Tiedote 15.12.2021

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi 14.12.2021 kokouksessaan Eepeen hallitukseen uutena valintana Tommi Rannan Seinäjoelta.
Ranta on toimitusjohtajana ja osakkaana konsultointiyritys MDI:ssä.  Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori.

 

Eepeen hallituksen puheenjohtajana jatkaa toimitusjohtaja Kimmo Simberg ja jäseninä Pirjo Pystykoski-Sopanen, Mikko Isoniemi ja Anu Keski-Filppula. Kimmo Simbergin siirtyessä eläkkeelle 1.3.2022, hallitukseen tulee Eepeen toimitusjohtajana tuolloin aloittava Henrik Karvonen.

Eepeen hallitukseen kuuluvat 1.1.2022 seuraavat henkilöt:

Kimmo Simberg, pj. kauppaneuvos, MBA toimitusjohtaja
Pirjo Pystykoski-Sopanen, vpj., toimitusjohtaja, yrittäjä, KTM
Mikko Isoniemi, kehitysjohtaja, Ilkka-Yhtymä Oyj, KTM, HHJ PJ
Anu Keski-Filppula, liiketoimintajohtaja, KTM, KLT
Tommi Ranta, yrittäjä, toimitusjohtaja, KTT

 

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Kimmo Simberg, puh. 010 764 6200
talousjohtaja Tuomo Långnabba, puh. 010 764 6207

 

Kuva: Anssi Kumpula

Tiedote 15.11.2021

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, on laajentanut Seinäjoella polttonesteiden tarjontaa avaamalla S-market Joupin pihaan uuden mittarikentän.

Uusi ABC S-market Jouppi on ensimmäinen Eepeen polttonesteasema, jossa myydään ABC-ketjun uutta, täysin uusiutuvaa Nero Dieseliä. Nero Diesel vähentää koko elinkaarensa aikana kasvihuonekaasupäästöjä jopa yli 90 prosenttia fossiiliseen dieseliin verrattuna. Sitä voidaan tankata kaikkiin dieselautoihin.

Uusiutuva Nero Diesel on erinomainen ratkaisu paikalliseen ilmanlaadun parantamiseen ja oman henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Nero Diesel valmistetaan suurimmaksi osaksi jäte- ja tähdepohjaisista raaka-aineista, mikä vähentää osaltaan kasvihuonekaasupäästöjen määrää.

– Nero Diesel on monella tavalla erittäin hyvä tuote. Sen lisäksi, että se vähentää olennaisesti hiilidioksidipäästöjä, siinä on esimerkiksi paremmat palamisominaisuudet ja erinomaiset kylmäominaisuudet, ABC-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten kertoo.

Uusiutuva Nero Diesel on kemialliselta rakenteeltaan fossiilisen dieselin kaltaista. Nero Dieseliä ja muita diesellaatuja voi tankata sekaisin eikä sillä ole vaikutusta auton toimintaan. Toki uusiutuvan polttoaineen hyödyt autolle, autoilijalle ja ilmastolle korostuvat erityisesti silloin, kun sitä käytetään sellaisenaan.

ABC:n tavoitteena on mahdollistaa, että suomalaiset voivat ajaa vastuullisemmin käyttövoimasta riippumatta. Suomalaisessa liikenteessä tullaan pitkään käyttämään kaikkia energiamuotoja, ja siksi niiden kaikkien on oltava hyviä, vastuullisia ja kehittyviä.

– Kehitämme nestemäisten tuotteiden valikoimaa ABC-ketjussa tuomalla autoilun päästöjä vähentävän tuotteen, Nero Dieselin. Samaan aikaan olemme aloittaneet myös valtakunnallisen ABC-lataus-verkoston rakentamisen. On tärkeää, että etsimme kustannustehokkaita ja teknisesti toimivia ratkaisuja vähentämään liikenteen fossiilisia päästöjä nyt ja tulevaisuudessa, ABC-ketjujohtaja Harri Tuomaala sanoo.

ABC S-market Joupissa maksuvälineinä toimivat maksukortit sekä ABC-mobiili.

 

Lue lisää Nero Dieselistä >>

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialapäällikkö Heli Back, puh. 010 764 9301, s-posti heli.back@sok.fi

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hallintoneuvosto valitsi kokouksessa 5.10.2021 uudeksi toimitusjohtajaksi Henrik Karvosen.

Karvonen (49 v) on toiminut vuodesta 2014 lähtien Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtajana ja sitä ennen yhdeksän vuotta toimialajohtajana. Hänellä on kokemusta myös perheyrityksen toimitusjohtajuudesta. Henrik Karvonen muuttaa Etelä-Pohjanmaalle kevättalvella ja aloittaa Eepeen toimitusjohtajana 1.3.2022.

Toimitusjohtajan paikkaa haki 28 henkilöä, joista kahdeksan työskentelee S-ryhmässä ja 11 asuu Etelä-Pohjanmaalla.

Eepeen nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Simberg siirtyy eläkkeelle kevättalvella 2022. Simberg on ollut toimitusjohtajana vuodesta 2003 lähtien.

