Eepee maksaa kesäkuussa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta 3,5 M€

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa Eepeen asiakasomistajille ylijäämänpalautusta vuoden 2023 tuloksesta. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna 3,5 miljoonaa euroa. Määrä on suurin tähän asti maksetuista ylijäämänpalautuksista.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajisto päätti kevätkokouksessa ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Vuoden 2023 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan 3,5 miljoonaa euroa, mikä on 0,2 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten maksettu summa. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1 % Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupasta vuoden 2023 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Ylijäämänpalautus maksetaan asiakasomistajille 10. kesäkuuta 2024.

− Ylijäämänpalautus on tapa palauttaa osa osuuskaupan ylijäämästä asiakasomistajille heidän vuosittaisten ostojensa suhteessa. Tämä on varmastikin mukava lisä monelle kotitaloudelle keskikesän kynnyksellä. Haluamme näin palkita yli 78 000 asiakasomistajaamme vuoden ostoista ja samalla tukea eteläpohjalaista ostovoimaa, toteaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa on maksanut ylijäämänpalautusta nyt seitsemän vuoden ajan.

Ylijäämänpalautus perustuu bonusostoihin asiakasomistajan oman osuuskaupan omistamista toimipaikoista. Ylijäämänpalautuksen perusteeseen ei lasketa kuuluvaksi bonusostoja muiden osuuskauppojen toimipaikoista, SOK:n yksiköistä tai S-ryhmän yhteistyökumppaneilta

Ylijäämänpalautuksen maksamisesta päätetään osuuskaupan edustajistossa vuosittain. Päätös tehdään osuuskaupan hallituksen esityksen pohjalta.

Ylijäämänpalautus maksetaan niille asiakasomistajille, joiden asiakasomistajuus on voimassa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa tilikauden viimeisenä päivänä ja joiden asiakasomistajuus maksuhetkellä jatkuu jossain S-ryhmän osuuskaupassa. Ellei asiakasomistajan osuusmaksu ole vielä kokonaan maksettu, ohjataan maksettava ylijäämäpalautus osuusmaksuun, kunnes se on kokonaan maksettu.

Lisätietoja ylijäämänpalautuksen maksusta voi tiedustella Eepeen asiakasomistajapalvelusta ma–to klo 10–15, puh. 010 764 9200 (pvm/mpm).

 

Lisätietoja:

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Henrik Karvonen, toimitusjohtaja, puh. 040 057 2172, henrik.karvonen@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Tuomo Långnabba, talousjohtaja, puh. 050 311 7694, tuomo.langnabba@sok.fi

Eepee-konserni
Ennakkotietoja 2023 tilinpäätöksestä

120-juhlavuosi toi Eepeen näkyväksi – vuosi 2023 oli menestys kaikilla osa-alueilla

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan merkittävä satsaus 120-juhlavuoteen onnistui yli odotusten, sillä näkyvyys siivitti erinomaiseen tulokseen kaikilla osa-alueilla. Uusiksi asiakasomistajiksi liittyi huikeat 4099, talouspeitto nousi 80,5 prosenttiin ja myynti kehittyi positiivisesti. Kansainvälisen luottamus- ja mainetutkimuksen mukaan Eepee on huippuyritys kaikilla mittareilla. Vuonna 2023 Eepee juhli myös maksamalla pois viimeiset pankkilainansa. Samaan aikaan asiakasomistajia palkittiin 20,9 miljoonalla eurolla ja investoitiin 16,1 miljoonalla eurolla.

Eepeen toimitus- ja talousjohtaja kertovat vuoden 2023 tuloksista, katso video >>

Eepeen verollinen myynti vuonna 2023 oli 606,7 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 29,6 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, kasvua tuli market- ja matkailu- ja ravitsemiskaupasta.

Suuri taloudellinen satsaus 120-juhlavuoteen toi yllättävän lisäbonuksen Eepeelle. Tarkoituksena oli tuottaa asiakasomistajille ja henkilöstölle ikimuistoinen juhlavuosi, joka tarjosi paljon tapahtumia ja yhteisen henkilöstöjuhlan, jonka kunniaksi Eepee sulki useimmat toimipaikkansa lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Asiakasomistajien festareille osallistui kymmenentuhatta ihmistä.

– Juhlavuoden tempauksilla tulimme ihmisille entistä näkyväksi toimijaksi alueellamme, se vaikutti positiivisesti myyntiin, asiakasomistajien määrään, työnantajakuvaan ja yrityksen imagoon, iloitsee toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Eepee uusi juhlavuotena myös strategiansa. Siinä korostuu asiakasomistajahyödyn kasvattaminen. Jokaisessa toimipaikassa pidettiin vuoden aikana palaveri, jossa kirkastettiin ajatuksia strategiasta arjessa.

 

Marketkauppa:

Toimipaikkaverkosto vahvistuu uudistamalla

Marketkaupan myynti oli 412,7 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 32 miljoonaa euroa eli 8,4 prosenttia. Myynnin kasvu aiheutui suurimmaksi osaksi hintojen noususta, volyyminen kasvun oltua noin prosentin. Koko toimialueen kattavan verkkokaupan myynti oli noin viisi miljoonaa euroa. Hieno tulos oli myös seitsemän prosentin myynnin kasvu Emotionissa.

Eepeelle on tärkeää, että päivittäiskaupan palvelut säilyvät ja kehittyvät toimialueen joka pitäjässä. Tästä kertoo sekin, että viime syksynä Eepee osti Lehtimäen ja Töysän kauppakiinteistöt. Kokonaisvaltaisia uudistuksia tehtiin Jurvan, Alavuden, Kristiinankaupungin ja Peräseinäjoen S-marketeissa. Peräseinäjoki sai myös Postin toimipisteen. Pienempiä uudistuksia tehtiin Seinäjoella Tanelinrannan ja Pajuluoman S-marketeissa sekä Kuortaneen S-marketissa. Lisäksi aloitettiin Prismassa Click & Collect -palvelu, jossa käyttötavaran verkkokaupan ostokset saa kätevästi noutaa lokerikosta.

Vuonna 2024 alkaa Prisman kokonaisuudistuksen suunnittelu, joka on ajoitettu useammalle vuodelle. Eepee on hankkinut kauppakeskuksen alueelta lisämaata ja tontille on tulossa liikennejärjestelyjä. Marketuudistuksia on tulossa Seinäjoen S-market Jouppiin, Alahärmään ja Ylihärmään. Lehtimäelle rakennetaan uusi myymälä. Lisäksi vuoden aikana suunnitellaan toteutettavaksi kalustouudistus Sale Lapväärtiin ja Sale Töysään.

Eepee on pärjännyt hyvin ketjujen (S-market, Sale ja Emotion) asiakastyytyväisyystutkimuksissa. Toiminnassa on paneuduttu toimipaikan sujuvan arjen kehittämiseen. Osana 120-vuotisjuhlan ohjelmaa Eepee järjesti lähiruokakisan, jonka voitti Ilmajoen Makkaramestarien vähähiilarinen munakaspizza.

Eepeen marketkaupan verkostossa oli vuoden 2023 lopussa yksi Prisma, 32 S-markettia, viisi Salea ja yksi Emotion-myymälä.

