ravintolakauppa 55 prosenttia. Alkuvuoden myynnin kasvun vertailuun vaikuttavat edellisen vuoden koronaan liittyvät toimenpiteet, jolloin Original Sokos Hotel Lakeus oli suljettuna tammikuusta toukokuulle. Positiivisesta kehityksestä huolimatta ravintolakaupan myynti oli alkuvuonna yhä 38 prosenttia ja majoitusmyynti noin 12 prosenttia matalampi kuin vuonna 2019.

 

Koronarajoitusten poistuminen näkyi myös ABC:n sisäkaupassa, jossa myynti kasvoi alkuvuonna 12,8 prosenttia. Normaalitilanteeseen on vielä matkaa, sillä myynti on noin 16 prosenttia matalampi kuin vuonna 2019. Autokaupassa myynti kasvoi vaihtoautokaupassa selvästi. Uusien autojen saatavuus on jatkunut heikkona komponenttipulan takia. Kysynnässä näkyy nyt selvä muutos kohti sähköautoilua.

 

Eepee -konsernin liiketulos oli 2,35 miljoonaa euroa ja pieneni edellisvuoteen verrattuna 0,2 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste jatkui hyvänä ja oli 76,4 prosenttia. 

 

 

Liikevaihto (M €) Muutos edv. Liiketulos (M €) Muutos edv.
Eepee-konserni yhteensä 227,9 26,64 2,35 -0,20
Marketkauppa 175,51 12,98 4,63 -1,01
Liikennemyymälä- ja pn-kauppa 39,27 10,30 -1,11 0,35
Matkailu- ja ravitsemiskauppa 7,06 2,65 -1,04 0,62
Autokauppa 5,29 0,69 -0,35 -0,10
Muut 0,73 0 0,22 -0,06

 

Lisätietoja: toimitusjohtaja Henrik Karvonen puh. 040 057 2172 ja talousjohtaja Tuomo Långnabba puh. 050 311 7694.

Eepee maksaa kesäkuussa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta 3 miljoonaa euroa

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa Eepeen asiakasomistajille ylijäämänpalautusta vuoden 2021 tuloksesta. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna 3,0 miljoonaa euroa. Määrä on yli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajisto päätti kevätkokouksessa ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Vuoden 2021 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan 3 miljoonaa euroa, mikä on yli kaksinkertainen summa edelliseen vuoteen verrattuna. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1 % Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupasta vuoden 2021 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Ylijäämänpalautus maksetaan asiakasomistajille 22. kesäkuuta 2022 etujen maksutilille S-Pankkiin. Ylijäämänpalautusprosentti nostettiin 0,5 prosentista yhteen prosenttiin.

− Ylijäämänpalautus on tapa palauttaa osa osuuskaupan ylijäämästä asiakasomistajille heidän vuosittaisten ostojensa suhteessa. Tämä on varmastikin mukava lisä monelle kotitaloudelle keskikesän kynnyksellä. Haluamme näin palkita yli 75 000 asiakasomistajaamme vuoden ostoista ja samalla tukea eteläpohjalaista ostovoimaa, toteaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa on maksanut ylijäämänpalautusta nyt viiden vuoden ajan.

Ylijäämänpalautus perustuu bonusostoihin asiakasomistajan oman osuuskaupan omistamista toimipaikoista. Ylijäämänpalautuksen perusteeseen ei lasketa kuuluvaksi bonusostoja muiden osuuskauppojen toimipaikoista, SOK:n yksiköistä tai S-ryhmän yhteistyökumppaneilta.

Ylijäämänpalautuksen maksamisesta päätetään osuuskaupan edustajistossa vuosittain. Päätös tehdään osuuskaupan hallituksen esityksen pohjalta.

Ylijäämänpalautus maksetaan niille asiakasomistajille, joiden asiakasomistajuus on voimassa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa tilikauden viimeisenä päivänä ja joiden asiakasomistajuus maksuhetkellä jatkuu jossain S-ryhmän osuuskaupassa. Ellei asiakasomistajan osuusmaksu ole vielä kokonaan maksettu, ohjataan maksettava ylijäämäpalautus osuusmaksuun, kunnes se on kokonaan maksettu.

 

Lisätietoja ylijäämänpalautuksen maksusta voi tiedustella Eepeen asiakasomistajapalvelusta ma-to klo 10- 15, puh. 010 764 9200 (0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min) .

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Henrik Karvonen, toimitusjohtaja, puh. 040 057 2172, henrik.karvonen@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Tuomo Långnabba, talousjohtaja, puh. 050 311 7694, tuomo.langnabba@sok.fi

Tiedote 23.2.2022

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa rakentaa toimialueelleen useita sähköautojen latauspisteitä tulevien vuosien aikana. ABC-latausverkosto rakennetaan ABC-liikenneasemien, Prisman, S-marketien, Salejen ja Sokos Hotellien yhteyteen lähelle arjen asiointia. Eepeen ensimmäinen ABC-lataus otettiin Ähtärissä käyttöön 23.2. Latauspisteiden sähkö on uusiutuvaa energiaa.

Ladattavien autojen määrä on voimakkaassa kasvussa. ABC-ketjun arvion mukaan sähköautoja tai ladattavia hybridejä arvioidaan olevan Suomessa vuonna 2030 yli 500 000. Kasvava ladattava sähköautokanta edellyttää huomattavasti nykyistä laajempaa ja saavutettavampaa latausverkostoa.

– Rakennamme useita sähköautojen latauspisteitä tulevina vuosina. Tuomme sähkölatauspisteet sinne, missä asiakkaat muutenkin asioivat. Lisäksi toimipaikkojen yhteydessä jo olemassa olevat yhteistyökumppaneiden latauspisteet palvelevat kuten ennenkin.  ABC-lataus Ähtärissä on kaksi suurteho- ja kaksi peruslatauspistettä. Kaikilla latauspisteillä voidaan ladata kahta autoa, joten yhteensä kahdeksan auton lataus onnistuu kerralla, kertoo toimialajohtaja Juhamatti Aronen.

Kaikki uudet sähkölatauspisteet toimivat saman ABC-lataus-brändin alla riippumatta siitä, minkä toimipaikan yhteydessä ne ovat.

Markkinoiden helpoin ja luotettavin lataus

ABC-latauksen tavoitteena on olla asiakaskokemuksen ja luotettavuuden näkökulmasta markkinoiden johtava latauspalvelun tarjoaja. Tavoitteeseen päästään markkinoiden parhailla laitteilla, helpolla ja nopealla asioinnilla sekä kilpailukykyisellä hinnalla, jonka päälle kertyy Bonusta.

Asiointi ja maksaminen tapahtuu ABC-mobiililla, jota käyttää jo sadattuhannet tyytyväiset asiakkaat. Vaihe vaiheelta ABC-mobiilista on kehitetty sovellus, jossa on kaikki autoilijan tarvitsemat palvelut.

Sähkö uusiutuvaa tuulivoimaa, laitteet Suomesta

Latauspisteiden sähkö on S-ryhmän itse tuottamaa uusiutuvaa tuulivoimaa. S-ryhmässä on investoitu jo vuosia omaan tuulivoimaan sekä aurinkosähköön.

Laitteistot toimittaa kotimainen sähkölatauslaitteiden edelläkävijä kotimainen Kempower, jonka laitteistoista asiakkaat ovat antaneet tyytyväistä palautetta. Kempowerin laitteistot rakennetaan Lahdessa.

S-ryhmä sähköistämässä koko Suomen

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan latauspisteverkoston laajentaminen on osa S-ryhmä-tasoista hanketta. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2022–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. Laajan sähkölatausverkoston kehittämisen ohella kehitetään myös muita liikenteen energiamuotoja.

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Juhamatti Aronen, puh. 050 388 3506,  juhamatti.aronen@sok.fi

Tiedote 22.2.2022

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, on laajentanut Seinäjoella polttonesteiden tarjontaa avaamalla rakenteilla olevan S-market Simunan pihaan uuden mittarikentän.

Uusi ABC S-market Simuna on järjestyksessä toinen Eepeen polttonesteasema, jossa myydään ABC-ketjun uutta, täysin uusiutuvaa Nero Dieseliä. Nero Diesel vähentää koko elinkaarensa aikana kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Sitä voidaan tankata kaikkiin dieselautoihin.