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
Hallintoneuvosto

 

Lisätietoja antavat:

Henrik Karvonen, Eepeen toimitusjohtaja 1.3.2022 lähtien, puh. 0400 572 172
Taavi Kivipelto, hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, puh. 040 527 5445

Tiedote 21.9.2021

 

Pidä huolta -kampanja haastaa pitämään huolta nuoresta mielestä – Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupalta 10 000 euron lahjoitus

 

Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Tämä näkyy matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen ruuhkautumisena paitsi valtakunnallisesti, myös Länsi-Suomessa. Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteisen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteen avulla kerätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa liittyy 10 000 euron lahjoituksella osaksi LähiTapiolan ja S-ryhmän yhteistä puolen miljoonan euron kokonaislahjoitusta.

Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

“Nuoret tarvitsevat tukea nyt enemmän kuin koskaan. Sen lisäksi että yhteydenottojen määrä on kasvanut, koronapandemia on lisännyt nuorten huolia ja tuen tarvetta. Nuorten auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua että jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä. Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia siitä, että Pidä Huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityisten voimat nuorten hyväksi”, kertoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Pidä huolta -kampanjan keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana on yli 70 suomalaista artistia. Kampanjan lahjoitukset ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Kampanjan mahdollistajina toimivat S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi kokonaisuudessaan 500 000 euroa ja mahdollistavat tuhansien nuorten kohtaamisen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen piirissä.

”Nuoret tarvitsevat apua ja myönteisiä signaaleja ehkä enemmän kuin koskaan. Meillä suurilla työnantajayrityksillä on korona-ajassa vastuumme, sillä tarjoamme ensimmäisiä kokemuksia sadoille nuorille ja koululaisille vuosittain. Meidän pitää välittää, kuunnella ja huolehtia näistä nuorista. Kun meille tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan Pidä huolta -kampanjaan, tartuimme siihen välittömästi. Yhdessä meillä on voimaa vaikuttaa nuorten hyvinvointiin ”, sanoo Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kimmo Simberg.

Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa.

Hyväntekeväisyyshaaste näkyy ja kuuluu Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimipaikoissa ja kanavissa syksyn 2021 ajan. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa kannustaa asiakasomistajiaan ja kumppaneitaan Länsi-Suomessa mukaan kampanjaan.

 

Nuorten hätä näkyy matalan kynnyksen kriisipalveluissa:

Nuorten matalan kynnyksen kriisiapuun Sekasin-chattiin tuli yli 170 000 yhteydenottoa vuonna 2020, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan. Vuonna 2020 yhteydenottojen määrät ovat kasvoivat noin neljänneksellä.
Nuorten Sekasin-chatissa oli vuonna 2020 myös kaikkien aikojen kiireisin heinäkuu: yhteydenottoja tuli 12 000.
Sekasin-chatissa on havaittu myös se, että koronapandemia vaikuttaa vakavoittavan nuorten yhteydenottojen aiheita. Aiemmin huonosti voineet nuoret, ovat korona-aikana voineet entistä huonommin. Samalla tavalla yksinäiset nuoret, ovat nyt entistä yksinäisempiä.
Sekasin-chatin lisäksi myös Kriisipuhelimeen tulee tällä hetkellä eniten puheluja nuorilta aikuisilta. Yhteydenottojen yleisin syy on yleinen paha olo ja ahdistuneisuus.
Erityisesti koronapandemiaan liittyvien rajoitusten takia muuttunut arki on kuormittanut nuoria. Etäkoulu, puuttuvat kaverikontaktit, tulevaisuuden epävarmuus sekä huoli omasta ja läheisten terveydestä on haastanut jaksamista.

Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste

Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste on ennennäkemättömän artistien, yksityishenkilöiden ja yritysten yhteistyöhanke. Tavoitteena on auttaa nuorten akuuttia mielenterveystyötä.
Hyväntekeväisyyshaasteen keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio.
Mukana kappaleessa on yli 70 suomalaista artistia
Kappaleen ovat tuottaneet Jukka Immonen, Antti RZY Riihimäki, Jurek ja Eppu Kosonen.
Hankkeen taustalla ovat Toivon Kärki ry:n ja MIELI Suomen Mielenterveys ry. S-ryhmä ja LähiTapiola ovat hyväntekeväisyyshaasteen yhteistyökumppanit ja lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi 500 000 euroa.

Kuinka voit lahjoittaa?

Tutustu eri lahjoitustapoihin pidahuolta.fi -sivustolla.
Voit lahjoittaa 10 euroa lähettämällä tekstiviestin MIELI numeroon 16499.
Myös kuuntelemalla Pidä huolta -kappaletta suoratoistopalveluissa voi auttaa: kappaleen ja musiikkivideon tuottamat suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin.
pidahuolta.fi #pidähuolta #pidahuolta

 

Lisätiedot:
Tuula Rajala, asiakkuusjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, puh. 010 764 9222, tuula.rajala@sok.fi
Jutta Kajander, Viestinnän asiantuntija, MIELI ry, +358 40 801 4429, jutta.kajander@mieli.fi

Eepee-konserni
Seinäjoki 3.8.2021

YLEISTÄ ALKUVUODESTA

Suomen talouskasvu vahvistui alkuvuoden aikana koronapandemian helpotettua rokotusten ansiosta ja koronarajoitusten purkamisen käynnistyttyä. Maailmantalouden virkistyminen on vahvistanut myös suomalaisten vientiyritysten tavaroiden ja palveluiden kysyntää. Talouden positiivista virettä ja epävarmuuden väistymistä kuvaa kuluttajien luottamuksen parantuminen selvästi vahvemmalle tasolle kuin koronapandemian alkuvaiheessa vuosi sitten.

