Töissä 31 S-marketissa


17.3.2023

Peräseinäjoen S-marketissa voi tavata Milla Köykän, joka päähänpistostaan urakoi viime vuonna peräti 29:ssä Eepeen alueen S-marketissa ainakin yhden vuoron.

Voihan sitä vaihtelua työhön saada tälläkin tavalla. Vaikka S-markettien asiakaspalvelijoiden jokainen työpäivä on erilainen, ei se riittänyt Peräseinäjoen S-marketissa hyvin viihtyneelle Milla Köykälle.
– Se oli sellainen päähänpisto, joka oli lopulta vietävä päätökseen asti. Olin ollut tuuraamassa parissa S-marketissa ja pähkäilin, että mitä jos yrittäisin vuoden aikana käydä tekemässä vähintään yhden vuoron alueen jokaisessa S-marketissa.

Ja ei tuossa vielä ollut tarpeeksi, vaan lisäjännitystä asiaan toi se, että Milla halusi pitää jutun salassa työkavereiltaan.
Ainoastaan esimies, marketpäällikkö Päivi Iloniemi luonnollisesti asiasta tiesi.
– Se kyllä oli hiukan hankalaa, mutta onnistui, Päivi nauraa Millan urakan toteuttamista.

Pari kertaa Milla oli lähellä paljastua, kun oman S-marketin asiakkaita oli tuurauspaikkakunnalla asioimassa.
– Kerran myös työkaverini oli asiakkaana. Hän ihmetteli, mitä teen toisessa S-marketissa, mutta keksin jonkun hyvän tekosyyn, Milla hymyilee iloisesti.
– En kertonut myöskään keikkapaikkojeni työntekijöille, että kerään tällaista listaa kaikista alueen S-marketeista. He kyllä kovasti ihmettelevät, miksi tulen 100 kilometrin päähän keikkavuoroon.

Vain tuuraajia vuoroissa

Pääosan muiden S-markettien vuoroistaan Milla teki talven ja kevään 2022 aikana.
– Yksi syy koko hommaan oli myös se, että halusin jotain toimintaa talveen. Olen kesäihminen ja talvella tulee vain oltua sisällä.

Milla kehuu kaikkien keikkapaikkojensa vastaanottoa. Vaikka työtavat ja työjärjestys vaihtelivat S-markettien mukaan, ei Milla kokenut uuteen paikkaan menemistä raskaaksi tai kuormittavaksi.
– Kyttäsin koko ajan puhelimella meidän lisävuorojärjestelmäämme. Lisäsin sinne kaikki S-marketit ja aloin poimimaan vuoroja heti kun niitä tuli haettavaksi.

Jotkut kauempana Peräseinäjoelta olevien S-markettien päälliköt arvelivat Millan laittaneen pitkän matkan päässä olevan S-market-haun vahingossa.
– Joskus laitoin viestejä, että olen oikeasti tulossa, eikä hakuni ollut vahinkoklikkaus.
Joku kerta Milla oli myös vuorossa niin, että muut tekijät olivat myös tuuraajia.
– Onneksi esimiehen sai helposti kiinni, jos sitä välttämättä tarvitsi.

Kuin omassa kaupassa

Millan elämäntilanne salli sen, että hän pystyi koko talven ajelemaan omalla autollaan ympäri Etelä-Pohjanmaata S-markettien metsästyksessä.
– Suurimman osan paikoista ehdin käydä jo alkuvuoden aikana. Pari taisi jäädä hiukan ennen vuoden loppua ja pikkujoulujamme, jossa ajattelin tempaukseni paljastaa.

Uusi S-market Simuna avattiin Seinäjoelle vasta marraskuun lopulla, ja sinnekin Milla ehti ennen sen avaamista.
– Saimme sitten Päivin kanssa yhdessä listan viimeisetkin sovittua, että sain koko sarjan täyteen.

Milla suosittelee keikkavisiittejä myös muille.
– Oli hauskaa nähdä erilaisia kauppoja ja totta kai kommelluksiakin sattui, kun tavat toimia olivat erilaisia. Virkistävää, Milla nauraa.

Eri kauppojen tuotevalikoimien ja työtapojen myötä Milla toi uusia ajatuksia myös kotityöpaikkaansa.
– Pidin siitä joka keikalla kiinni, että yritän hoitaa vuoroni, niin kuin olisin omalla paikallani Peräseinäjoella.

 

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahtie