Kuka? Tomi Hakala on vuoropäällikkö ravintola Talriikissa Seinäjoella.

Koska? Eepeeläisenä yli kymmenen vuotta.

Kuinka? "Parasta on kuulla, kun ruokaa kehutaan."

 

Tomi Hakala on ruokkinut nälkäisiä Eepeen ravintoloissa yli 11 vuotta. Sinä aikana asiakkaiden tietämys hyvästä ruoasta on kasvanut huimasti.

– Onhan tässä tullut hieman paistettua pihviä.
Tomi Hakalan polku ruoan parissa alkoi 16-vuotiaana, kun hän lähti ammattioppilaitokseen ravintolakokkilinjalle. Se merkitsi muuttoa Virroilta Seinäjoelle ja varhaista itsenäistymistä.

Parin opiskeluvuoden jälkeen löytyi kesätyöpaikka Fransmannista, ja se olikin sitten menoa. Valmistumisen ja armeijan jälkeen tutuksi käyneestä ravintolasta irtosi vakipesti, ja nyt 31-vuotias Tomi on viettänyt puoli elämää ruoan parissa.
– Työ on haastavaa, mutta mielekästä. Meillä on töissä hyvä henki, ja työkaverit ovat mukavia. Siksikin olen viihtynyt näin kauan samassa työpaikassa.

Vaihtelu pitää virkeänä

Fransmanni muuttui vuonna 2017 Talriikiksi ja sai uudistuksessa vahvasti omaäänisen paikallisen identiteetin. Neljä kertaa vuodessa vaihtuvassa ruokalistassa korostuvat henkilöstön omat ideat ja osaaminen.
– Saamme kaikki heittää mukaan omia ehdotuksia, joista keittiöpäällikkö Tiina Laurila ottaa koppia. Esimerkiksi joulumenuun jokainen kokki suunnittelee oman nimikkoannoksensa, Hakala kertoo.

Kun työssä saa käyttää luovuuttaan, se pitää virkeänä. Piristävää on myös, ettei vuodesta toiseen tarvitse pyörittää samoja annoksia, vaan vaihtelua tulee luonnostaan. Uusia ideoita löytyy esimerkiksi television ruokaohjelmista ja sosiaalisesta mediasta huippukokkien tilejä seuraamalla.
– Nykyään myös asiakas tietää aika paljon hyvästä ruoasta ja osaa siksi vaatia laatua. Se on vain hyvä asia, koska se puskee meitäkin tekemään aina vain parempaa ruokaa.

Osa ammattitaitoa on myös, että saa tutut raakaaineet taipumaan uudenlaisiin muotoihin. Se takaa vaihtelun sekä asiakkaalle että henkilöstölle.
– Oma vahvuuteni on maustaminen. Uskallan kokeilla rohkeasti makuja ja paikata virheitäkin, jos ruokaan lipsahtaa vaikkapa liikaa suolaa. Koko satsia ei tarvitse heittää pois, jos osaa muutaman niksin.

Tiimi toimii yhteen

Työssä viihtymiseen vaikuttaa vahvasti myös tehtävien vaihtelevuus ja vastuun jakaminen. Hakala aloitti kevättalvella vuoropäällikön vanhempainvapaan sijaisena ja on ehtinyt oppia paljon.
– Salin puolella saa ihan erilaisen kokonaiskuvan työstä ja asiakaspalvelusta, kun näkee muutakin kuin annoksen hakemisen tiskiltä. Työhöni kuuluu nyt myös muun muassa vuorojohtamista ja tilauksien hoitamista. Se on haastavaa mutta kiinnostavaa.

Jokainen työntekijä rikastaa ravintolan vuoroa persoonallaan ja tietotaidollaan. Tiimi toimii yhteen ja täydentää toinen toisensa osaamista, mistä on apua vaihtelevassa rytmissä.
– Viikonlopun vuorot ovat kiireisiä ja joskusrankkojakin, mutta samalla palkitsevia. Tässä työssä palaute tulee heti, niin myönteinen kuin kielteinenkin.

Kun kokki sitten työvuoron jälkeen riisuu esiliinansa ja myssynsä, hän voi jättää työt hyvillä mielin taakseen. Vapaa-ajalla ei tarvitse murehtia työkuvioita, vaan voi tehdä jotain aivan muuta.
– En onneksi ole kaveriporukassa aina se, joka laittaa kaikille ruokaa. Joskus toki kysellään, miten jokin ruokaan liittyvä homma tehdään, ja silloin autan mielelläni.

 

Eepeeläinen-lehti 3/2021