Tilastokeskuksen tuottaman kaupan pikaennakon mukaan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa vähittäiskaupassa 6,4 %. Koko Suomen päivittäistavaramarkkinan kasvu oli alkuvuonna maltillista edellisen vuoden ennätyskasvuun verrattuna. Päivittäistavarakaupan kokonaismyynti kasvoi kesäkuun loppuun mennessä 3,9 prosenttia. Korona kuitenkin koettelee edelleen vahvasti matkailu- ja ravitsemisalaa, jossa mahdolliset uudet koronapandemian aallot aiheuttavat jatkuvaa epävarmuutta.

Eepeen myynti kasvoi 244,1 miljoonaan euroon (=milj. €) eli 7,5 % viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Päivittäistavarakauppa kasvoi 4,5 % ja käyttötavarakauppa 6,0 %. Hyvää kasvua syntyi myös Eepeen polttonestekaupassa, jonka euromääräinen myynti kasvoi 23,9 % edellisvuodesta. Kasvuun vaikutti liikenteen palautuminen edellisen vuoden koronapandemian aiheuttaman liikenteen vähentymisen vuoksi sekä polttonesteiden maailmanmarkkinahinnan nousu. Myydyt bensiinilitrat kasvoivat 7,6 % ja diesellitrat 14,8 %.

Koronapandemian vaikutus näkyy yhä selvästi Eepeen liikennemyymäläkaupassa sekä matkailu- ja ravitsemiskaupassa. Liikennemyymälöiden sisäkauppa on hiljalleen palautumassa, mutta on yhä noin 20 % vuoden 2019 myyntiä jäljessä. Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti on noin puolittunut vuoteen 2019 verrattuna vaikkakin kesällä on ollut nähtävissä piristymistä.

Autokaupassa uusien autojen myynti ja jälkimarkkinointi kasvoivat, mutta vaihtoautokauppa kävi aiempaa vuotta heikommin.

Eepee uudisti ajanjaksolla voimakkaasti verkostoaan ja konsernin investoinnit ajanjaksolla kasvoivat 8,7 miljoonaan euroon edellisvuoden 7,7 miljoonasta eurosta. Alkuvuoden aikana toteutettiin useita marketkaupan myymäläuudistuksia sekä uudistettiin Seinäjoen Amarillo.

Eepeen operatiivinen tulos ajanjaksolla oli 2,6 milj. € (edv. 2,5 milj. €). Rahoitusasema jatkui vahvana ja omavaraisuusaste oli 76,6 %. Asiakasomistajien määrä oli kesäkuun lopussa 91 560 henkilöä. Eepee maksoi heinäkuussa tilikauden 2020 tuloksestaan ylijäämän palautusta 1,4 milj. €.

EEPEEN MYYNNIN KEHITYS

Eepee-konsernin kokonaismyynti oli 244,1 milj. € ja kasvoi 17,0 milj. € eli 7,5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Marketkaupan verollinen myynti oli 196,4 milj. €. Toimialan myynti kasvoi 11,4 milj. € eli 6,2 % viime vuodesta. Kasvua toivat koronakriisin alusta lähtien kasvanut ruokakauppa sekä kylmäasemien parantunut polttonestemyynti. Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 4,5 % ja käyttötavarakaupan 6,0 %. Huhtikuussa 2020 käynnistetty ruoan verkkokauppa on jatkanut hyvää kehitystä edelleen vuoden 2021 aikana. Käyttötavarakaupan kysyntäalueista kasvoivat erityisesti rakentaminen ja remontointi, piha ja puutarha, sekä urheiluvälineet ja pukeutuminen.