 

Liikennekauppa:

ABC-latausverkko kasvoi merkittävästi

Liikennekaupan myynti oli 156,1 miljoonaa euroa, jossa on laskua 6,5 miljoonaa euroa eli neljä prosenttia edellisvuodesta. Polttonestekaupan euromääräinen myynti laski 5,8 prosenttia. Polttonesteiden myyntivolyymi kasvoi kolme prosenttia, tähän vaikutti keskimääräinen myyntihinnan lasku.

ABC sisäkaupassa palauduttiin lähes normaalille tasolle kesätapahtumien ja matkailun elpymisen myötä. ABC Alavudella toteutettiin iso uudistus, jossa ABC-market purettiin ja kalustettiin ravintolakäyttöön. Alavuden kiinteistön lämmitys vaihdettiin maalämpöön. Hyllykallion Prisman parkkialueelle rakentuu vuonna 2024 laajennuksen myötä ABC-latauskenttä. ABC Kauhavan yhteyteen tulee ABC Carwash -pesuyksikkö, ja Ideaparkin parkkialueelle valmistuu alkukesän aikana ABC-polttonestejakeluasema. ABC Kristiinankaupungissa on alkanut laaja uudistus ulkoalueella jatkuen myöhemmin sisätilojen uudistukseen.

Polttonestekaupassa vahvistui Eepeen markkinaosuus ja polttoöljykauppa jatkoi hyvää kehitystään. ABC-latausverkko kasvoi viime vuoden aikana merkittävästi, kun sähköautojen latauspisteitä rakennettiin Kauhavalle, Alavudelle, Peräseinäjoelle ja Original Sokos Hotel Vaakunan parkkihalliin. ABC Kristiinankaupungin uudistuksen yhteydessä toteutetaan seuraava latauspisteiden uudistus. Eepeen ABC-latausverkostossa tehtiin yli 19 000 latausta. Säätilojen jatkuvat vaihtelut ja laajentunut tarjonta lisäsivät myös ABC Carwash -autopesuyksiköiden myyntiä.

Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan verkostossa oli vuoden 2023 lopussa 11 ABC-liikennekauppaa, kaksi Salea, 23 ABC-automaattiasemaa, 15 ABC-latauskenttää sekä kolme ABC Carwash-pesuyksikköä.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa:

Vuosi oli yhtä juhlaa

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 22,6 miljoonaa euroa, kasvua oli kolme miljoonaa euroa eli 15,5 prosenttia edellisvuodesta. Majoitusmyynti kasvoi 17,1 prosenttia ja ravintolamyynti 14,5 prosenttia.

Eepeen 120-juhlavuosi ja vilkas tapahtumakesä maakunnassa antoivat koronavuosista toipuneelle matkailu- ja ravitsemiskaupalle mainion piristysruiskeen. Myös työmatkailun palautuminen virkisti tulosta. Näkymät ovat nyt positiiviset, toivotaan että hyvä vire jatkuu myös tänä vuonna.

Vuodenvaihteessa alkanut Original Sokos Hotel Vaakunan kalusto- ja kiinteistöuudistus sekä Talriikin ja ravintola Karman uudistukset kertovat omalta osaltaan siitä, että luottamus on palautunut alaan. Ideaparkiin avattiin tammikuussa 2024 uusi ravintola Babista.

Eepeen matkailu- ja ravitsemiskaupan verkostoon kuuluivat vuoden 2023 lopussa hotellit Original Sokos Hotel Lakeus ja Original Sokos Hotel Vaakuna sekä 11 ravintolaa.

 

Autokauppa:

Autotalon palvelupaketista kilpailuvaltti

Autokaupan myynti oli 13,4 miljoonaa euroa, joka oli lähes sama kuin viime vuonna. Uusien autojen myynti kasvoi 42,6 prosenttia, ja vaihtoautojen myynti laski 7,5 prosenttia.

Eepee Autotalon täyden palvelun konsepti on osoittautunut vahvaksi kilpailuvaltiksi haastavilla automarkkinoilla. Asiakkaat arvostavat sitä, että samalta tontilta voi ostaa auton ja varaosien lisäksi huollon, katsastuksen, rengashotellin ja auton pesupalvelut.

Uusien autojen komponenttipula helpottui hiukan vuoden 2023 aikana ja se osaltaan vaikutti uusien autojen myynnin kasvuun. Vaihtoautokaupassa sen sijaan myynti väheni hieman. Huollon, varaosien ja katsastuksen osalta myynti jatkoi hienoista kasvuaan.

Eepeen autokaupan toimialalle kuuluivat vuoden 2023 lopussa Eepee Autotalo, Eepee Katsastus ja S-Etuhuolto.

 

Asiakasomistajuus:

Asiakasomistajuus innostaa erityisesti nuoria

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuoden 2023 lopussa 93 081. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppaan liittyi 4 099 uutta asiakasomistajaa ja alueemme asiakasomistajien talouspeitto nousi 80,5 prosenttiin. Liittyjistä yli puolet (56%) oli alle 34-vuotiaita. Eepeen bonusmyynti oli asiakasomistajille yli 403 miljoonaa euroa.

Eepee palkitsi asiakasomistajansa keskimäärin 225 eurolla per jäsen. Asiakasomistajat kerryttivät itselleen Bonusta 17,2 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 0,4 miljoonaa euroa. Lisäksi heille maksettiin ylijäämänpalautusta 3,3 miljoonaa euroa. Eepeen asiakasomistajia palkittiin vuonna 2023 yhteensä 20,9 miljoonalla eurolla.

 

Henkilöstö:

Henkilöstön vuosi sujui juhlahumussa

120-juhlavuoden monet tapahtumat värittivät henkilöstön vuotta niin työn arjessa kuin yhteisessä isossa henkilöstöjuhlassa. Työtyytyväisyys on edelleen todella hyvällä tasolla. Henkilöstöä kannustetaan aktiiviseen kouluttautumiseen ja työkiertoon, joka on hyvä tapa oppia uutta työn ohessa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni voi työskennellä myös yli toimialarajojen. Se kehittää osaamista ja tarjoaa osa-aikaisille suurempia työtuntimääriä.

Vuonna 2023 perustettu henkilöstörahasto tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden sijoittaa oman tulospalkkionsa rahastoon. Vapaaehtoinen henkilöstörahasto motivoi pitkäaikaiseen säästämiseen. Eepee on maakunnan suurin palvelualan työllistäjä, eepeeläisiä on jo yli 1400. Kasvua oli 107 työntekijää. Viime vuonna sai kesätyö- ja harjoittelupaikan liki 950 nuorta. Työnantajamielikuva on hyvä, Eepeetä pidetään vastuullisena ja luotettavana työnantajana.

 

Investoinnit:

Investoinnit jatkuvat hyvällä tasolla

Toimialueen palveluiden ja toimipaikkaverkoston kehittäminen näkyivät jälleen suurena investointimääränä. Eepee investoi vuoden 2023 aikana yhteensä 16,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2022 summa oli 17,5 miljoonaa euroa.

