PRISMA HYLLYKALLIO – Prisman tontut ahkeroivat yölläkin


19.11.2021

Hyllykallion Prisman mestaritontut paljastavat, millaisin askelin kannattaa tähän jouluun saapastella. Samalla he kertovat, mitä toivovat itse lahjaksi.

Ruokatonttu Nora Nevalalla on päävastuu kaikkein tärkeimmästä: joulu on ennen kaikkea hyvän ruoan juhla. Hyllykallion Prisman ruokapajassa häärii joulun aikana 80 tonttua, joten vilskettä pitää. Eikä vain päivällä, sillä juhlan lähestyessä tonttujen vauhti ei hiljene edes yöllä.
– Olemme viimeisellä viikolla täällä yötä päivää töissä, jotta saamme riittävästi ruokaa tarjolle. Joulu on minusta parasta aikaa, tohinaa riittää joka hetkelle. Ja sitten kun ovet vihdoin jouluaattona sulkeutuvat, hiljaisuus ja rauhoittumisen tunne ovat mielettömiä. Me teimme sen taas, Nora hehkuttaa.

Ruokatontun mielessä pyörivät viime vuosien tilastot, niistä saa hyvää osviittaa tuleviin päiviin.
– Esimerkiksi se vaikuttaa, mihin kohtaan viikkoa joulu ajoittuu. Tänä vuona aatto on perjantai, mikä tarkoittaa, että joulu sujahtaa viikonlopussa. Meidän tonttujen apuna on tilausjärjestelmä, joka ennustaa edellisten vuosien perusteella meille parhaan mahdollisen saatavuuden jouluherkuista.

– Monet valmistavat joulun laatikot tuoreista raaka-aineista, mutta myös valmiita joululaatikoita menee paljon. Edellisten vuosien uutena suosikkina joulupöytään ovat nousseet myös bataatti -ja punajuurilaatikot, vaikka toki porkkana- ja lanttulaatikko ovat yhä pääosassa. Meillä Etelä-Pohjanmaalla monen lapsuuden jouluun kuuluu imelletty perunalaatikko, joka on tehty isoäidin reseptillä, Nora jatkaa.

 

Erikoisjuustoja ja suklaaherkkuja

Kinkku on edelleen kunkku, mutta Prisman ruokapajasta löytyy myös kalkkunaa ja vegevaihtoehtoja. Ruokatonttu on juustojen ystävä: hän tapaa kuljeskella joulun alla tuumailemassa juustotiskillä, mitä erikoisjuustoja tänä vuonna valitsisi omaan juhlapöytäänsä.
– Jouluun kuuluvat myös leivonnaiset, piparit ja tortut. Paljon hankitaan myös täytekakkuja ja juustokakkuja. Lisäksi meillä on Fazerin paistopisteessä tarjolla kahta erilaista joululimppua.

Prisman ruokapajan vilkkain piste sijaitsee siellä, mistä löytyvät suklaarasiat. Mitä lähempänä joulu on, sitä varmemmin suklaaherkkua on jokaisen ostoskärryssä. Suklaa on myös ruokatonttu Noran ykköslahjatoive, sillä hänen joulutraditioonsa kuuluu nauttia suklaaöverit.
– Tapaan ostella hyvissä ajoin suklaata ja jemmaan niitä piiloon, että sitten jouluna minulla on varmasti riittävä varasto, hän paljastaa hymyillen.

 

Ilmafriteerausta ja lihasvasaroita

Hyllykallion Prisman viihdetonttu Harri Siikala tarkkailee tulevaa joulua jännittyneenä, koska suosikkituotteissa on ilmennyt saatavuusongelmia. Hän kannustaa olemaan joululiikkeissään vikkelä, sillä kaikille ei välttämättä riitä suosikkilahjoja.
– Todennäköiseksi lahjahitiksi nousevat ilmafriteerauslaitteet eli airfryerit, sillä moni on innostunut uudenlaisesta tavasta laittaa ruokaa. Hierontaan käytettävä lihasvasara voi jatkaa toisena hittilahjana tänäkin vuonna, hän pohtii.

Viihdepajan hyllyiltä lähtee useaan osoitteeseen myös kirkasvalolaitteita, sähköhammasharjoja, sykemittareita, kännyköitä, tietokoneita ja televisioita. Jos lunta riittää, erilaiset liukurit ja patjat haastavat perinteiset pulkat kisaan suosituimmuudesta.
– Karvapohjasukset ja jo klassikoksi yltänyt Stiga-rattikelkka jatkavat suosikkeina, niitä toivotaan aina, Harri tietää.

Pitkään pajalla töitä tehneen viihdetontun oma joulutoive on irrottautua hetkeksi arjen kiireestä ja nauttia rauhallisesti juhlatunnelmasta.