Liikennemyymäläkaupan myynti oli 36,0 milj. €, missä kasvua viime vuoteen on 6,6 milj. € eli 22,3 %. Toimintaan vaikutti edelleen erityisesti ravitsemisliikkeiden rajoitukset, mutta lievemmin kuin vuotta aikaisemmin. Toimialalle ei kohdistunut koronasta johtuvia sulkupäätöksiä. ABC Markettien myynti kasvoi noin 19 % ja ABC Ravintolamyynti noin 30 % edellisvuoteen verrattuna. Kun sisäkaupan kokonaismyyntiä verrataan vuoteen 2019, voidaan todeta myynnin olevan kuitenkin noin 20 % pienempi. Eepeen myymät polttonestelitrat kasvoivat selvästi; bensiini + 7,6 % ja diesel +14,8 %. Volyymikehityksen taustalla on liikenteenpalautuminen edellisen vuoden koronapandemian aiheuttaman liikenteen vähentymisen vuoksi. Vuoden 2019 volyymeistä ollaan jäljessä noin 5 %. Tämän lisäksi polttonesteiden maailmanmarkkinahinnat nousivat ajanjaksolla ja euromääräisesti Eepeen polttonestekaupan myynti kasvoi 23,9 %.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli katsauskaudella 5,1 milj. €, mikä on 0,6 milj. € eli 11 % edellisvuotta heikompi. Majoitusmyynti laski 9,4 %. ja ravintolamyynti noin 11,8 % edellisvuodesta. Toimialalla näkyivät edelleen vahvasti koronasta johtuvat rajoitustoimet sekä työ- ja vapaa-ajan matkustuksen vähentyminen ja tämän seurauksena majoitus- ja ravintolapalveluiden kysynnän lasku. Heikkoja kehityslukuja selittää osittain vuoden 2020 hyvät kuukaudet ennen koronaa. Kesäkaudella 2021 niin majoitus- kuin ravintolamyynnissä oli kuitenkin nähtävissä parannusta vuotta aiempaan ja kesäkuun myynti kasvoi noin neljänneksen. Toimialan myynti vastaavana aikana vuonna 2019 oli 10,5 milj. € eli noin 5,4 milj. € enemmän kuin tänä vuonna, mikä kuvaa koronapandemian merkittävää vaikutusta toimialaan.

Ajanjaksolla matkailu- ja ravitsemiskaupan toimipaikoista olivat suljettuina vuoden alusta toukokuun lopulle saakka Original Sokos Hotel Lakeus ja sen ravintolat Marador ja Wilson. Iltaravintola Karma pysyi suljettuna koko alkuvuoden. Amarillo suljettiin tammikuussa uudistuksen ajaksi ja avattiin helmikuussa.

Autokaupan myynti oli 5,5 milj. €, mikä on 0,2 milj. € eli 3,3 % edellistä vuotta heikompi. Automyynnissä uusien autojen kauppa hieman kasvoi viime vuoteen verrattuna, mutta vaihtoautojen laski. Vaihtoautokaupassa on nähtävissä kova kysyntä hyvistä vaihtoautoista, mutta toisaalta niiden heikko saatavuus. Myös jälkimarkkinointi kasvatti myyntiään ja siihen vaikutti niin varaosakaupan kuin huoltopalveluiden kasvanut kysyntä.

EEPEEN LIIKEVAIHDON JA TULOKSEN KEHITYS

Eepee-konsernin liikevaihto 1.1.-30.6.2021 oli 201,2 milj. € eli 13,6 milj. € (7,3 %) edellisvuotta enemmän. Liiketoiminnan kiinteät kulut olivat 36,3 milj. € eli 18,0 % liikevaihdosta (edv. 17,5 %). Suunnitelman mukaiset poistot olivat 5,9 milj. € ja kasvoivat noin 0,3 milj. € edellisvuoteen verrattuna.

Konsernin liiketulokseksi muodostui 2,5 milj. €, jossa on kasvua 0,1 milj. € edellisvuoteen verrattuna. Konsernin operatiivinen tulos oli 2,6 milj. € eli 0,1 milj. € edellistä vuotta enemmän. Nettorahoitustuotot ajanjaksolla olivat viimevuotisella tasolla ja olivat 60 tuhatta euroa.

Ylijäämä ennen veroja oli 2,6 milj. € mikä on 0,1 milj. € edellisvuotta enemmän. Nettotulos katsauskaudelle kohdistettujen 0,6 milj. € verojen jälkeen oli 2,0 milj. €.

Konsernin omavaraisuusaste oli kesäkuun taseen mukaan 76,6 prosenttia ja laski hieman viime vuoden vastaavasta luvusta (78,7 prosenttia).

Oheisessa taulukossa on esitetty toimialojen liikevaihdon ja liiketuloksen kehitys 1-6 2021 edellisvuoteen verrattuna. Toimialojen liiketulokset on laskettu Eepee-konsernin sisäisillä palveluveloituksilla sekä tytäryhtiön Eepee-Kiinteistöt Oy:n veloittamilla liiketilojen hoito- ja pääomavuokrilla. Lakisääteiset henkilösivukulut on kohdistettu toimialoille kiinteällä prosentilla.

EEPEEN ASIAKASOMISTAJAT

Eepeen bonusmyynti asiakasomistajille oli katsauskaudella 164,7 milj. €, mikä on edellisvuotta 11,8 milj. € enemmän. Eepeen asiakasomistajille maksettu Bonus ja maksutapaetu olivat yhteensä 7,2 milj. €. Bonusmyynnin osuus oli 68 % Eepeen kokonaismyynnistä. Eepeen jäsenmäärä oli kesäkuun lopussa 91 560, jossa vähennystä vuoden 2020 vastaavaan ajankohtaan on 701 jäsentä. Eepeen toimialueella Eepeen asiakasomistajatalouksien määrä oli 73,9 % kaikista talouksista ja se kasvoi 166 talouden verran.