Toimintansa kehittämisessä Eepee on sitoutunut S-ryhmän hiilinegatiivisuustavoitteeseen ja pyrkii järjestelmällisesti oman toiminnan aiheuttamien hiilipäästöjen vähentämiseen. Päästöjen vähentäminen vaatii energiankäytön tehostamista ja päästöttömän/uusiutuvan energian käyttöä. Eepee on jo vuosien ajan tehnyt toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsii aktiivisesti uusia keinoja parantaa energiankäyttöä. Vuonna 2023 toteutetuissa toimipaikkauudistuksissa on uusittu myymälöiden kylmälaitteita ympäristöystävällisiin ja energiatehokkaisiin CO2-kylmälaitteisiin, ryhdytty hyödyntämään kylmälaitteiden lauhdelämpöä lämmitykseen, uusittu sisä- ja ulkovalaistusta sekä panostettu etäohjattavaan kiinteistötekniikkaan. Eepeellä on yhteensä yhdeksän kiinteistön katolla aurinkovoimalat, joista vuoden 2023 aikana tuotantoon saatiin S-market Ilmajoen, S-market Teuvan ja S-market Närpiön aurinkovoimalat. Aurinkoenergian tuotanto lisääntyi 28 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2023 päättyessä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalla oli yhteensä 8 päästötöntä toimipaikkaa.

Vuoden 2023 aikana Eepeen kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 3,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Pidemmällä aikavälillä vuodesta 2015 alkaen vertailukelpoinen kokonaisenergiankulutus (kWh/m²) on laskenut yhteensä 23,8 prosenttia, koko S-ryhmän tavoitteen ollessa 30 prosentin pudotus energiankäyttöön vuodesta 2015 vuoteen 2030 mennessä. Verkostomuutoksista ja kasvavista aukioloajoista huolimatta energian kokonaiskulutus väheni vastaavalla ajanjaksolla 6065 MWh, mikä vastaa vuosittain noin 350 sähkölämmitteisen pientalon kokonaiskulutusta.

 

Konsernin tulos:

Tulos parani ja omavaraisuus pysyi hyvänä

Eepeen liikevaihto vuonna 2023 oli 500,4 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 475,7 miljoonaa euroa. Kasvua tuli 24,8 miljoonaa euroa. Tulos kasvoi vuonna 2023 kolmella miljoonalla eurolla. Tulos ennen veroja oli 11,7 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 8,7 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 77,3 prosenttia (77,5 % vuonna 2022).

 

Näkymät vuodelle 2024:

Arjen toiminnalla kasvua

Eepeen menestysresepti tuleviin kaupan alan haasteisiin on uudistunut strategia. Toimitusjohtaja Karvonen toteaa, että sen vahvuus on maanläheisyys. Jokaisen työntekijän ja hallinnon edustajan on helppo sitoutua Eepeen pitkän tähtäimen kasvutarinaan.
– Asiakasomistaja on ykkönen, sen etua ajattelemme kaikessa toiminnassa. Olemme liikeyritys, jonka suorituskyvyn hiomme huipputasolle. Kasvua tulee lisämyynnillä ja uusilla asiakasomistajilla, hän linjaa.
Eepeen talouspeitto nousi merkittävästi juhlavuoden 2023 aikana. Karvosen mukaan tämä nosti myös asiakkuuden uudelle tasolle. Eepeen tärkein tehtävä on auttaa asiakasomistajiaan erittäin tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

– Sen me teemme tarjoamalla edullisen ja hyvän valikoiman, jossa ostoja keskittämällä asiakas saa huomattavan edun.

Eepee aikoo investoida tulevan viisivuotiskauden aikana alueellaan yli 150 miljoonaa euroa toimintojensa kehittämiseen. Palvelut uudistuvat ja toimipaikkaverkosto tulee kasvamaan entisestään. Omaan energiatuotantoon satsaaminen on myös näkyvässä roolissa, vuonna 2025 Eepee tuottaa sähköä jo yli oman tarpeen.

– Sähkön suhteen olemme jatkossa käytännössä omavaraisia. Matalampi sähkön hinta näkyy myös tuotteidemme hinnoissa.

 

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Henrik Karvonen p. 040 057 2172
talousjohtaja Tuomo Långnabba p. 050 311 7694

Tiedote 21.12.2023

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi 19.12.2023 kokouksessaan Eepeen hallitukseen uutena valintana Sanna Järviahon Vimpelistä. Järviaho on talousjohtaja Den Finland Oy:ssä. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.

Eepeen hallituksen puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Henrik Karvonen ja jäseninä Mikko Isoniemi, Elina Harju ja Tommi Ranta.

Eepeen hallitukseen kuuluvat 1.1.2024 seuraavat henkilöt:
Henrik Karvonen, pj., toimitusjohtaja, oik. yo, MBA, HHJ
Mikko Isoniemi, kehitysjohtaja, Ilkka-Yhtymä Oyj, KTM, HHJ PJ
Tommi Ranta, yrittäjä, liiketoimintajohtaja, KTT
Elina Harju, yrittäjä, toimitusjohtaja, KTM
Sanna Järviaho, talousjohtaja, KTM

 

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Henrik Karvonen, puh. 010 764 6200
talousjohtaja Tuomo Långnabba, puh. 010 764 6207

Original Sokos Hotel Vaakuna Seinäjoki sulkee ovensa uudistustöitä varten juuri ennen joulua ja avautuu jälleen tammikuun puolessa välissä. Yhteensä yli kahden miljoonan euron arvoisista uudistuksista puolet kuluu peruskorjauksiin, jotka olisi tehtävä joka tapauksessa.

– Tähän kolmen viikon joulutaukoon yhdistetään kaikki mahdolliset kiinteistötekniset työt ja muut kehittämisasiat, jotka liittyvät hotellin liiketoimintaan, toimialajohtaja Juhamatti Aronen kertoo. Esimerkiksi tavarahissi on alkuperäiskunnossaan vuodelta 1991 ja nyt on aika uusia se kokonaan.

Viimeisin suuri uudistus Original Sokos Hotel Vaakunassa tehtiin vuosien 2016–2018 aikana. Tuolloin tehtiin putkistoremontti ja kaikki hotellihuoneet uusittiin kokonaan kylpyhuoneet mukaan lukien. Huoneiden ikkunat vaihdettiin ja ilmastointiremontin myötä huoneisiin saatiin huonekohtainen jäähdyttävä ilmastointi. Syksyllä 2017 uusittiin hotellin aulatilat ja ravintola Talriikki avattiin.

Tulevan joulutauon aikana vaihdetaan kaikki kylmiöt ja kylmälaitteet hiilidioksidilaitteistoiksi. Samalla teemme merkittävän vastuullisuusteon, kun uusimme kylmälaitteistot tekniikaltaan ympäristöä vähemmän kuormittavaan laitteistokantaan. Tavarahissin uusiminen hotellin aukioloaikana olisi ollut hankalaa, joten se tehdään nyt samanaikaisesti muiden teknisten uudistusten kanssa. Kaikkiin 147 hotellihuoneeseen asennetaan uudet televisiot. Lisäksi kerroksittain tehdään pintamaalauksia ja korjauksia tarpeen mukaan. Ravintoloiden keittiössä korjataan lattiaa ja tiskikone uusitaan. Talriikin noutopöytäkokonaisuus uudistetaan ravintolan faceliftin osana.

Henkilökunnan tiloja uudistetaan

Original Sokos Hotel Vaakunan kellarikerroksessa sijaitsevissa sosiaalitiloissa uudistetaan pintoja. Pukutiloihin vaihdetaan ledivalaistus ja parannetaan henkilökunnan sosiaalitiloja uusilla kaapeilla. Kellarikerroksessa uusitaan myös tavaranvastaanottotilojen sekä varastojen pinnat ja ledivalaistus. Majoitus- ja ravitsemuspuolen päälliköt siirtyvät uuteen yhteiseen toimistoon, joka valmistuu Torikeskuksen puolelle. Aiemman toimistotilan tyhjennyttyä tilaan rakennetaan henkilökunnalle uusi ruokailutila.