 

Elämäkertoja ja interaktiivisia eläimiä

Vaikka äänikirjat kasvattavat suosiotaan, painettu kirja pitää edelleen pintansa lahjana. Kirjatonttu Taru Piirto kertoo, että tämän joulun suosikkeja ovat tuttujen kirjailijoiden uudet teokset.
– Erityisesti elämäkerrat ovat nyt haluttuja, niitä löytyykin kirjapajasta laaja valikoima artisteilta, urheilijoilta ja muilta vaikuttajilta.

Kirjakasojen keskellä joulun kiireisiin valmistautuvan Tarun oma joululahjatoive on perinteinen.
– Joku pehmoinen paketti olisi kiva, hän vinkkaa.

Lelutonttu Marjo Jurva-Sihdon työ on yhtä leikkiä, jos katselee ympärilleen hänen pajassaan. Värikkäitä leluja notkuvissa hyllyissä piileksivät monen pikkulapsen joulutoiveet.
– Perinteisten lauta- ja palapelien lisäksi suosittuja ovat interaktiiviset eläimet eli sellaiset, jotka liikkuvat ja ääntelevät.

Hyllykallion Prisman lelupajassa on tontuilla erityisen herkät korvat. He kuuntelevat, mitä siellä vierailevat lapset kertovat lahjatoiveistaan. Koskaan ei voi etukäteen aavistaa, mikä lelu nousee yllättäen suosioon.
– Esimerkiksi lasten stressilelut ovat jostain syystä olleet nyt tosi suosittuja, Marjo sanoo.

Lelutonttu toivoo itselleen lahjaksi jotain jalkoja lämmittävää.
– Joulupukki voisi tuoda pörrösukat tai huovutetut tossukat, hän ehdottaa.

 

Pehmeyttä ja kestävää laatua

Vaatetonttu Minna Mäkiranta on pukeutumisen mestari. Hän hallitsee kuumimmat muotitrendit ja vaatettaa mielellään kaikki, jotka Prismassa piipahtavat.

Vaatetontun mielestä tänä vuonna pukinkonttiin kannattaa pakata erityisesti Finlaysonin uutta Arkismi-mallistoa, jota on saatavissa Finlaysonin myymälöiden lisäksi Prismasta.
– Edellisen kerran Finlayson on lanseerannut vaatemalliston 1970-luvulla, joten taukoa on lähes 50 vuotta. Yöasut ja olovaatteet on tehty laadukkaista ja kestävistä materiaaleista.

Välittäviä lahjoja ovat myös suosituilla Aino ja Reino -kuoseilla valmistetut yöasut, joita voi täydentää samaan tuoteperheeseen kuuluvalla unimaskilla.

Minna on tuplatonttu, sillä hän vastaa myös sisustuspajan toiminnasta. Sisustustonttuna hän muistuttaa, että lyhdyt, koristeet ja joulutekstiilit ovat tärkeä osa joulua. Joulu on muutakin kuin hyvää ruokaa, silloin viihdytään kotona ja nautitaan tunnelmasta.

Kauniiden tavaroiden ja vaatteiden parissa työskentelevällä tuplatontulla on joululahjatoive, jota ei toistaiseksi omasta pajasta löydy.
– Pitkät käsintehdyt villasukat, joissa on Arabian astiasarjoista tuttuja kuvioita. Kun en osaa itse tehdä, olisi ihana saada sellaiset lahjaksi.

 

Tuoksupakkauksia ja muotoilurautoja

Kauneustonttu Anne-Mari Koivuluoma tietää, että hyvän lahjan salaisuus on tuoksussa. Joka vuosi Emotionin tontut käärivät pakettiin lukemattoman määrän tuoksuja. Toivelahjoja ovat myös erilaiset kylpytuotteet ja ihonhoitopaketit.
– Suosiotaan kasvattavat joka vuosi joulukalenterit, jotka sisältävät kosmetiikkaa. Niitä on tarjolla naisille, miehille ja lapsille, Anne-Mari kertoo.

Tämän joulun menestystuotteeksi hän povaa ghd-muotoilurautaa. Sen kysyntä on nyt suurta erityisesti nuorten keskuudessa.

Entä mitäpä kauneustonttu toivoo itse joululahjaksi?
– Voi, haluaisin koko kaupan, täällä on niin paljon kaikkea ihanaa. Mutta jos yksi juttu pitää valita, niin ladattava ja langaton ghd-rauta. Se on kätevä reissussa ja kotonakin, kun ei tarvitse johdon kanssa pyöriä, Anne-Mari hehkuttaa.

 

Teksti: Outi Myllymäki, BSTR
Kuvat: Samu Lehtinen, Eepee