Uusiutuva Nero Diesel on erinomainen ratkaisu paikalliseen ilmanlaadun parantamiseen ja oman henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Nero Diesel valmistetaan suurimmaksi osaksi jäte- ja tähdepohjaisista raaka-aineista, mikä vähentää osaltaan kasvihuonekaasupäästöjen määrää.

– Nero Diesel on monella tavalla erittäin hyvä tuote. Sen lisäksi, että se vähentää olennaisesti hiilidioksidipäästöjä, siinä on esimerkiksi paremmat palamisominaisuudet ja erinomaiset kylmäominaisuudet, ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten kertoo.

Uusiutuva Nero Diesel on kemialliselta rakenteeltaan fossiilisen dieselin kaltaista. Nero Dieseliä ja muita diesellaatuja voi tankata sekaisin eikä sillä ole vaikutusta auton toimintaan. Toki uusiutuvan polttoaineen hyödyt autolle, autoilijalle ja ilmastolle korostuvat erityisesti silloin, kun sitä käytetään sellaisenaan.

ABC:n tavoitteena on mahdollistaa, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. Suomalaisessa liikenteessä tullaan pitkään käyttämään kaikkia energiamuotoja, ja siksi niiden kaikkien on oltava hyviä, vastuullisia ja kehittyviä.

– Kehitämme nestemäisten tuotteiden valikoimaa ABC-ketjussa tuomalla autoilun päästöjä vähentävän tuotteen, Nero Dieselin. Samaan aikaan olemme aloittaneet myös valtakunnallisen ABC-lataus-verkoston rakentamisen. On tärkeää, että etsimme kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa, ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala sanoo.

ABC S-market Simuna sijaitsee Seinäjoen sisääntulotien varrella osoitteessa Bullerintie 2, 60200 Seinäjoki. Maksuvälineinä ABC S-market Simunassa toimivat maksukortit sekä ABC-mobiili.

Rakenteilla olevan uuden S-market Simunan arvioidaan avautuvan joulukuussa 2022.

 

Lue lisää Nero Dieselistä >>

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Juhamatti Aronen, puh. 050 388 3506,  juhamatti.aronen@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialapäällikkö Heli Back, puh. 010 764 9301, heli.back@sok.fi

Eepeen kehitys palautui kasvun tielle

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hyvä kehitysvire näkyi poikkeusvuonna 2021 monella tavoin. Myynnin 39,6 miljoonan euron kasvun lisäksi investoinnit olivat liki 22 miljoonaa euroa ja operatiivinen tulos ylitti 10 miljoonaa euroa. Positiivista kasvua oli myös henkilöstömäärässä ja asiakasomistajissa.

Eepeen verollinen myynti vuonna 2021 oli 514,2 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 39,6 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, kasvua tuli erityisesti marketkaupasta. Polttonesteiden myynti nousi 23,5 miljoonalla eurolla – vaikutusta oli sekä positiivisella litrakehityksellä että polttonesteiden kohonneella hintatasolla. Tilikauden operatiivinen tulos oli 10,4 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2020 oli 9,1 miljoonaa euroa.

Liikennemyymälä- sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialoilla kasvua tuli vuoteen 2020 verrattuna, mutta alat kärsivät yhä koronarajoituksista ja liikkumisen vähentymisestä. Verrattaessa koronaa edeltävään vuoteen 2019, ravintoloiden myynti oli noin 40 prosenttia ja majoitusmyynti noin 30 prosenttia pienempi. ABC-sisäkaupan myynnistä uupui viidennes. Autokauppa kasvatti myyntiään, piristystä oli erityisesti uusien autojen myynnissä.

Vuoden 2021 bruttoinvestoinnit olivat huipputasolla: 21,8 miljoonaa euroa. Lukuisissa myymälä- ja kiinteistöuudistuksissa kiinnitettiin huomiota vastuullisuuteen toteuttamalla energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi ympäristöystävällinen hiilidioksidikylmälaitos, tehokas lauhdelämmön talteenottojärjestelmä sekä energiapihi ledivalaistus. Kiinteistöjen katolle sijoitettavat aurinkopaneelit tuovat puolestaan omavaraisuutta energiantarpeeseen.