Seinäjoen joulutunnelmasta nautitaan Original Sokos Hotel Lakeudessa

Original Sokos Hotel Vaakunan ollessa joulutauolla kaupunkijoulua vietetään tänä vuonna Original Sokos Hotel Lakeudessa, kun hotelli ja ravintolat ovat auki joka päivä. Helpon ja huolettoman joulunvieton mahdollistaa tänä vuonna Original Sokos Hotel Lakeus Matadorin valmiiksi katettu joulupöytä sekä jouluaattona että joulupäivänä, lue lisää>>

Seinäjoen keskustaan avautuu olohuone ja juhlat jatkuu

Ravintola Karma kokee mittavan valaistusuudistuksen. Merkittävä osa uudistusta on pakollista kiinteistöteknistä päivitystä, jossa ravintolan valaistus ja AV-tekniikka siirtyy vastuulliseen led-aikakauteen. Tanssilattialle on luvassa upeita yllätyksiä, niistä emme kerro enempää, vaan ne kannattaa tulla kokemaan paikanpäälle!

Juhlavuoden kunniaksi toteutamme kalustepäivitystä ja tuomme markkinaan olohuonemaisemman baarin. Karman ”pikkubaari” saa faceliftissä aiempaa viihtyisämmät kalusteet ja avaa ovensa jatkossa jo alkuillasta, tuoden kaupunkiin uutta tarjontaa baari- ja pubiasiakkaille. Uudistustyöt toteutetaan tammikuussa ja ravintola on useamman viikon suljettuna, viimeksi ravintolaa on uudistettu vuonna 2012.

Karma juhlii alkutalvesta lisäksi pyöreitä, kun 20-vuotta kilahtaa mittariin Seinäjoen biletaivaan tähtenä, juhlahumulle ei näy loppua!

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, toimialajohtaja, Juhamatti Aronen, puh. 010 764 7100, s-posti juhamatti.aronen@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, ryhmäpäällikkö, Elina Mäki-Opas, puh. 010 764 7101, s-posti elina.maki-opas@sok.fi

Tiedote 15.8.2023

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, on aloittanut Alavudella mittavan uudistuksen kauppakeskukseensa, jossa sijaitsevat S-market ja ABC-liikennekauppa. S-marketin ja ABC:n yhteinen kiinteistö Alavudella on avattu 2011 ja tämä on siihen ensimmäinen isompi uudistushanke. Hankkeella varmistetaan ajanmukaiset kaupan palvelut pitkälle tulevaisuuteen, parannetaan kiinteistön energiatehokkuutta sekä kehitetään toiminnan tehokkuutta.

Uudistustyöt käynnistyivät elokuussa ja valmistuvat joulukuussa 2023. S-market palvelee koko uudistustyön ajan, ABC:llä tulee olemaan noin kolmen viikon toimintakatkos keittiön lattian ja linjastojen uusimisen vuoksi.

 

Energiatehokkuus huipussaan

Uudistuksessa kiinteistön lämmitys toteutetaan maalämpö yhdistettynä lauhdelämmöntalteenottoon kaukolämmön rinnalle. Tämä lisää entisestään kiinteistössä käytettävän uusiutuvan energian käyttöä. Kiinteistön katolta löytyy jo aurinkovoimala, joka tuottaa sähköä S-marketin ja ABC:n tarpeeseen. Hankkeen myötä kiinteistön energiankulutuksen tavoitellaan vähentyvän jopa 500 MWh verran. Energiaa säästetään kaukolämmöstä ja sähköstä. Merkittävimmät säästöt saavutetaan kaupan kylmäjärjestelmän uusimisella, kylmäkalusteiden ovituksella sekä maalämmön ja maaperästä saatavan vapaajäähdytyksen avulla.

 

S-market Alavus

S-market Alavudella tehdään valikoimalisäyksiä useisiin tuoteryhmiin. Kokonaistuotelukumäärä myymälässä tulee olemaan yli 12 000 tuotetta ja painotus laadukkaissa kotimaisissa tuoretuotteissa.

S-market Alavus tulee olemaan energia- ja ympäristötehokas nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen kiinnitetään paljon huomiota. Hiilidioksidi-kylmälaitos, ovelliset kylmäkalusteet, lämmön talteenotto sekä ledivalaistus ovat esimerkkejä ympäristöystävällisistä ratkaisuista. Myymälän omassa paistopisteessä tulee olemaan tuoreita leipomotuotteita. Laajentuneen juomaosaston valikoimissa tulee olemaan paljon myös kylmiä juomia. S-markettien uuden konseptin mukaisesti kaupan päävärinä tulee olemaan hillitty tummanharmaa ja kalusteratkaisut tyylikkään ajattomat, kertoo kaupallinen johtaja Jari Palo.

 

ABC Alavus

ABC Alavuden kahvila-ravintola laajenee 223-paikkaiseksi upeaksi S-markettiin yhdistyväksi kokonaisuudeksi uudistuksen yhteydessä. Ravintolassa on tarjolla kahvilatuotteiden lisäksi salaatteja sekä lounasta kaksipuoleisesta täysin uudistetusta lounaslinjastosta, à la carte -annoksia, pizzaa sekä Hesburger. Yksiköstä löytyy tämän lisäksi 20-paikkainen kabinetti, 52-paikkainen kesäterassi sekä uudistettu lasten leikkipaikka lapsiperheiden tarpeisiin. Yksikköön on tulossa myös kaksi ABC Minikabinettia, jotka ovat äänieristettyjä kokoustiloja 1–4 henkilölle.

Palveluihin kuuluvat myös mittarikentän laaja polttonestetarjonta (95, 98, Smart Diesel ja E85) tankkausbonuksineen, Veikkauksen palvelut sekä rahapelit. Haluamme tarjota alavutelaisille ja matkustaville asiakkaillemme monipuolisia palveluita sujuvasti yhdellä pysähdyksellä, kertoo toimialajohtaja Juhamatti Aronen.

Uudistuksen yhteydessä ABC Alavudelle rakennetaan myös sähköautojen ABC-latauspiste, josta tulee löytymään myös suurteholataus. ABC-latauspisteet muodostavat valtakunnallisesti ABC-lataus-verkoston, jossa sähkölatauksen käyttöliittymänä toimii ABC-mobiilisovellus. Latauslaitteiston toimittaa kotimainen sähkölatauslaitteiden edelläkävijä Kempower. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto. Eepeen alueelle ABC-latauspisteitä rakennetaan tulevina vuosina lisää ja ne pyritään aina yhdistämään kiinteistössä toteutettaviin uudistuksiin.

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
toimitusjohtaja Henrik Karvonen, p. 040 057 2172, s-posti henrik.karvonen@sok.fi
kaupallinen johtaja Jari Palo, p. 0500 567 805, sähköposti jari.palo@sok.fi
toimialajohtaja Juhamatti Aronen p. 050 388 3506, sähköposti juhamatti.aronen@sok.fi

Iina siirtyy meille uuteen tehtäväänsä ja johtoryhmän jäseneksi S-ryhmän Jollas-opiston valmentajan tehtävästä syyskuun 2023 alusta. Hän on työskennellyt muun muassa Prismajohtajana ja ryhmäpäällikkönä Osuuskauppa Arinassa 14 vuoden ajan.