Osuusmaksujen kertymä oli katsauskauden lopussa 9 milj. €, jossa on 0,1 milj. €, vähennystä viime vuoteen. Eepee maksoi asiakasomistajilleen kesäkuussa vuoden 2020 tuloksestaan ylijäämänpalautusta 1,4 miljoonaa euroa (0,5 prosenttia) heidän viime vuonna Eepeen toimipaikoista tekemistään bonusostoista.

EEPEEN HENKILÖSTÖ

Eepee -konsernissa oli katsauskauden päättyessä työsuhteessa 1 512 henkilöä, joka on 161 henkilöä enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Kokonaismäärästä vakituisessa työsuhteessa oli 64 % eli 965 henkilöä. Vakinaisista työsuhteista kokoaikaisia oli 30 %. Eepee työllistää noin 750 kesätyöntekijää ja kesäharjoittelijaa kuluvana kesäkautena, lähinnä opiskelijoita ja koululaisia. Kesätyöntekijä- ja harjoittelijamäärät ovat palanneet lähelle edellisvuosien tasoa poikkeuksellisen kesän 2020 jälkeen. Eepeellä ei ole enää kevään jälkeen ollut työntekijöitä lomautettuna.

Henkilöstömäärä jakaantui toimialoittain seuraavasti, suluissa muutos 30.6.2020 tilanteesta:
Marketkauppa                                                  996   910 (86)
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa  285    227 (58)
Matkailu- ja ravitsemiskauppa                   176    163 (13)
Auto- ja autotarvikekauppa                         24       24 (-)
Muu henkilöstö                                              31        27 (4)

INVESTOINNIT

Eepee-konsernin investoinnit käyttöomaisuuteen olivat ajanjaksolla 8,7 milj. €, kun ne edellisenä vuonna olivat 7,7 milj. €. Kevään ja kesän aikana valmistuivat S-marketuudistukset Ilmajoella, Jalasjärvellä, Kurikassa ja Vimpelissä. Teuvalla uuden S-marketin rakentamisen 1. vaihe valmistui kesäkuussa, kun myymälä muutti uusiin tiloihin. Hankkeen 2. vaihe eli myymälän laajennus valmistuu joulukauppaan. Seinäjoella Törnävän S-marketin uudistus käynnistyi toukokuussa ja valmistuu vuoden loppuun mennessä. Seinäjoen Amarillo uudistettiin tammikuun aikana kokonaisvaltaisesti ja uuden liikeidean mukainen ravintola avattiin asiakkaille helmikuussa.

KONSERNIRAKENNE

Eepee-konsernin tuloslaskelmaan ja taseeseen on tilinpäätöksessä yhdistelty emo-osuuskunta Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan lisäksi tytäryhtiö Eepee-Kiinteistöt Oy, josta Eepeen omistusosuus on 100 prosenttia. Konserniyhtiön tilikausi on kalenterivuosi samoin kuin emo-osuuskunnallakin.

HALLITUKSEN ARVIO ALKUVUODEN KEHITYKSESTÄ JA NÄKYMISTÄ LOPPUVUODELLE

Ennusteiden mukaan Suomen talous jatkaa kasvua loppuvuoden aikana koronapandemian helpottaessa. Maailmantalouden kasvu vauhdittaa Suomen yritysten vientiä ja kotitalouksien kulutus nähdään jatkuvan vahvana. Koko vuoden bruttokansantuotteen kasvuksi Suomen Pankki ennustaa 2,9 %. Riskiarvioissa kuitenkin tunnistetaan, että pandemian jatkuminen toisi merkittävän riskin ennustetun talouskasvun toteutumiselle.

Loppuvuoden aikana Eepee jatkaa edelleen merkittäviä investointeja verkostoonsa ja palveluiden kehittämiseen. Käynnissä olevan S-market Teuvan uudistamisen lisäksi suurimmat investoinnit tehdään Ähtärissä, Närpiössä ja Ess Autotaloon Seinäjoella. Ähtärin S-market/ABC –
kauppakeskuksessa toteutetaan sekä myymäläuudistukset että kiinteistötekniikan uusiminen. Uudistus tuo myös Hesburgerin ABC Ähtärin palvelutarjontaan. Närpiössä S-market uudistetaan uuden ketjukonseptin mukaiseksi sekä rakennetaan kiinteistöön vuokratila ulkopuolista vuokralaista varten. Ess Autotalossa käynnistyy mittava kiinteistöuudistus, jonka yhteydessä jälkimarkkinoinnin tilat ja kalusto uusitaan. Hanke käynnistyy elokuussa ja tulee jatkumaan keväälle 2022. Lisäksi Eepee laajentaa palveluverkostoaan käynnistämällä rakennustyöt keväällä Seinäjoen kaupungilta ostetulla liiketontilla Seinäjoen Simunassa. Tontille tulee vuoden loppuun mennessä valmistumaan ABC-mittarikenttä ja vuoden 2022 aikana uusi S-market.

