Ennakkotietoja Eepeen 2022 tilinpäätöksestä


13.2.2023

Tiedote 13.2.2023

Tehokas kulunhallinta toi tulosta – Investoinnit ylsivät 17,5 miljoonaan euroon

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa säilytti tuloksensa kohtuullisella tasolla ja samalla piti ruoan ja polttonesteiden hintojen korotukset maltillisina, merkittävistä ostohintojen korotuspaineista huolimatta. Tämän mahdollisti voimakas myynnin kasvu, majoitus- ja ravintolatoimialan erinomainen tuloskehitys sekä koko osuuskaupan tehokas kulunhallinta. Samaan aikaan investoitiin 17,5 miljoonalla eurolla.  

Eepeen verollinen myynti vuonna 2022 oli 577,0 miljoonaa euroa. Myynti kasvoi 62,8 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta, kasvua tuli market- liikenne- ja matkailu- ja ravitsemiskaupasta. Polttonesteiden myynti nousi 32 %, jossa vaikutusta oli sekä positiivisella litrakehityksellä että polttonesteiden kohonneella hintatasolla. Tilikauden operatiivinen tulos oli 9,0 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2021 oli 10,4 miljoonaa euroa.

Liikennekauppa- sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialoilla kasvua tuli vuoteen 2021 verrattuna, vaikka alat kärsivät alkuvuodesta yhä koronarajoituksista ja liikkumisen vähentymisestä. Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialan ravintoloiden myynti kasvoi 36,7 ja majoitusmyynti noin 35,1 %. Autokaupan myynti oli edellisvuoden tasolla.

Eepee jatkoi investoimalla merkittävästi verkostoonsa ja investoinnit vuonna 2022 olivat 17,5 miljoonaa euroa. Lukuisissa myymälä- ja kiinteistöuudistuksissa kiinnitettiin huomiota vastuullisuuteen toteuttamalla energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi ympäristöystävällinen hiilidioksidikylmälaitos, tehokas lauhdelämmön talteenottojärjestelmä sekä energiapihi ledivalaistus. Kiinteistöjen katolle sijoitettavat aurinkopaneelit tuovat puolestaan omavaraisuutta energiantarpeeseen.

 

Marketkauppa:

Toimipaikkojen uudistuksia jatketaan

Marketkaupan myynti oli 442,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua edellisvuoteen 36,6 miljoonaa euroa eli 9,0 %. Päivittäistavarakaupan myynnin kehitys on ollut erinomainen, se kasvoi 6,9 %. Käyttötavarakauppa väheni 3,4 %. Mittarikenttien myynti kasvoi 32,6 %.

Eepeelle on tärkeää, että päivittäiskaupan palvelut säilyvät ja kehittyvät toimialueen joka pitäjässä. Toimipaikkaverkosto on kattava ja kasvava. Marraskuussa avattiin Seinäjoen kymmenes S-market Simunaan. Vuoden aikana Sale Kaskisessa toteutettiin kokonaisuudistus ja samalla on tehty kevyemmät konseptin uudistustyöt Sale Lapualla, Karijoella ja Lapväärtissä. S-market Koskenkorvalla tehtiin kokonaisuudistus ja S-market Alajärvellä uudistettiin käyttötavaraosasto.

Vuodenvaihteessa 2023 alkoivat sekä Peräseinäjoen että Jurvan S-markettien uudistustyöt ja kevään kuluessa on vuorossa myös Kristiinankaupungin S-market. Lisäksi on suunnitteilla muutaman muun toimipaikan uudistusprojektit loppuvuoden aikana. Maakuntaan laajentunut ruoan verkkokauppa on lähtenyt mukavasti käyntiin. Eepeen alueella on verkkokaupassa nyt 25 kaupan verkosto.  Prismaan avattu ulkoiluharrastusten Outdoor-osasto ja uusi ostosten Kerää ja skannaa -palvelu vahvistavat kauppakeskuksen vetovoimaa.

Arjen toiminnan johtamiseen on kiinnitetty paljon huomiota. Laadun ja asiakastyytyväisyyden mittareissa on pärjätty todella hyvin kaikissa ketjuissa.