Iina on koulutukseltaan YAMK Tradenomi ja lisäksi hän on suorittanut monipuolisesi johtamiseen, kieliin-, kasvatukseen- ja viestintään liittyviä opintoja eri yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

”Kiitokset valinnasta ja luottamuksesta. Tämä on uskomattoman hieno ja arvokas tehtävä päästä toimimaan marketkaupan joukkueen pilottina. Yhdessä varmistamme laadukkaiden kauppapalveluiden tarjoamisen Etelä-Pohjanmaalla.  Kasvatusjoukkueilleni Arinalle ja Jollakselle kiitokset siitä, että olette mahdollistaneet kasvupolkuni. Suurinta rohkeutta ja viisautta on kohdata maailma uteliaasti, ystävällisesti ja empaattisesti. Näillä ajatuksilla lähden yhdessä joukkueeni kanssa tekemään Etelä-Pohjanmaasta entistäkin parempaa paikkaa elää”, Iina toteaa.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kaupallinen johtaja Jari Palo on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran. Jarin aikana osuuskauppaa ja sen markettoimialaa on kehitetty määrätietoisesti ja tehokkaasti alueen merkittävimmäksi vähittäiskauppa-alan toimijaksi. Jari siirtyy elämässään uuteen vaiheeseen syksyn aikana.

Lämpimät kiitokset Jarille pitkästä ja loistavasta urasta Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa. Toivotamme Iinan lämpimästi tervetulleeksi Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppaan sekä menestystä tulevaan tehtävään!

Henrik KarvonentoimitusjohtajaEtelä-Pohjanmaan Osuuskauppa

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalle, Eepeelle, kuluva vuosi on 120-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi järjestimme ideakilpailun, jossa haimme uusia kiinnostavia ruokatuotteita Eepeen marketteihin kuluttajien saataville.

Eepeen lähiruokakilpailuun saivat osallistua 5.2.-5.3.2023 kaikki Eepeen alueella tai lähistöllä sijaitsevat pienet ja keskisuuret elintarvikealan yritykset. Kilpailussa menestyvät tuotteet tullaan lanseeraamaan Eepeen marketeissa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Eepee tukee kilpailun finaalivaiheeseen valittuja yrityksiä tuotekehityslahjakortilla, jonka avulla yritys voi panostaa tuotteensa kehittämiseen ja tuotannollistamiseen kilpailun aikataulussa yhteistyökumppanimme Foodwest Oy:n avustuksella.

Finaaliin selvinneet kuusi yritystä ovat:

Kisan puitteissa järjestetään syyskuun alussa kuluttajatapahtuma, jossa finalistit pääsevät maistattamaan tuotteitaan Eepeen asiakkaille. Kisan voittaja julkistetaan loppuvuodesta 2023.

 

Lisätiedot:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, kaupallinen johtaja, Jari Palo, puh. 050 056 7805, s-posti jari.palo@sok.fi
Foodwest, tuotekehitysasiantuntija, Vesta Mäki, puh. 040 676 5734, s-posti vesta.maki@foodwest.fi

 

Finalistit esittelyssä

Ravintola Juku Oy

Bibimbap on maistuva ja erilainen korealainen ruokalaji. Aineksina on riisi, paistetut kasvikset sekä jauheliha. Annoksessa ainesosat ovat houkuttelevasti erillään ja ennen syöntiä ne sekoitetaan.
– Kevyt, mutta proteiinipitoinen annos, jossa tulisuus tuo oman vivahteensa ja jälkimaun, Juhani Rahko kertoo.

ravintolajuku.fi

Ilmajoen Makkaramestarit

Ilmajoen makkaramestarit on kilpailussa mukana tuoteidealla Vähähiilarinen munakaspizza.
– Tuote on helppokäyttöinen, kevyempi viljaton vaihtoehto perinteisille mikropizzoille. Siitä on tulossa kaksi eri versiota eli kinkku-pekoni sekä kasvis, Vesa Luhtala valaisee.

makkaramestarit.fi

Ryeday Oy

Ruisralli on Kari Komsin idea rukiisesta välipalapatukasta.
– Siinä on aidot maut ilman suklaata ja lisäaineita, Komsi iloitsee tuotteesta, jota hän on kehitellyt kotikeittiössä korona-pandemian alkamisesta lähtien.

facebook.com/ryeday.fi

Voihan Vuohi Oy

Vuonna 2021 perustetun vuohenmaitomeijerin visio on vastuullisuus. Yritys haluaa luoda hauskan ja rajoja rikkovan raikkaan tuulahduksen jokaisen kuluttajan ruokahetkiin viikon jokaisena päivänä, hyödyntämällä elintarviketeollisuuden sivuvirtoja.
– Uutuustuotteemme, Voihan Hera! -juoman keskiössä on hävikin hyödyntäminen ja hallinta sekä terveellinen makuelämys, Shirin Namiq sanoo.

voihanvuohi.fi

Alavuden Öljynpuristamo

Alavuden Öljynpuristamo Oy:n Juureva härkäpapuhummus on valmistettu kotimaisesta, Isojoella fermentoidusta härkäpavusta ja Alavuden kylmäpuristetusta öljystä. Tuote yhdistää vatsaystävällisen kasviproteiinin ja sydänystävällisen öljyn.
– Härkäpapuhummus sopii niin leivän päälle, dipattavaksi kuin salaatin ja ruoan kylkeen. Hummus on helppo viimeistellä omaan makuun, vaikkapa Alavuden makuöljyllä, Hanna Yli-Kuha kiteyttää.

alavudenoljynpuristamo.fi

Rantakallion Juustola

Rantakallion Juustola Oy:n tuoteidea on ”Liikennevalot” – maistuvat ja hauskat pyörykät kotimaisista kasvisraaka-aineista.
– Tuotteen pääraaka-aine on kotimainen fermentoitu härkäpapu. Härkäpavun lisäksi pihveissä on punajuurta, porkkanaa ja pinaattia. Kokonaisuus on värikäs, hauska ja maistuva, Päivi Rantakallio myhäilee.

rantakallionjuustola.fi

 

 

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajisto päätti kevätkokouksessaan maksaa Eepeen asiakasomistajille ylijäämänpalautusta vuoden 2022 tuloksesta. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille tänä vuonna 3,3 miljoonaa euroa. Määrä on suurin tähän asti maksetuista ylijäämänpalautuksista.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajisto päätti kevätkokouksessa ylijäämänpalautuksen maksamisesta. Vuoden 2022 tuloksesta ylijäämänpalautusta maksetaan 3,3 miljoonaa euroa, mikä on 0,3 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten maksettu summa. Ylijäämänpalautusta maksetaan asiakasomistajille 1 % Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupasta vuoden 2022 aikana tehtyjen, S-Etukortilla rekisteröityjen bonusostojen määrästä. Ylijäämänpalautus maksetaan asiakasomistajille 9. kesäkuuta.