Eepeen myynti on kehittynyt kesän aikana positiivisesti vuotta aiempaan verrattuna. Näkymät loppuvuodesta jatkuvat kuitenkin epävarmoina ja riippuvat koronapandemian kehittymisestä ja uusista rajoitustoimista. Eepeen taloudellinen asema jatkuu kuitenkin vankalla pohjalla ja tuloksen odotetaan parantuvan viime vuodesta.

Toimintakatsaus 1.1.-30.6.2021 pdf-muodossa | Taulukko-osa pdf-muodossa

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Kimmo Simberg puh. 0500 369 717 ja talousjohtaja Tuomo Långnabba puh. 050 311 7694.

Nykyisen toimitusjohtajan jäädessä eläkkeelle haemme Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppaan uutta

TOIMITUSJOHTAJAA

Toimitusjohtajana vastaat

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan liiketoiminnan kokonaisvaltaisesta johtamisesta ja kehittämisestä yhdessä johtoryhmäsi kanssa. Keskeisiä tavoitteitasi ovat Eepeen markkina-aseman kasvattaminen kannattavasti kaikilla toimialoillaan, parhaan asiakaskokemuksen varmistaminen asiakasomistajille kaikessa palvelutarjonnassamme, osuustoiminnallisen hyödyn varmistaminen sekä henkilöstömme korkeasta työtyytyväisyydestä huolehtiminen jatkossakin hyvällä henkilöstöjohtamisella.

Toimitusjohtajalta edellytämme

vankkaa liikkeenjohtokokemusta ja näyttöjä tuloksista kuluttajaliiketoiminnassa. Kokemus monialayrityksen johtamisesta on merkittävä lisäetu. Olet jo osoittanut kykysi sekä strategioiden kehittäjänä että toimeenpanijana. Tunnet hyvin kuluttajakaupan suuret megatrendit ja muutoshaasteet, olet uudistushenkinen ja sinulla on kyky rakentaa tulevaisuutta.

Ihmisten johtajana

olet kannustava keulakuva ja sinulla on kyky innostaa koko organisaatio yhteisten tavoitteiden taakse. Talouden tunnusluvut ovat myös vankkaa osaamisaluettasi. Onnistuaksesi on tärkeää, että sinulla on kyky johtaa osuuskauppaa sen tarkoituksen, periaatteiden ja arvojen mukaisesti sekä ymmärtää osuustoiminnallisen yritysmuodon erityispiirteet ja mahdollisuudet. Edellytämme sinulta myös pitkäjänteistä sitoutumista Eepeen toimialueelle.

Toimitusjohtajalta odotuksena

on vakaa, pitkäjänteinen sitoutuminen osuuskuntaan sekä koko alueen kehittämiseen osuuskunnan palvelujen kautta. Toimitusjohtajan on tärkeää ymmärtää ja arvostaa osuustoiminnan luonnetta ja organisaatiota. Tärkeää on myös S-ryhmän ja Etelä-Pohjanmaan alueen tuntemus. Toimitusjohtajan vastuulla on säilyttää korkea asiakastyytyväisyys ja henkilöstön työtyytyväisyys, sekä nostaa näitä entisestään esimerkiksi varmistamalla henkilöstön matala kynnys lähestyä toimitusjohtajaa. Toimitusjohtajalta odotetaan nöyrää asennetta tekemiseen sekä hyviä yhteistyötaitoja.

Tarjoamme sinulle

– Itsenäisen, haasteellisen ja monipuolisen työn
– Mahdollisuuden olla rakentamassa alueen merkittävimmän kaupan alan yrityksen tulevaisuutta
– Näköalapaikan Etelä-Pohjanmaan ja koko Eepeen toimialueelle sekä koko S-ryhmään
– Mahdollisuuden kehittyä ja kehittää

 

Tätä rekrytointia toteutamme yhdessä kumppanimme Boyden Finlandin kanssa.

Pyydämmekin sinua hakemaan tehtävään www.boyden.fi/cv kautta 23.8.2021 mennessä.
Lisääthän hakukirjeen ja CV:n otsikkoon haettavan roolin ja yrityksemme nimen.
Luottamuksellisiin tiedusteluihin tehtävästä vastaa Boydenilta Carita Lahti.
Caritan tavoitat parhaiten tiistaina 10.8. klo 13-15 ja torstaina 19.8. klo 9-11 numerosta 050 500 3003 tai sähköpostitse carita.lahti@boyden.fi.

Tiedote 12.5.2021

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, Eepee, on aloittanut Ähtärissä mittavan uudistuksen kauppakeskukseensa, jossa sijaitsevat S-market, ABC-liikennemyymälä sekä Alko Ähtäri.

Uudistustyöt on aloitettu huhtikuussa Alkolle rakennettavista uusista liiketiloista. Alkolle rakennetaan uudet noin 140 m2:n liiketilat, joihin Alko muuttaa kesäkuun alussa nykyisistä tiloista.

S-marketin ja ABC:n muutostyöt ovat vielä suunnitteluvaiheessa, ja ne tulevat urakkalaskentaan kesän aikana. Alkon nykyiset tilat otetaan S-marketin käyttöön.

Alkon muutostöiden urakoitsijoina ovat Jaskari Rakennus Oy, LVI-Asiantuntija Oy sekä KVS Oy.