 

Marketkauppa:

Vahvan kasvun vuosi ruokakaupassa

Marketkaupan myynti oli 405,4 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 23,0 miljoonaa euroa eli 6,0 prosenttia. Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys on ollut erinomainen, se kasvoi 4,1 prosenttia. Käyttötavarakauppa nousi 2,1 prosenttia. Mittarikenttien myynti kasvoi 29,1 prosenttia.

Kotoiluun keskittävä pandemiatilanne poiki marketkaupalle ennätysvuoden ruokakaupassa. Käyttötavarakaupassa suurimmat kasvut olivat puutarhassa ja pukeutumisessa. Hyviä tuloksia tuli myös asiakastyytyväisyystutkimuksista, joten marketkaupan vuosi sujui olosuhteista huolimatta positiivisessa vireessä.

Eepeen S-marketien lukuisat uudistukset etenivät suunnitellussa aikataulussa. Suurin investointi oli Teuvalla vanhan marketin tontille rakennettu, loppuvuodesta 2021 valmistunut uusi S-market. Alkuvuodesta saatiin valmiiksi konseptiuudistukset Jalasjärven ja Ilmajoen S-marketeissa ja kesällä Kurikan ja Vimpelin S-marketeissa. Syksyllä uudistui Törnävän S-market ja sopivasti joulukauppaan Ähtärin ja Närpiön S-marketit. Hyvä tahti jatkuu myös vuonna 2022, heti alkuvuodesta on työn alla Sale Kaskinen, josta tulee Eepeen ensimmäinen uuden konseptin mukainen Sale.

Ruoan verkkokauppa on jatkanut menestystään myös vuoden 2021 aikana. Hyllykallion Prisman Kauppakassi -palvelu on vakiinnuttanut paikkansa ja on jo myynniltään suuren Salen luokkaa. Sillä on myös jakelupisteet Joupin, Alakylän ja Törnävän S-marketeissa. Kauppakassi-palvelu laajentui vuoden lopussa maakuntaan, ensimmäisenä noutopisteet ilmestyvät joulun alla Alajärven, Alavuden sekä Kauhajoen S-marketeihin. Vuonna 2022 ruoan verkkokaupan verkosto laajenee merkittävästi ympäri toimialueen.

Eepeen marketkaupan verkostossa oli vuoden 2021 lopussa yksi Prisma, 31 S-marketia, viisi Salea ja yksi Emotion-myymälä.

 

Liikennemyymäläkauppa:

Hellekesän myynti piristi vaikeaa vuotta

Liikennemyymälöiden myynti oli 80,3 miljoonaa euroa, joka on 15,7 miljoonaa euroa ja 24,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Ravintolakauppa kasvoi 14,8 prosenttia, polttonestekauppa 29,6 prosenttia ja ABC-Marketien myynti 10,5 prosenttia.

Koronapandemian rytmittämä vuosi oli liikennemyymälöille haasteellinen. Poikkeuksellinen hellekausi toi kaivatun piristysruiskeen, kun kesäkansa lähti liikkeelle ja käytti ahkerasti liikennemyymälöiden palveluja. Loppuvuoden aikana uudistettiin ABC Ähtäri ja samalla palvelut laajentuivat asiakkaiden toiveissa olleella Hesburgerilla. Lisäksi ABC Ähtäriin tulee vuoden 2022 alussa Eepeen ensimmäinen sähköautojen ABC-latauspiste, tämäkin vaatii isoja sähköteknisiä uudistuksia.

S-ryhmän uusi kassajärjestelmä Kassu otettiin käyttöön ABC Seinäjoella keväällä 2021. ABC Seinäjoki pääsi valtakunnallisena pilottikohteena antamaan järjestelmän toimivuudesta palautetta heti käyttöönoton alkumetreillä. Muihin Eepeen yksiköihin asiakaslähtöisyyttä vahvistava Kassu tulee käyttöön vuoden 2022 aikana.

Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan verkostossa oli vuoden 2021 lopussa 11 ABC-liikennemyymälää, kaksi Salea, 23 ABC-automaattiasemaa ja kolme ABC CarWash-pesuyksikköä.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa:

Koronapandemia ajoi alan vuoristoradalle

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 14,4 miljoonaa euroa, joka on 1,2 miljoonaa euroa ja 8,8 prosenttia edellisvuotta enemmän. Majoitusmyynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 15,3 prosenttia ja ravintolakaupan myynti 5,1 prosenttia.