− Ylijäämänpalautus on tapa palauttaa osa osuuskaupan ylijäämästä asiakasomistajille heidän vuosittaisten ostojensa suhteessa. Tämä on varmastikin mukava lisä monelle kotitaloudelle keskikesän kynnyksellä. Haluamme näin palkita yli 76 000 asiakasomistajaamme vuoden ostoista ja samalla tukea eteläpohjalaista ostovoimaa, toteaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa on maksanut ylijäämänpalautusta nyt kuuden vuoden ajan.

 

Ylijäämänpalautus perustuu bonusostoihin asiakasomistajan oman osuuskaupan omistamista toimipaikoista. Ylijäämänpalautuksen perusteeseen ei lasketa kuuluvaksi bonusostoja muiden osuuskauppojen toimipaikoista, SOK:n yksiköistä tai S-ryhmän yhteistyökumppaneilta.

Ylijäämänpalautuksen maksamisesta päätetään osuuskaupan edustajistossa vuosittain. Päätös tehdään osuuskaupan hallituksen esityksen pohjalta.

Ylijäämänpalautus maksetaan niille asiakasomistajille, joiden asiakasomistajuus on voimassa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa tilikauden viimeisenä päivänä ja joiden asiakasomistajuus maksuhetkellä jatkuu jossain S-ryhmän osuuskaupassa. Ellei asiakasomistajan osuusmaksu ole vielä kokonaan maksettu, ohjataan maksettava ylijäämäpalautus osuusmaksuun, kunnes se on kokonaan maksettu.

 

9.6.2023 maksetun ylijäämänpalautuksen summa löytyy S-mobiilista Bonus ja alennukset – Toukokuu kohdasta.
Hyöty asiakasomistajuudesta 12kk aikaväli on 1.6.2022–31.5.2023, joten ylijäämänpalautus kohdassa näkyy vuonna 2022 kesäkuussa Eepeen maksama ylijäämänpalautuksen määrä sekä 9.6.2023 maksettu ylijäämänpalautus yhteenlaskettuna.

 

Lisätietoja ylijäämänpalautuksen maksusta voi tiedustella Eepeen asiakasomistajapalvelusta ma-to klo 10- 15, puh. 010 764 9200 (0,0835 €/puhelu + 0,1209 €/min).

Lisätietoja:

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Henrik Karvonen, toimitusjohtaja, puh. 040 057 2172, henrik.karvonen@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Tuomo Långnabba, talousjohtaja, puh. 050 311 7694, tuomo.langnabba@sok.fi

Tiedote 15.2.2023

Löytyykö yrityksestänne idea uudesta tuotteesta, joka on vielä tekemistä vailla? Haluatteko lähteä mukaan kehittämään ideasta valmista tuotetta?

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepeelle alkanut vuosi on 120v juhlavuosi. Sen kunniaksi järjestämme ideakilpailun, jossa haemme uusia kiinnostavia ruokatuotteita Eepeen marketteihin kuluttajien saataville.
– Valtakunnallinen kisa on pyörinyt jo jonkun aikaa ja nyt 120-vuotisjuhlavuotemme kunniaksi päätimme pistää pystyyn oman kilpailun. Ruokamaakunnassa kun ollaan, Etelä-Pohjanmaalta löytyy paljon alkutuotantoa ja hyviä raaka-aineita, joten tällainen tempaus istuu meille hyvin, Eepeen kaupallinen johtaja Jari Palo taustoittaa.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Eepeen alueella tai lähistöllä sijaitsevat pienet ja keskisuuret elintarvikealan yritykset. Kilpailu käynnistyy alkuvuodesta ja kilpailussa menestyvät tuotteet tullaan lanseeraamaan Eepeen marketeissa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Palkintona komeilee pääsy Eepeen hyllyille.
– Tarjoamme kilpailun voittajille liikkeemme jakelukanaviksi, Palo kertoo.

Tukea tuotekehitykseen

Eepee tukee kilpailun finaalivaiheeseen valittuja yrityksiä 8000 euron arvoisella tuotekehityslahjakortilla, jonka avulla yritys voi panostaa tuotteensa kehittämiseen ja tuotannollistamiseen kilpailun aikataulussa yhteistyökumppanimme Foodwest Oy:n avustuksella.
– Foodwest voi auttaa yrityksiä esimerkiksi reseptiikassa ja siinä, miten tuotteesta kehitetään kaupan hyllylle asti valmis tuote. Millaiset pakkaukset ja pakkauskoot olisivat järkeviä ja niin edelleen, Palo havainnollistaa.

Apua voi saada myös esimerkiksi tuotannon suunnitteluun, elintarviketurvallisuuteen ja lainsäädäntöön liittyviin asioihin, tuotetietojen laadintaan sekä ravintoaineiden laskentaan.
– Lisäksi voimme toteuttaa kuluttajatutkimuksia esimerkiksi konseptitutkimuksen tai tuotetestauksen muodossa. Tutkimuksilla saadaan arvokasta tietoa konseptin tai tuotteen houkuttelevuudesta, ja tätä tietoa voidaan hyödyntää tuotteen hiomiseksi täysin valmiiksi, Foodwestin asiakkuuspäällikkö Tuomas Kärki sanoo.

Joulumyyntiin tähdätään

Kolmivaiheinen kilpailu aloitetaan huolellisella esikarsinnalla.
– Yrityksille on arvokasta, että kaupan alan ammattilaiset keskittyvät heidän ideaansa ja antavat palautetta, Kärki toteaa.

Esikarsinnassa puntaroidaan, onko tuote saatavissa valmiiksi muutaman kuukauden aikaraamissa.
– Idea voi olla hyvä, mutta kilpailijan kanssa yhdessä arvioiden voikin olla, että todetaan aikataulun olevan liian tiukka. Voittajatuotteet on saatava valmiiksi ja kaupan hyllylle vuoden loppuun mennessä, Kärki sanoo.

Toteutuskelpoiset ideat pääsevät semifinaaliin ja sieltä parhaimmat vielä finaaliin.

 

Kilpailuun ilmoittaudutaan 15.2.–5.3.2023 välisenä aikana. Linkki hakulomakkeeseen ja Lähiruokakisan säännöt löytyvät osoitteesta eepee.fi/lahiruokakisa

 

Kilpailun tuomaristo koostuu Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan ja Foodwestin henkilöistä.

 

Lisätiedot:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, kaupallinen johtaja, Jari Palo, puh. 050 056 7805, s-posti jari.palo@sok.fi
Foodwest, asiakkuuspäällikkö, Tuomas Kärki, puh. 040 175 0259, s-posti tuomas.karki@foodwest.fi

Tiedote 13.2.2023

Tehokas kulunhallinta toi tulosta – Investoinnit ylsivät 17,5 miljoonaan euroon

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa säilytti tuloksensa kohtuullisella tasolla ja samalla piti ruoan ja polttonesteiden hintojen korotukset maltillisina, merkittävistä ostohintojen korotuspaineista huolimatta. Tämän mahdollisti voimakas myynnin kasvu, majoitus- ja ravintolatoimialan erinomainen tuloskehitys sekä koko osuuskaupan tehokas kulunhallinta. Samaan aikaan investoitiin 17,5 miljoonalla eurolla.  

Eepeen verollinen myynti vuonna 2022 oli 577,0 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 62,8 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, kasvua tuli market- liikenne- ja matkailu- ja ravitsemiskaupasta. Polttonesteiden myynti nousi 32 %, jossa vaikutusta oli sekä positiivisella litrakehityksellä että polttonesteiden kohonneella hintatasolla. Tilikauden operatiivinen tulos oli 9,0 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2021 oli 10,4 miljoonaa euroa.