Eepeen marketkaupan verkostossa oli vuoden 2022 lopussa yksi Prisma, 32 S-markettia, viisi Salea ja yksi Emotion-myymälä.

 

Liikennekauppa:

Kohti normaalimpia aikoja

Liikennemyymälöiden myynti oli 101,2 miljoonaa euroa, joka on 20,1 miljoonaa euroa ja 26,0 % edellisvuotta enemmän. Ravintolakauppa kasvoi 18,4 ja polttonestekauppa 32,3 %. ABC Markettien myynti laski prosentin.

ABC sisäkaupassa varsinkin ravintolakauppa aloitti vahvan toipumisen kohti koronaa edeltävää tasoa, kun erilaiset kesätapahtumat käynnistyivät taas ja ryhmämatkalaiset liikkuivat busseillaan.

Polttonestekaupassa erityisesti polttoöljyissä on ollut hyvä myynninkehitys. Tähän on vaikuttanut sekä lisäresurssointi että markkinoinnin lisääminen. ABC-latausverkkoa on kasvatettu viime vuoden aikana merkittävästi. ABC Carwash Kauhajoen uudistettu pesuyksikkö mahdollistaa laajimman mahdollisen pesuvalikoiman asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.  Eepeellä on miehitetty Pesukatu Hyllykalliolla ja ABC Carwash Teuvalla. Suunnitteilla on tulevaisuudessa perustaa lisää ABC Carwash -yksiköitä.

Eepeen liikennemyymälä- ja polttonestekaupan verkostossa oli vuoden 2022 lopussa 11 ABC-liikennekauppaa, kaksi Salea, 23 ABC-automaattiasemaa ja kolme ABC Carwash -pesuyksikköä.

 

Matkailu- ja ravitsemiskauppa:

Kasvua ja paluuta aiempaan vahvaan

Matkailu- ja ravitsemiskaupan myynti oli 19,6 miljoonaa euroa, joka on 5,2 miljoonaa euroa ja 36,1 % edellisvuotta enemmän. Majoitusmyynti kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 35,1 ja ravintolakaupan myynti 36,7 %.

Alaa vaivaavaa työvoimapulaa vastaan on Eepeellä valttina se, että kaikki ravintolat ja hotellit sijaitsevat lähellä toisiaan. Henkilökunnan moniosaaminen mahdollistaa erinomaisen palvelun erityisesti silloin kun palveluissa on kiirettä ja henkilökunta joutuu venymään. Kun katsoo vuoden 2023 hotellien varaustilannetta, niin näkymät ovat hyvät. Seinäjoella järjestetään useita suurtapahtumia ja lisäksi tulevat Eepeen omat 120-vuotisjuhlallisuudet monine ohjelmineen.

Eepee Trainee -valmennusohjelma vuoropäälliköille ja palveluvastaaville sekä sellaisiksi haluaville on edennyt puoliväliin. Valmennus on Eepeen merkittävä panostus myös tulevaisuuteen.

Eepeen matkailu- ja ravitsemiskaupan verkostoon kuuluivat vuoden 2022 lopussa hotellit Original Sokos Hotel Lakeus ja Original Sokos Hotel Vaakuna sekä 12 ravintolaa.

 

Autokauppa:

Autotalon miljoonainvestointi valmiiksi

Autokaupan myynti oli 12,2 miljoonaa euroa, joka on sama kuin viime vuonna. Uusien autojen myynti kasvoi 35,1 % ja vaihtoautokauppa laski 35,7 %.

Eepee Autotalon koko vuoden kestäneet uudistustyöt päättyivät joulukuun loppupuolella. Uusi rengashotelli täydentää hienosti palveluvalikoimaa: nyt Eepee Autotalo voi tarjota renkaiden kausisäilytyksen kaikille sitä haluaville. Eepee Autotalo tarjoaa maakuntaan ykkösluokan palvelukokonaisuuden, jossa autojen myynti, huolto ja katsastus ovat saman katon alla. Uusien autojen saatavuutta hidastaa maailmanlaajuinen komponenttipula. Eepee Autotalo liittyi maaliskuussa kansainväliseen ja arvostettuun Bosch Car Service -verkostoon.