Toimialan vuosi 2021 on ollut pandemiavuoristorataa: tapahtumien peruutussyöksykierteitä, poukkoilevaa sääntelyä ravintoloiden aukioiloajoista ja epävarmuutta tulevista mutkista. Onneksi matkailu- ja ravitsemiskaupan palvelukseen hakeutuu persoonia, joilla on poikkeuksellisen hyvä henkinen kapasiteetti sietää muutoksia. Mikäli pandemiatilanne jatkuu näin vielä pitkään, seuraukset voivat olla koko alalle katastrofaaliset. Uhkana on, että osaavat tekijät hakeutuvat muualle työllistyäkseen.

Seinäjoen uudistunut Amarillo avasi ovensa helmikuun alussa reilun kuukauden remontin jälkeen. Uusi upea ilme toi mukanaan The Table -elämyksen, joka kerää ystävät yhteen viettämään unohtumatonta iltaa. Keväällä ilon aiheena oli Original Sokos Hotel Lakeuden valinta vuoden 2020 Sokos Hotel -ketjun parhaaksi hotelliksi. Valinnassa ratkaisivat asiakastyytyväisyys, henkilöstön tyytyväisyys ja taloudellinen tulos.

Eepeen matkailu- ja ravitsemiskaupan verkostoon kuuluivat vuoden 2021 lopussa hotellit Original Sokos Hotel Lakeus ja Original Sokos Hotel Vaakuna sekä 12 ravintolaa.

 

Autokauppa:

Sähköistyvää ja kattavaa palvelua autoilijoille

Autokaupan myynti oli 12,2 miljoonaa euroa, joka on 0,3 miljoonaa euroa ja 2,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Uusien autojen myynti kasvoi 22,8 prosenttia ja vaihtoautokauppa laski 15,9 prosenttia.

Ess Autotalon kahden miljoonan euron uudistuksen ensimmäinen vaihe valmistui loppuvuodesta 2021. Tuolloin toteutettiin raskaimmat kiinteistötekniset työt ja uuden huoltohallin rakentaminen entisiin Hankkijan konehallin tiloihin. Saman tien jatkui toinen vaihe ja valmista pitäisi olla keväällä 2022.

Näin iso satsaus on välttämätön kiihtyvällä tahdilla kehittyvällä autoalalla, jossa autot sähköistyvät vauhdilla. Ess Autotalo tarjoaa maakuntaan ykkösluokan palvelukokonaisuuden, jossa autojen myynti, huolto ja katsastus ovat saman katon alla. Luvassa on myös työpaikkoja uusille automekaanikoille.

Asiakkaat ovat kiinnostuneita ympäristöseikoista ja pohtivat autoa hankkiessaan hinta-laatu-suhteen lisäksi entistä enemmän myös hinnan suhdetta päästöihin. Vuonna 2021 valtio jakoi romutuspalkkiota ja täyssähköauton ostaja vapautui autoverosta lokakuusta 2021 lähtien. Toivottavasti nämä toimet kannustavat uusien autojen ostajia vastuullisille autokaupoille.

Eepeen autokaupan toimialalle kuuluivat vuoden 2021 lopussa Ess Autotalo, Ess Katsastus ja S-Etuhuolto.

 

Asiakasomistajuus:

Asiakasomistajia 74 prosenttia alueen talouksista

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuoden 2021 lopussa 91 541. Eepeen toimialueella määrä kasvoi 306 henkilöllä ja talouspeitto pysyi 74 prosentissa. Eepeen bonusmyynti oli asiakasomistajille lähes 343 miljoonaa euroa.

Eepee palkitsi asiakasomistajansa keskimäärin 178 eurolla per jäsen. Asiakasomistajat kerryttivät itselleen Bonusta 14,6 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 0,3 miljoonaa euroa. Lisäksi heille maksettiin ylijäämänpalautusta 1,4 miljoonaa euroa. Eepeen asiakasomistajia palkittiin vuonna 2021 yhteensä 16,3 miljoonalla eurolla.

 

Henkilöstö:

Alueen suurin palvelualan työllistäjä

Eepee on toimialueensa suurin palvelualojen työllistäjä. Eepeeläisten lukumäärä oli vuoden 2021 lopussa 1 295 henkilöä. Henkilöstömäärä lisääntyi 34 henkilöllä.