S-market Ähtäri

S-market Ähtärissä tehdään valikoimalisäyksiä useisiin tuoteryhmiin. Kokonaistuotelukumäärä myymälässä tulee olemaan yli 12 000 tuotetta ja painotus laadukkaissa kotimaisissa tuoretuotteissa.

S-market Ähtäri tulee olemaan energia- ja ympäristötehokas nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen kiinnitetään paljon huomiota. Hiilidioksidi-kylmälaitos, ovelliset kylmäkalusteet, lämmön talteenotto sekä ledivalaistus ovat esimerkkejä ympäristöystävällisistä ratkaisuista. Kiinteistön katolle asennettavat aurinkopaneelit tuottavat energiaa S-marketin ja ABC:n tarpeisiin. Myymälän omassa paistopisteessä tulee olemaan tuoreita leipomotuotteita ja appelsiinimehukoneesta tuoretta appelsiinimehua. Laajentuneen juomaosaston valikoimissa tulee olemaan paljon myös kylmiä juomia. S-markettien uuden konseptin mukaisesti kaupan päävärinä tulee olemaan hillitty tummanharmaa ja kalusteratkaisut tyylikkään ajattomat. Kassapalveluja täydentämään asennetaan syksyllä vielä itsepalvelukassoja, kertoo kaupallinen johtaja Jari Palo.

ABC Ähtäri

ABC Ähtärin palvelutarjontaan kuuluu 160-paikkainen kahvila-ravintola, jossa on tarjolla lounasnoutopöytä, à la carte -annoksia sekä uutuutena Hesburger. Yksiköstä löytyy tämän lisäksi 25 paikkainen kabinetti, 20 paikkainen kesäterassi sekä lasten leikkipaikka lapsiperheiden tarpeisiin. Palveluihin kuuluvat myös mittarikentän laaja polttonestetarjonta (95,98, diesel) tankkausbonuksineen, sähköautojen latauspiste, Veikkauksen palvelut sekä rahapelit. Käteistä tarvitseville on Nosto-automaatti S-marketin puolella. Haluamme tarjota ähtäriläisille ja matkustaville asiakkaillemme monipuolisia palveluita yhdellä pysähdyksellä, kertoo toimialajohtaja Juhamatti Aronen.

Uudistuksen yhteydessä ABC Ähtäriin rakennetaan Eepeen ensimmäinen sähköautojen ABC-latauspiste. ABC-latauspisteet muodostavat valtakunnallisesti ABC-lataus-verkoston, jossa sähkölatauksen käyttöliittymänä toimii ABC-mobiilisovellus. Latauslaitteiston toimittaa kotimainen sähkölatauslaitteiden edelläkävijä Kempower. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto. Eepeen alueelle uusia latauspisteitä rakennetaan tulevina vuosina lisää sitä mukaan, kun suunnitelmat saadaan valmiiksi.

 

 

Lisätietoja:

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa
toimitusjohtaja Kimmo Simberg, p. 0500 369 717, sähköposti kimmo.simberg@sok.fi
kaupallinen johtaja Jari Palo, p. 0500 567 805, sähköposti jari.palo@sok.fi
toimialajohtaja Juhamatti Aronen p. 050 388 3506, sähköposti juhamatti.aronen@sok.fi

Tiedote 30.4.2021

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan edustajiston kevätkokouksessaan 29.4.2021 tekemän päätöksen mukaisesti Eepee maksaa asiakasomistajilleen ylijäämänpalautusta 0,5 prosenttia.

Ylijäämänpalautusta maksetaan kaikille Eepeen asiakasomistajille 0,5 prosenttia heidän vuoden 2020 aikana Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimipaikoista tekemistään bonusostoista. Eepeen omistajille tämä tarkoittaa viime vuodelta yli 1,4 miljoonaa euroa ylijäämänpalautusta. Ylijäämänpalautus perustuu bonusostoihin asiakasomistajan oman osuuskaupan omistamista toimipaikoista. Ylijäämänpalautuksen perusteeseen ei lasketa kuuluvaksi bonusostoja muiden osuuskauppojen toimipaikoista, SOK:n yksiköistä tai S-ryhmän yhteistyökumppaneilta. Ylijäämänpalautus maksetaan asiakasomistajien S-Tileille 23.6.2021.

Ylijäämänpalautuksen maksamisesta päätetään osuuskaupan edustajistossa vuosittain. Päätös tehdään osuuskaupan hallituksen esityksen pohjalta.

Ylijäämänpalautus maksetaan niille asiakasomistajille, joiden asiakasomistajuus on voimassa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupassa tilikauden viimeisenä päivänä ja joiden asiakasomistajuus maksuhetkellä jatkuu jossain S-ryhmän osuuskaupassa. Ellei asiakasomistajan osuusmaksu ole vielä kokonaan maksettu, ohjataan maksettava ylijäämäpalautus osuusmaksuun, kunnes se on kokonaan maksettu.