Eepeen autokaupan toimialalle kuuluivat vuoden 2022 lopussa Eepee Autotalo, Eepee Katsastus ja S-Etuhuolto.

Juhamatti Aronen ja Ari Harju toteavat vain purkaamon puuttuvan. Kaikki muu autoiluun tarvittava Eepee Autotalosta nyt löytyy.
Kuva: Jenna Koivisto.

 

Asiakasomistajuus:

Asiakasomistajuus kiinnostaa nuoria

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan asiakasomistajia oli vuoden 2022 lopussa 91 771.  Eepeen toimialueella määrä kasvoi 810 henkilöllä ja talouspeitto pysyi 74 prosentissa. Liittyjistä yli puolet (56%) oli alle 34-vuotiaita. Eepeen bonusmyynti oli asiakasomistajille yli 382 miljoonaa euroa.

Eepee palkitsi asiakasomistajansa keskimäärin 210 eurolla per jäsen. Asiakasomistajat kerryttivät itselleen Bonusta 15,9 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 0,4 miljoonaa euroa. Lisäksi heille maksettiin ylijäämänpalautusta kolme miljoonaa euroa. Eepeen asiakasomistajia palkittiin vuonna 2022 yhteensä 19,3 miljoonalla eurolla.

 

Henkilöstö:

Uusittu tulospalkkio

Eepeen tulospalkkiojärjestelmän uudistus tuo sen lähemmäksi työryhmien arkea. Aikaisempaan kerran vuodessa palkitsemisen sijaan tulospalkkio on jaossa jopa neljä kertaa vuodessa. Kun palkitsemissykli on nopeampi, se on myös näkyvämpää ja vaikuttaa motivoivasti läpi vuoden.

Myös palkitsemisen maksimimäärä muuttui, euroissa mitattuna nousua on kolmasosan verran. Palkitsemisen kriteerit on räätälöity työyksikköjen ryhmille, jotta ne olisivat mahdollisimman oikein mitoitettuja ja realistisia. Jokainen eepeeläinen on tulospalkitsemisen piirissä.

Nykytilanteessa on erityisen tärkeää satsata henkilöstön osaamiseen ja kehittämiseen. Meillä on käynnissä useita päälliköiden ja vastaavien koulutusohjelmia johtamisen ja työryhmien toiminnan sujuvoittamiseksi, mikä vahvistaa kykyämme kohdata tulevaisuuden kaupan haasteet. Kannustamme henkilöstöä aktiiviseen kouluttautumiseen ja työkiertoon, joka on hyvä tapa oppia uutta työn ohessa. Eepee on yli 1300 palvelualan ammattilaisen työpaikka.

 

Investoinnit:

Energiasäästötoimenpiteillä suuria säästöjä

Eepeen investoinnit vuonna 2022 olivat 17,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 summa oli 21,8 miljoonaa euroa.

Eepee jatkoi verkostonsa monipuolista kehittämistä. Seinäjoen Simunaan valmistui alkuvuonna uusi ABC-mittarikenttä ja marraskuussa avautui uusi S-market. Uusi S-market Simuna on energia- ja ympäristötehokas 1400 neliöinen nykyaikainen ruokakauppa, jossa ostamisen helppouteen on kiinnitetty paljon huomiota. Kesäkuussa puolestaan valmistui Original Sokos Hotel Lakeuden 39 saunallisen superiorX-huoneen uudistus. Vuoden loppuun mennessä valmistui vuonna 2021 käynnistynyt autokaupan mittava kokonaisuudistus, jossa sekä automyynnin että huoltamon tilat uudistettiin, huoltokalusto uusittiin vastaamaan mm. kasvavan sähköautokannan tarpeita, rakennuksen kiinteistötekniikka uudistettiin ja siirryttiin maalämpöön sekä uudistettiin rakennuksen julkisivu. Uudistuksen myötä Ess Autotalosta tuli Eepee Autotalo.