Eepee työllisti 402 kesätyöntekijää, mikä oli 66 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kesäharjoittelijoita palkattiin 330.

 

Investoinnit:

Energiatehokuutta ja liki 22 miljoonan euron investoinnit

Eepeen bruttoinvestoinnit käyttöomaisuuteen vuonna 2021 olivat 21,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 summa oli 15,5 miljoonaa euroa.

Vuoden aikana toteutettujen lukuisten myymälä- ja kiinteistöuudistusten lisäksi jatkettiin määrätietoisesti kiinteistöjen energiatehokkuutta parantavia investointeja ja muita toimenpiteitä. Tavoitteena on, että energiatehokkuutta parannetaan kaikissa yksiköissä esimerkiksi uusien kylmäjärjestelmien, led-valaistuksen ja kiinteistöautomatiikan avulla. Kiinteistöjen katolle sijoitettavat aurinkopaneelit tuovat puolestaan omavaraisuutta energiantarpeeseen.

Eepee lisäsi syksyllä omistustaan S-Pankki Oyj:stä osana omistusjärjestelyitä, joissa SOK ja S-ryhmän alueosuuskaupat ostivat LähiTapiola Vahinkovakuutuksen, LähiTapiola Henkiyhtiön, LähiTapiolan alueyhtiöiden sekä Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elon osakkeet S-Pankki konsernin emoyhtiö S-Pankki Oyj:stä.

 

Konsernin tulos:

Operatiivinen tulos ylitti 10 miljoonaa euroa

Konsernin operatiivinen tulos tilikaudelta oli 10,4 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 9,1 miljoonaa euroa. Konsernin ylijäämä ennen veroja oli 10,2 miljoonaa euroa, mikä edellisenä vuonna oli 7,5 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli 207,0 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 77,3 prosenttia.

 

Näkymät vuodelle 2022:

Kehittyvä kauppa vahvistuu verkossa

Rajoitustoimia kiristettiin joulukuussa 2021 koko Suomessa, kun hallitus otti käyttöön hätäjarrutusmekanismin koronavirustartuntojen voimakkaan kasvun takia. Asetetut rajoitukset ja heikentynyt pandemiatilanne ovat vaikuttaneet voimakkaimmin palvelutoimialoihin. Parhaillaan on näköpiirissä rajoitusten purkamistoimet, mutta epävarmuus tilanteen kehittymisestä on suurta.

Pandemiatilanne ja tarjonnan pullonkaulat varjostavat edelleen maailman talouden ja sen myötä myös Suomen näkymiä. Vuoden 2021 aikana kohentunut työllisyysaste on saavuttanut pandemiaa edeltäneen tasonsa. Avoimien työpaikkojen määrä on edelleen korkealla tasolla, mutta puute ammattitaitoisesta työvoimasta rajoittaa työpaikkojen täyttymistä. Viimeisimmän tutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on pysynyt hyvällä tasolla. He luottavat varsinkin omaan talouteensa, mutta odotukset Suomen taloudesta ovat laskeneet.

Eepee jatkaa vuonna 2022 verkostonsa ja palveluidensa kehittämistä. Useissa S-marketeissa ja Sale-myymälöissä tehdään kalusto- ja miljööuudistuksia, Ess Autotalon uudistus valmistuu kevään aikana ja uusi S-market Simuna loppuvuonna. Osana hankkeita toteutetaan myymäläkiinteistöissä myös energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä parantavia toimenpiteitä. Ruoan verkkokaupan, S-kaupat.fi-palvelut laajentuvat kevään aikana merkittävästi kattaen koko Eepeen toimialueen.

Eepee-konsernin tulostaso ja taloudellinen tilanne jatkuvat hyvänä. Myynnin kasvuun vaikuttaa vallitseva koronapandemiatilanne, erityisesti matkailu- ja ravitsemiskaupassa myynti on riippuvainen rajoitustoimista ja kulutuskäyttäytymisen palautumisesta epidemiaa edeltäneelle tasolle.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Kimmo Simberg p. 0500 369 717
talousjohtaja Tuomo Långnabba p. 050 311 7694

 

Pidä huolta -kampanja keräsi yli miljoona euroa nuorten mielenterveystyöhön – tukea myös Etelä-Pohjanmaan nuorille

Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaasteella kerättiin 1 027 156 euroa nuorten auttamiseen ja tukemiseen. Kampanjan tuotto tullaan käyttämään lyhentämättöminä nuorille kriisiapua tarjoavaan Sekasin-chattiin ja nuorten mielenterveystaitojen vahvistamiseen.