Liikennekauppa- sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialoilla kasvua tuli vuoteen 2021 verrattuna, vaikka alat kärsivät alkuvuodesta yhä koronarajoituksista ja liikkumisen vähentymisestä. Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialan ravintoloiden myynti kasvoi 36,7 ja majoitusmyynti noin 35,1 %. Autokaupan myynti oli edellisvuoden tasolla.

Eepee jatkoi investoimalla merkittävästi verkostoonsa ja investoinnit vuonna 2022 olivat 17,5 miljoonaa euroa. Lukuisissa myymälä- ja kiinteistöuudistuksissa kiinnitettiin huomiota vastuullisuuteen toteuttamalla energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi ympäristöystävällinen hiilidioksidikylmälaitos, tehokas lauhdelämmön talteenottojärjestelmä sekä energiapihi ledivalaistus. Kiinteistöjen katolle sijoitettavat aurinkopaneelit tuovat puolestaan omavaraisuutta energiantarpeeseen.

 

Marketkauppa:

Toimipaikkojen uudistuksia jatketaan

Marketkaupan myynti oli 442,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 36,6 miljoonaa euroa eli 9,0 %. Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys on ollut erinomainen, se kasvoi 6,9 %. Käyttötavarakauppa väheni 3,4 %. Mittarikenttien myynti kasvoi 32,6 %.

Eepeelle on tärkeää, että päivittäiskaupan palvelut säilyvät ja kehittyvät toimialueen joka pitäjässä. Toimipaikkaverkosto on kattava ja kasvava. Marraskuussa avattiin Seinäjoen kymmenes S-market Simunaan. Vuoden aikana Sale Kaskisessa toteutettiin kokonaisuudistus ja samalla on tehty kevyemmät konseptin uudistustyöt Sale Lapualla, Karijoella ja Lapväärtissä. S-market Koskenkorvalla tehtiin kokonaisuudistus ja S-market Alajärvellä uudistettiin käyttötavaraosasto.

Vuodenvaihteessa 2023 alkoivat sekä Peräseinäjoen että Jurvan S-markettien uudistustyöt ja kevään kuluessa on vuorossa myös Kristiinankaupungin S-market. Lisäksi on suunnitteilla muutaman muun toimipaikan uudistusprojektit loppuvuoden aikana. Maakuntaan laajentunut ruoan verkkokauppa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Eepeen alueella on verkkokaupassa nyt 25 kaupan verkosto.  Prismaan avattu ulkoiluharrastusten Outdoor-osasto ja uusi ostosten Kerää ja skannaa -palvelu vahvistavat kauppakeskuksen vetovoimaa.

Arjen toiminnan johtamiseen on kiinnitetty paljon huomiota. Laadun ja asiakastyytyväisyyden mittareissa on pärjätty todella hyvin kaikissa ketjuissa.

Eepeen marketkaupan verkostossa oli vuoden 2022 lopussa yksi Prisma, 32 S-markettia, viisi Salea ja yksi Emotion-myymälä.

 

Liikennekauppa:

Kohti normaalimpia aikoja

Liikennemyymälöiden myynti oli 101,2 miljoonaa euroa, joka on 20,1 miljoonaa euroa ja 26,0 % edellisvuotta enemmän. Ravintolakauppa kasvoi 18,4 ja polttonestekauppa 32,3 %. ABC Markettien myynti laski prosentin.

ABC sisäkaupassa varsinkin ravintolakauppa aloitti vahvan toipumisen kohti koronaa edeltävää tasoa, kun erilaiset kesätapahtumat käynnistyivät taas ja ryhmämatkalaiset liikkuivat busseillaan.

Polttonestekaupassa erityisesti polttoöljyissä on ollut hyvä myynninkehitys. Tähän on vaikuttanut sekä lisäresurssointi että markkinoinnin lisääminen. ABC-latausverkkoa on kasvatettu viime vuoden aikana merkittävästi. ABC Carwash Kauhajoen uudistettu pesuyksikkö mahdollistaa laajimman mahdollisen pesuvalikoiman asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.  Eepeellä on miehitetty Pesukatu Hyllykalliolla ja ABC Carwash Teuvalla. Suunnitteilla on tulevaisuudessa perustaa lisää ABC Carwash -yksiköitä.

Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan verkostossa oli vuoden 2022 lopussa 11 ABC-liikennekauppaa, kaksi Salea, 23 ABC-automaattiasemaa ja kolme ABC Carwash -pesuyksikköä.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa:

Kasvua ja paluuta aiempaan vahvaan

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 19,6 miljoonaa euroa, joka on 5,2 miljoonaa euroa ja 36,1 % edellisvuotta enemmän. Majoitusmyynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 35,1 ja ravintolakaupan myynti 36,7 %.

Alaa vaivaavaa työvoimapulaa vastaan on Eepeellä valttina se, että kaikki ravintolat ja hotellit sijaitsevat lähellä toisiaan. Henkilökunnan moniosaaminen mahdollistaa erinomaisen palvelun erityisesti silloin kun palveluissa on kiirettä ja henkilökunta joutuu venymään. Kun katsoo vuoden 2023 hotellien varaustilannetta, niin näkymät ovat hyvät. Seinäjoella järjestetään useita suurtapahtumia ja lisäksi tulevat Eepeen omat 120-vuotisjuhlallisuudet monine ohjelmineen.

Eepee Trainee -valmennusohjelma vuoropäälliköille ja palveluvastaaville sekä sellaisiksi haluaville on edennyt puoliväliin. Valmennus on Eepeen merkittävä panostus myös tulevaisuuteen.

Eepeen matkailu- ja ravitsemiskaupan verkostoon kuuluivat vuoden 2022 lopussa hotellit Original Sokos Hotel Lakeus ja Original Sokos Hotel Vaakuna sekä 12 ravintolaa.

 

Autokauppa:

Autotalon miljoonainvestointi valmiiksi

Autokaupan myynti oli 12,2 miljoonaa euroa, joka on sama kuin viime vuonna. Uusien autojen myynti kasvoi 35,1 % ja vaihtoautokauppa laski 35,7 %.

Eepee Autotalon koko vuoden kestäneet uudistustyöt päättyivät joulukuun loppupuolella. Uusi rengashotelli täydentää hienosti palveluvalikoimaa: nyt Eepee Autotalo voi tarjota renkaiden kausisäilytyksen kaikille sitä haluaville. Eepee Autotalo tarjoaa maakuntaan ykkösluokan palvelukokonaisuuden, jossa autojen myynti, huolto ja katsastus ovat saman katon alla. Uusien autojen saatavuutta hidastaa maailmanlaajuinen komponenttipula. Eepee Autotalo liittyi maaliskuussa kansainväliseen ja arvostettuun Bosch Car Service -verkostoon.

Eepeen autokaupan toimialalle kuuluivat vuoden 2022 lopussa Eepee Autotalo, Eepee Katsastus ja S-Etuhuolto.

Juhamatti Aronen ja Ari Harju toteavat vain purkaamon puuttuvan. Kaikki muu autoiluun tarvittava Eepee Autotalosta nyt löytyy.
Kuva: Jenna Koivisto.

