Eepee är stolt över sin hemtrakt och är en av huvudpartnerna till filmen Häjyt 2


10.9.2024

Eepee, Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, är en av huvudpartnerna till filmen Häjyt 2 som produceras av Solar Films. Torsdagen den 29.8.2024 firades en Häjyt-kväll på Original Sokos Hotel Lakeus, till vilken de viktigaste samarbetspartnerna var inbjudna. I evenemanget deltog även skådespelarna Samuli Edelmann, Joel Hirvonen, Sari Havas och regissören Aleksi Mäkelä.

Text: Saara Tuomela

Det utlovas än mer busiga upptåg, stora känslor och komiska situationer när knivjunkarfilmen Häjyt 2 med premiär i februari 2025 stiger in i 2020-talet.

I filmen ser vi ett bekant ansikte, Samuli Edelmann, som återvänder till rollen som Jussi Murikka efter 25 års tid. Edelmann säger att det väcker en mängd olika känslor och minnen att återvända till rollen.

─ För mig är Häjyt en viktig film. Att återvända till den här världen efter ett så långt uppehåll är en sällsynt förmån, både professionellt och berättarmässigt. Det är alltid trevligt att vara här på Österbottens vackra slätter, säger Edelmann.

I den andra huvudrollen vid Edelmanns sida ser vi det unga skådespelarlöftet Joel Hirvonen, som har fått rollen som busen Konsta Karhu. Tillsammans med Severi Saarinen, den tredje av huvudbusarna, representerar Hirvonen den nya generationen i filmen.

─ Det tog ett tag innan jag förstod att jag verkligen erbjöds den andra huvudrollen. Det är helt otroligt, säger Hirvonen.

Ett återseende efter 25 år

Förutom Edelmann återkommer Sari Havas från Häjyt 1999 i rollen som Sisko Nenonen. Hon säger att hennes rollfigur har blivit mer vis, även om hon också var det redan i den första filmen.

─ Filmen skildrar en tystnad och våldsspiral, så kanske har hon en hemlig önskan om att bitterheten och hatet ska ta slut en dag, säger Havas när hon beskriver sin rollfigur.

Hirvonen säger att han är förvånad över hur lika Havas låter som hon gjorde för 25 år sedan.

─ Förra veckan väntade jag på min tur att ställa mig framför kameran och lyssnade på Samuli och Sari som spelade mot varandra. Då fick jag en surrealistisk känsla av att vad var det som utspelade sig här. Samuli och Sari har inte haft så mycket kontakt på 25 år. Nu ser de varandra på inspelningen på samma sätt som deras karaktärer ser varandra för första gången på 25 år, säger Hirvonen.

En stolt huvudpartner med stort engagemang

Henrik Karvonen, Eepees verkställande direktör, säger att Eepee som en av huvudpartnerna har investerat en betydande summa pengar i produktionen av filmen. Han beskriver samarbetet som en stor satsning.

─ Vi är ett stort företag och en aktör med ett ansvar att till exempel stöda idrott, sport, evenemang och kultur i vår region. Det här är ett sätt att stöda kulturen, säger Karvonen.