MIELI ry:n ja Toivon Kärki ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerättiin rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa osallistuivat kampanjaan yhteensä 30 000 euron lahjoituksella osana LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron tukea.

Nuorten hätä on näkynyt erityisesti matalan kynnyksen kriisipalveluissa. Keräyksen lahjoitukset ohjataan MIELI ry:n valtakunnallisesti toimivaan Sekasin-chattiin, jonka toimintaa voidaan lahjoitusten myötä laajentaa. Akuutin tuen lisäksi voidaan tehdä nuorten mielenterveyttä vahvistavaa työtä ennaltaehkäisevästi sekä lisätä myös aikuisten osaamista tukea nuorten mielenterveyttä päivittäin.

”Kampanjan huikea tulos kertoo mielestäni ennen kaikkea siitä, kuinka laajasti yhteiskunnassa ja lahjoittajien keskuudessa on nyt tunnistettu nuorten ahdinko: Pidä huolta -kampanja haastaa myös julkisen puolen kantamaan vahvemmin vastuuta nuorista, kommentoi MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

”Keräys osoittaa, että Suomessa osataan lyödä hynttyyt yhteen eri tahojen kesken, kun asia koetaan tärkeäksi. Turvaamalla matalan kynnyksen avunsaannin Etelä-Pohjanmaan alueen nuoret saavat keinoja kohti parempaa oloa. Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan toimipaikat ovat olleet sydämellä mukana viemässä Pidä huolta -viestiä eteenpäin”, sanovat asiakkuusjohtaja Tuula Rajala Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ja markkinointi- ja viestintäjohtaja Sirpa Hakala-Ostensen LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa.

 

Kampanjan tuotto ohjataan käytännössä näin:

Sekasin-chat:

Kahdessa vuodessa:

Nuorten mielenterveyttä vahvistava työ:

 

pidahuolta.fi #pidähuolta #pidahuolta

 

Lisätiedot:

Tuula Rajala, asiakkuusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, puh. 010 764 9222, s-posti tuula.rajala@sok.fi
Sirpa Hakala-Ostensen, markkinointi- ja viestintäjohtaja, LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa, puh. 050 304 2040, s-posti sirpa.hakala-ostensen@lahitapiola.fi

 


Sekasin-chat

Sekasin-chat on valtakunnallinen laajasti avoinna oleva (ma-pe 9-24, la-su 15-24) 12-29 -vuotiaille tarkoitettu keskustelupalvelu, joka tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviytymistä. Palvelu on ilmainen, anonyymi ja luottamuksellinen. Diagnooseja tai lähetteitä ei tarvita – nuoren oma arvio avun tarpeesta riittää. Sekasin-chattia koordinoi Sekasin Kollektiivi, joka on lukuisten toimijoiden yhteenliittymä, jonka yhteinen missio on, ettei kukaan nuori jää pahan olonsa kanssa yksin. Tuemme nuoria verkossa eri tavoin, kehitämme jatkuvasti olemassa olevia tukimuotoja ja kokeilemme uusia. Kohtaamme nuoria Sekasin-chatissa, ryhmä-chatissa ja Discord-yhteisössä. Toiminnassa on mukana sosiaali-, terveys- ja nuorisoalan ammattilaisten lisäksi suuri joukko vapaaehtoistoimijoita. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto sekä SOS-Lapsikylä. www.sekasin.fi

 

Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste

Tiedote 15.12.2021

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi 14.12.2021 kokouksessaan Eepeen hallitukseen uutena valintana Tommi Rannan Seinäjoelta.
Ranta on toimitusjohtajana ja osakkaana konsultointiyritys MDI:ssä.  Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori.

 

Eepeen hallituksen puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Kimmo Simberg ja jäseninä Pirjo Pystykoski-Sopanen, Mikko Isoniemi ja Anu Keski-Filppula. Kimmo Simbergin siirtyessä eläkkeelle 1.3.2022, hallitukseen tulee Eepeen toimitusjohtajana tuolloin aloittava Henrik Karvonen.