 

Asiakasomistajuus:

Asiakasomistajuus kiinnostaa nuoria

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuoden 2022 lopussa 91 771.  Eepeen toimialueella määrä kasvoi 810 henkilöllä ja talouspeitto pysyi 74 prosentissa. Liittyjistä yli puolet (56%) oli alle 34-vuotiaita. Eepeen bonusmyynti oli asiakasomistajille yli 382 miljoonaa euroa.

Eepee palkitsi asiakasomistajansa keskimäärin 210 eurolla per jäsen. Asiakasomistajat kerryttivät itselleen Bonusta 15,9 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 0,4 miljoonaa euroa. Lisäksi heille maksettiin ylijäämänpalautusta kolme miljoonaa euroa. Eepeen asiakasomistajia palkittiin vuonna 2022 yhteensä 19,3 miljoonalla eurolla.

 

Henkilöstö:

Uusittu tulospalkkio

Eepeen tulospalkkiojärjestelmän uudistus tuo sen lähemmäksi työryhmien arkea. Aikaisempaan kerran vuodessa palkitsemisen sijaan tulospalkkio on jaossa jopa neljä kertaa vuodessa. Kun palkitsemissykli on nopeampi, se on myös näkyvämpää ja vaikuttaa motivoivasti läpi vuoden.

Myös palkitsemisen maksimimäärä muuttui, euroissa mitattuna nousua on kolmasosan verran. Palkitsemisen kriteerit on räätälöity työyksikköjen ryhmille, jotta ne olisivat mahdollisimman oikein mitoitettuja ja realistisia. Jokainen eepeeläinen on tulospalkitsemisen piirissä.

Nykytilanteessa on erityisen tärkeää satsata henkilöstön osaamiseen ja kehittämiseen. Meillä on käynnissä useita päälliköiden ja vastaavien koulutusohjelmia johtamisen ja työryhmien toiminnan sujuvoittamiseksi, mikä vahvistaa kykyämme kohdata tulevaisuuden kaupan haasteet. Kannustamme henkilöstöä aktiiviseen kouluttautumiseen ja työkiertoon, joka on hyvä tapa oppia uutta työn ohessa. Eepee on yli 1300 palvelualan ammattilaisen työpaikka.

 

Investoinnit:

Energiasäästötoimenpiteillä suuria säästöjä

Eepeen investoinnit vuonna 2022 olivat 17,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 summa oli 21,8 miljoonaa euroa.

Eepee jatkoi verkostonsa monipuolista kehittämistä. Seinäjoen Simunaan valmistui alkuvuonna uusi ABC-mittarikenttä ja marraskuussa avautui uusi S-market. Uusi S-market Simuna on energia- ja ympäristötehokas 1400 neliöinen nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen on kiinnitetty paljon huomiota. Kesäkuussa puolestaan valmistui Original Sokos Hotel Lakeuden 39 saunallisen superiorX-huoneen uudistus. Vuoden loppuun mennessä valmistui vuonna 2021 käynnistynyt autokaupan mittava kokonaisuudistus, jossa sekä automyynnin että huoltamon tilat uudistettiin, huoltokalusto uusittiin vastaamaan mm. kasvavan sähköautokannan tarpeita, rakennuksen kiinteistötekniikka uudistettiin ja siirryttiin maalämpöön sekä uudistettiin rakennuksen julkisivu. Uudistuksen myötä Ess Autotalosta tuli Eepee Autotalo.

Eepee on jo vuosien ajan tehnyt toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsii aktiivisesti uusia keinoja parantaa energiankäyttöä. Myös vuonna 2022 toteutetuissa useissa toimipaikkainvestoinneissa on uusittu sisä- ja ulkovalaistusta, uusittu kylmäkalusteita ovellisiin tai kannellisiin kalusteisiin, hyödynnetty kylmälaitteiden lauhdelämpöä lämmitykseen, panostettu etäohjattavaan kiinteistötekniikkaan ja tuotu aurinkopaneeleita kiinteistöjen katoille.

Talvikauden 2022/2023 sähköpulan ennaltaehkäisyyn Eepee osallistuu laskemalla toimipaikkojen sisälämpötilaa, ajastamalla osateholle sähkön kulutushuippuaikoina ilmanvaihtokoneiden ilmamäärät sekä laskemalla sisä- ja ulkovalaistuksen tehoa.

Vuoden 2022 aikana Eepeen kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 2,6 %. Lämmitysenergian normitettu kulutus on vähentynyt tätäkin nopeammin jopa 5,7 %, joka osaltaan on siirtynyt lämpöpumppujen lisääntyneen määrän vuoksi sähköenergiankulutukseen. Pidemmällä aikavälillä vuodesta 2018 vertailukelpoinen energiankulutus (kWh/m²) on laskenut yhteensä 22,5 %. Verkostomuutoksista ja kasvavista aukioloajoista huolimatta energian kokonaiskulutus väheni vastaavalla ajanjaksolla 5855 MWh, mikä vastaa noin 330 sähkölämmitteisen pientalon kokonaiskulutusta.

 

Konsernin tulos:

Operatiivinen tulos lähes ennallaan

Konsernin operatiivinen tulos tilikaudelta oli 9,0 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 10,4 miljoonaa euroa. Konsernin ylijäämä ennen veroja oli 8,7 miljoonaa euroa, mikä edellisenä vuonna oli 10,2 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli 212,4 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 77,5 %.

 

Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen ihastelee henkilöstölehteä yhdessä Tiina Elgbackan (keskellä) ja Niina Marttilan kanssa.
Kuva: Elena Mikkilä.

 

Näkymät vuodelle 2023:

Tuemme alueen elinvoimaisuutta

Epävarmuus talouden ja kulutuksen kehityksestä alkaneena vuonna on poikkeuksellisen suurta. Näkymiä varjostaa edelleen koronapandemia, mutta myös vuoden 2022 aikana voimakkaasti kiihtynyt inflaatio sekä korkojen nousu ja näiden vaikutus kuluttajien ostovoimaan. Kuluttajien luottamus talouteen painui ennätysmatalalle loppuvuonna 2022.

Eepeen tärkein tehtävä on auttaa asiakasomistajiaan tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Panostamme tulevan vuoden aikana ostoskorin edullisuuteen, kasvuun ja oman toimintamme tehostamiseen. Samalla pidämme huolta alueen elinvoimaisuudesta, toimien erityisesti elintarvikeketjun puolestapuhujana S-Ryhmän sisällä.

Eepee aikoo investoida tulevan viisivuotiskauden aikana alueellaan yli 100 miljoonaa euroa toimintojensa kehittämiseen.
– Maailma on epävarmuuden tilassa ja meidän tehtävämme on luoda alueemme ihmisille uskoa, luottoa ja vakautta, Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen toteaa.

Erityisen iloinen Karvonen on Eepeen aiemmin tekemistä päätöksistä satsata omaan energiatuotantoon.
– Vuonna 2025 tuotamme sähköä jo yli oman tarpeemme, vaikka olemme tämän alueen yksi kaikkien suurimpia sähkönkuluttajia.
Eepeessä on satsattu tuulivoimaan S-Voima Oy:n kautta.
– Sähkön suhteen olemme jatkossa käytännössä omavaraisia. Sähkön hintamme on matalampi, mikä taas näkyy tuotteidemme hinnoissa.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Henrik Karvonen p.  040 057 2172
talousjohtaja Tuomo Långnabba p. 050 311 7694