ABC – Kehitteillä maistuvaa murkinaa


28.1.2021

Koronaepidemia pakotti ravintolat kehittämään uusia toimintatapoja liiketoimintansa jatkamiseksi. Tuotekehitys nousi arvoonsa, kun tarve kätevästi kuljetettaville ja muualla kuin ravintolatiloissa syötävälle ruoalle korostui.
ABC-ketjussa poikkeustila-aika laittoi alulle suositun KEBABC!-ateriaperheen.

ABC-ketjussa peruslähtökohtana on tarjota asiakkaille monipuolista ja maistuvaa ruokaa. Tuotekehitys tähtää siihen, että asiakkaille tarjotaan tuttuja raaka-aineita entistä herkullisemmalla tavalla.
Á la carte -lista uusitaan kerran vuodessa. Vuoden varrella uusia ehdokkaita testataan kampanjaluontoisesti. Ruokatrendejä seurataan tiiviisti, mutta reagointiherkkyys on maltillinen: vain lyhyen hetken ruokahurmioihin ei tartuta.
– Uusia aterioita tuomme testimielessä tarjolle kuukausikampanjoissamme. Hyvällä menekillä ne voivat päästä listoille pysyvästi, tuotekehityspäällikkö Tommi Laakso ABC-ketjuohjauksesta kertoo.

Tuotekehitystä yli osuuskaupparajojen

ABC:llä on kolme erilaista tuotekehitysryhmää: noutopöytä, á la carte sekä vitriini- ja kahvilatuotteet. Ryhmät koostuvat kuuden osuuskaupan ABC-ravintoloiden edustajista.
– Mukaan on voinut hakeutua kuka tahansa ABC:n työntekijä. Kaikilla, joilla on halua ja mielenkiintoa kehittää ABC:n ruokia, on meille annettavaa, Tommi kertoo.

ABC Alajärven keittiövastaava Mira Björkbacka on noutopöytää kehittävän työryhmän jäsen. Hän luonnehtii siinä itseään pienten asemien ääneksi. Mira ei ole ainoastaan ”äänioikeutettu” vaan hän on myös konkreettisesti tuottanut uutta. Esimerkiksi Miran kehittämät kastikkeet ovat käytössä äitienpäivänä kaikilla ABC-asemilla.
– Tuotekehitys koko ketjulle ei ole helppoa, koska kaikki asiat raaka-ainemääristä lähtien pitää aina suhteuttaa eri puolilla maata sijaitsevien erikokoisten yksikköjen välillä. Samoin se, mikä tekee hyvin kauppansa jossain muualla, ei välttämättä ole suosittu meillä Alajärvellä – ja toisinpäin, Mira miettii.

Lue lisää KEBABC!

 

Teksti: Marko Eriksson, ABC-ketjuohjaus (julkaistu S-ryhmän Ässä-henkilöstölehdessä 6/2020)
Kuva: Samu Lehtinen, Eepee