Eepee on jo vuosien ajan tehnyt toimipaikkoihinsa energiasäästötoimenpiteitä ja etsii aktiivisesti uusia keinoja parantaa energiankäyttöä. Myös vuonna 2022 toteutetuissa useissa toimipaikkainvestoinneissa on uusittu sisä- ja ulkovalaistusta, uusittu kylmäkalusteita ovellisiin tai kannellisiin kalusteisiin, hyödynnetty kylmälaitteiden lauhdelämpöä lämmitykseen, panostettu etäohjattavaan kiinteistötekniikkaan ja tuotu aurinkopaneeleita kiinteistöjen katoille.

Talvikauden 2022/2023 sähköpulan ennaltaehkäisyyn Eepee osallistuu laskemalla toimipaikkojen sisälämpötilaa, ajastamalla osateholle sähkön kulutushuippuaikoina ilmanvaihtokoneiden ilmamäärät sekä laskemalla sisä- ja ulkovalaistuksen tehoa.

Vuoden 2022 aikana Eepeen kiinteistöissä tehtyjen erilaisten energiasäästötoimenpiteiden ansiosta saavutettiin vertailukelpoisessa energiankulutuksessa (kWh/m²) säästöä yhteensä 2,6 %. Lämmitysenergian normitettu kulutus on vähentynyt tätäkin nopeammin jopa 5,7 %, joka osaltaan on siirtynyt lämpöpumppujen lisääntyneen määrän vuoksi sähköenergiankulutukseen. Pidemmällä aikavälillä vuodesta 2018 vertailukelpoinen energiankulutus (kWh/m²) on laskenut yhteensä 22,5 %. Verkostomuutoksista ja kasvavista aukioloajoista huolimatta energian kokonaiskulutus väheni vastaavalla ajanjaksolla 5855 MWh, mikä vastaa noin 330 sähkölämmitteisen pientalon kokonaiskulutusta.

 

Konsernin tulos:

Operatiivinen tulos lähes ennallaan

Konsernin operatiivinen tulos tilikaudelta oli 9,0 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 10,4 miljoonaa euroa. Konsernin ylijäämä ennen veroja oli 8,7 miljoonaa euroa, mikä edellisenä vuonna oli 10,2 miljoonaa euroa. Taseen loppusumma oli 212,4 miljoonaa euroa ja omavaraisuusaste 77,5 %.

 

Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen ihastelee henkilöstölehteä yhdessä Tiina Elgbackan (keskellä) ja Niina Marttilan kanssa.
Kuva: Elena Mikkilä.

 

Näkymät vuodelle 2023:

Tuemme alueen elinvoimaisuutta

Epävarmuus talouden ja kulutuksen kehityksestä alkaneena vuonna on poikkeuksellisen suurta. Näkymiä varjostaa edelleen koronapandemia, mutta myös vuoden 2022 aikana voimakkaasti kiihtynyt inflaatio sekä korkojen nousu ja näiden vaikutus kuluttajien ostovoimaan. Kuluttajien luottamus talouteen painui ennätysmatalalle loppuvuonna 2022.

Eepeen tärkein tehtävä on auttaa asiakasomistajiaan tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Panostamme tulevan vuoden aikana ostoskorin edullisuuteen, kasvuun ja oman toimintamme tehostamiseen. Samalla pidämme huolta alueen elinvoimaisuudesta, toimien erityisesti elintarvikeketjun puolestapuhujana S-Ryhmän sisällä.

Eepee aikoo investoida tulevan viisivuotiskauden aikana alueellaan yli 100 miljoonaa euroa toimintojensa kehittämiseen.
– Maailma on epävarmuuden tilassa ja meidän tehtävämme on luoda alueemme ihmisille uskoa, luottoa ja vakautta, Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen toteaa.

Erityisen iloinen Karvonen on Eepeen aiemmin tekemistä päätöksistä satsata omaan energiatuotantoon.
– Vuonna 2025 tuotamme sähköä jo yli oman tarpeemme, vaikka olemme tämän alueen yksi kaikkien suurimpia sähkönkuluttajia.
Eepeessä on satsattu tuulivoimaan S-Voima Oy:n kautta.
– Sähkön suhteen olemme jatkossa käytännössä omavaraisia. Sähkön hintamme on matalampi, mikä taas näkyy tuotteidemme hinnoissa.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Henrik Karvonen p.  040 057 2172
talousjohtaja Tuomo Långnabba p. 050 311 7694