Eepeen hallitukseen kuuluvat 1.1.2022 seuraavat henkilöt:

Kimmo Simberg, pj. kauppaneuvos, MBA toimitusjohtaja
Pirjo Pystykoski-Sopanen, vpj., toimitusjohtaja, yrittäjä, KTM
Mikko Isoniemi, kehitysjohtaja, Ilkka-Yhtymä Oyj, KTM, HHJ PJ
Anu Keski-Filppula, liiketoimintajohtaja, KTM, KLT
Tommi Ranta, yrittäjä, toimitusjohtaja, KTT

 

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Kimmo Simberg, puh. 010 764 6200
talousjohtaja Tuomo Långnabba, puh. 010 764 6207

 

Kuva: Anssi Kumpula

Tiedote 15.11.2021

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, on laajentanut Seinäjoella polttonesteiden tarjontaa avaamalla S-market Joupin pihaan uuden mittarikentän.

Uusi ABC S-market Jouppi on ensimmäinen Eepeen polttonesteasema, jossa myydään ABC-ketjun uutta, täysin uusiutuvaa Nero Dieseliä. Nero Diesel vähentää koko elinkaarensa aikana kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Sitä voidaan tankata kaikkiin dieselautoihin.

Uusiutuva Nero Diesel on erinomainen ratkaisu paikalliseen ilmanlaadun parantamiseen ja oman henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Nero Diesel valmistetaan suurimmaksi osaksi jäte- ja tähdepohjaisista raaka-aineista, mikä vähentää osaltaan kasvihuonekaasupäästöjen määrää.

– Nero Diesel on monella tavalla erittäin hyvä tuote. Sen lisäksi, että se vähentää olennaisesti hiilidioksidipäästöjä, siinä on esimerkiksi paremmat palamisominaisuudet ja erinomaiset kylmäominaisuudet, ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten kertoo.

Uusiutuva Nero Diesel on kemialliselta rakenteeltaan fossiilisen dieselin kaltaista. Nero Dieseliä ja muita diesellaatuja voi tankata sekaisin eikä sillä ole vaikutusta auton toimintaan. Toki uusiutuvan polttoaineen hyödyt autolle, autoilijalle ja ilmastolle korostuvat erityisesti silloin, kun sitä käytetään sellaisenaan.

ABC:n tavoitteena on mahdollistaa, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. Suomalaisessa liikenteessä tullaan pitkään käyttämään kaikkia energiamuotoja, ja siksi niiden kaikkien on oltava hyviä, vastuullisia ja kehittyviä.

– Kehitämme nestemäisten tuotteiden valikoimaa ABC-ketjussa tuomalla autoilun päästöjä vähentävän tuotteen, Nero Dieselin. Samaan aikaan olemme aloittaneet myös valtakunnallisen ABC-lataus-verkoston rakentamisen. On tärkeää, että etsimme kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa, ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala sanoo.

ABC S-market Joupissa maksuvälineinä toimivat maksukortit sekä ABC-mobiili.

 

Lue lisää Nero Dieselistä >>

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialapäällikkö Heli Back, puh. 010 764 9301, s-posti heli.back@sok.fi

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi kokouksessa 5.10.2021 uudeksi toimitusjohtajaksi Henrik Karvosen.

Karvonen (49 v) on toiminut vuodesta 2014 lähtien Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtajana ja sitä ennen yhdeksän vuotta toimialajohtajana. Hänellä on kokemusta myös perheyrityksen toimitusjohtajuudesta. Henrik Karvonen muuttaa Etelä-Pohjanmaalle kevättalvella ja aloittaa Eepeen toimitusjohtajana 1.3.2022.

Toimitusjohtajan paikkaa haki 28 henkilöä, joista kahdeksan työskentelee S-ryhmässä ja 11 asuu Etelä-Pohjanmaalla.

Eepeen nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Simberg siirtyy eläkkeelle kevättalvella 2022. Simberg on ollut toimitusjohtajana vuodesta 2003 lähtien.

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
Hallintoneuvosto

 

Lisätietoja antavat:

Henrik Karvonen, Eepeen toimitusjohtaja 1.3.2022 lähtien, puh. 0400 572 172
Taavi Kivipelto, hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, puh. 040 527 5445