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Kimmo Simberg, p. 010 764 6200, sähköposti: kimmo.simberg@sok.fi
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan talousjohtaja Tuomo Långnabba, p. 010 764 6207, sähköposti: tuomo.langnabba@sok.fi

Tiedote 27.4.2021

 

Eepee jatkaa S-market -ketjunsa uudistuksia. Nyt vuorossa on S-market Törnävä, jossa muutostyöt alkavat viikolla 19.

Konseptin mukaisessa uudistuksessa kaupan pääväri vaihtuu sinikeltaisesta hillittyyn tummanharmaaseen. Myymälään jo aiemmin asennettu LED-valaistus muutetaan uuden myymäläkalustuksen mukaiseksi. Muutostyöt kestävät syksyyn asti. Muutoksen yhteydessä Törnävän apteekki saa täysin uudet nykyaikaiset tilat S-marketin sisältä.

Valikoimiltaan uusi S-market Törnävä tulee vastaamaan kysytyimpien tuotteiden valikoimalla ja tuotteet tulevat jatkossa selkeämmin esille mm. paistopiste uudistuu täysin. Kylmäkalusteet sijoitellaan paremmin vastaamaan asiakkaan tarpeita. Ostoskärryt uusitaan ja niiden paikka siirrettään sisätiloihin, jolloin hygieenisyys niiltä osin myös paranee. Ammattitaitoinen palveleva henkilökunta säilyy samana marketpäällikkö Milla Isoniemen johdolla.

S-market Törnävän palveluita täydentää loppuvuonna apteekin entisiin tiloihin avattava Prisma Kauppakassin noutopiste. Uusi noutopiste tuo palvelun yhä useamman ulottuville.

Muutostöiden yhteydessä Törnävän apteekille valmistuu uudet noin 250 m² tilat S-markettiin. Muutto S-marketin eteläpäähän nykyisistä tiloista tapahtuu lokakuulla 2021.  Uusien tilojen myötä apteekin asiakaspalvelutilat laajenevat huomattavasti nykyisestä. Myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa mahtuu jatkossa paremmin aiempaa avarampiin apteekin tiloihin. Törnävän apteekin suurena etuna on hyvä sijainti, ilmaiset parkkipaikat ja vapaakauppatuotteita edullinen hinta.

Asiakkaiden kannalta parannuksia ovat myös automaattiovet ja drive in -kaista. Näistä on apua esimerkiksi liikuntarajoitteisille, taksilla liikkuville ja kipeän lapsen kanssa asioiville, koska autosta ei tarvitse välttämättä nousta. Drive in -kaistalta voi hankkia suoraan kaiken mahdollisen, ja farmaseutti palvelee kuten sisälläkin.

Uusien tilojen myötä Törnävän apteekki ottaa käyttöön myös lääkevarastorobotin, joka hakee lääkkeet varastosta farmaseutille ja nopeuttaa näin reseptilääkkeiden toimittamista asiakkaille. Jatkossa farmaseutti ja proviisori voivat keskittyä yhä paremmin vaativaan asiantuntijatehtäväänsä, kun rutiinitehtäviä on hankittu hoitamaan lääkevarastorobotti. Kenenkään työpaikkaa robotti ei vie, vaan vapautunut työaika kohdennetaan vaativampiin työtehtäviin.

Muutostöiden pääurakoitsijana toimii Insinööritoimisto Seinäjoen Rakennustekniikka Oy, LVIS-talotekniikan urakoi IPR Oy Ilmajoelta.

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kaupallinen johtaja, Jari Palo, p.  010 764 6300, sähköposti jari.palo@sok.fi
Törnävän apteekki, apteekkari, Sini Ahti, p. 0400 161459, sähköposti sini.ahti@apteekit.net

Eepeen vuosi 2020

Koronan leimaama poikkeusvuosi oli Eepeen liiketoiminnoille kaksijakoinen. Marketkauppa kiri vahvaan kasvuun samalla, kun pandemia kuritti matkailuja ravitsemiskauppaa sekä liikennemyymälä- ja polttonestekauppaa. Autokauppa ylsi kohtuulliseen tulokseen.

Eepeen verollinen kokonaismyynti vuonna 2020 oli 474,6 miljoonaa euroa, joka laski edellisestä vuodesta 1,2 prosenttia. Konsernin operatiivinen tulos laski 9,1 miljoonaan euroon edellisvuoden 11,6 miljoonasta eurosta. Operatiivinen tulos oli 2,3 prosenttia liikevaihdosta, kun se edellisvuonna oli 2,9 prosenttia. Liiketoiminnan tulos ennen veroja oli 7,5 miljoonaa euroa eli 1,9 prosenttia liikevaihdosta. Edellisvuonna vastaava luku oli 11,8 miljoonaa euroa eli 3,0 prosenttia liikevaihdosta.

Investoinnit saatiin toteutettua onnistuneesti, ja vuoden aikana uudistettiin useita toimipaikkoja eri puolilla Eepeen toimialuetta. Investointeihin käytettiin kaikkiaan 15,5 miljoonaa euroa, mikä on hieman vähemmän kuin edellisvuonna käytetty 16,8 miljoonaa euroa.

Katso koko vuosikatsaus 2020 | tilinpäätös 2020