Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa jatkaa S-ryhmän Kannustajat-ohjelmalla alueensa urheiluseurojen tukemista sadallatuhannella eurolla. Määräaikaan mennessä haki tälle vuodelle mukaan yhteensä 77 seuraa.

Eepee otti vuonna 2023 ensimmäistä kertaa käyttöön Kannustajat-ohjelman, joka kiinnosti heti laajasti seuroja ja asiakasomistajia. Ohjelmaan haki ja valittiin viime vuonna 66 seuraa, joiden kannustajiksi rekisteröityi yli 2300 Eepeen asiakasomistajaa. Seurojen saamat tukisummat on julkaistu nettisivuillamme.

Toimitusjohtaja Henrik Karvonen kertoo, että myös tänä vuonna jaetaan ohjelman kautta satatuhatta euroa alueemme lasten ja nuorten hyväksi.
– Haluamme tällä tavoin tukea mahdollisimman monen lapsen ja nuoren harrastuksia. Kannustajat -ohjelma on osoittautunut hyväksi tavaksi tehdä tätä tukemista ja ohjelmaa jatketaankin nyt vuosittain, hän lupaa.

Kannustajat-ohjelmassa on tänä vuonna mukana 78 seuraa eli kaksitoista enemmän kuin viime vuonna, mikä kertoo sen saamasta suosiosta. Asiakkuusjohtaja Tuula Rajalan mielestä Kannustajat-mallissa on erityisen hienoa se, että asiakasomistajat pääsevät mukaan päättämään tuen kohteista.
– Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina on myös upeaa olla mukana helpottamassa seurojen ja perheiden arkea jakamalla resursseja lasten ja nuorten liikuntaharrastukseen, hän iloitsee.

Bonukset kerryttävät seurojen tukisummia

Asiakasomistajat voivat tukea Kannustajat-seuroja vuoden 2024 loppuun saakka. Tuet maksetaan seuroille tammikuussa 2025.

Tukijaksi liitytään S-Käyttäjätilillä tai S-mobiililla valitsemalla oma Kannustajat-seura. Kannustaminen on asiakasomistajalle ilmaista eikä vähennä Bonuksien määrää. Tuki seuran junioritoimintaan määräytyy laskemalla kaikkien seuran kannustajiksi liittyneiden kalenterivuoden aikana kerryttämät Bonukset yhteen.

Kannustajat-mallilla tuetaan lasten ja nuorten liikunta- ja urheilutoimintaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialueella. Voit ilmoittautua kannustajaksi, jos olet Eepeen asiakasomistajatalouden pääjäsen. Kaikkien samaan talouteen kuuluvien bonusostot kuitenkin huomioidaan seuran tukisumman laskennassa.

Ilmoittautuminen seuran kannattajaksi tapahtuu näin:
1. Kirjaudu S-mobiiliin
2. Valitse Kannustajat-välilehdeltä, mitä seuraa kannustat (Löytyy kohdasta; Minä – Omat tiedot)

 

Lisätietoja:
Tuula Rajala, asiakkuusjohtaja p. 010 764 9222, tuula.rajala@sok.fi

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa jatkaa S-ryhmän Kannustajat -ohjelmalla alueensa urheiluseurojen tukemista. Urheiluseurat voivat hakea 2024 vuoden Kannustaja-seuraksi 10.12.2023 mennessä.

– Eepee otti Kannustajat -ohjelman käyttöön ensimmäistä kertaa tälle vuodelle 2023. Ohjelma kiinnosti laajasti seuroja ja asiakasomistajia. Ohjelmaan haki ja valittiin alueeltamme 66 seuraa ja heidän kannustajikseen on rekisteröitynyt yli 2000 Eepeen asiakasomistajaa. Jaamme ohjelman kautta 100 000 euroa tukea alueemme lasten ja nuorten hyväksi. Haluamme tällä tuella olla mahdollistamassa mahdollisemman monelle lapselle ja nuorelle harrastusmahdollisuuksia. Kannustajat -ohjelma on osoittautunut hyväksi tavaksi tehdä tätä tukemista ja ohjelmaa jatketaankin nyt vuosittain, kertoo toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

– Kannustajat-mallissa hienoa on se, että asiakasomistajamme pääsevät mukaan päättämään kenelle tukea annetaan. Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina on myös upeaa olla mukana helpottamassa seurojen ja perheiden arkea jakamalla resursseja lasten ja nuorten liikuntaharrastukseen, iloitsee asiakkuusjohtaja Tuula Rajala.

Asiakasomistajat voivat liittyä tukemaan tämän vuoden 2023 Kannustajat-seuroja vielä 31.12.2023 saakka. Tukijaksi liittyminen tehdään S-Käyttäjätilillä valitsemalla oma Kannustajat-seura. Tämän vuoden 2023 tuet maksetaan Kannustettaville seuroille helmikuussa 2024. Asiakasomistajalle Kannustaminen on ilmaista eikä vähennä Bonuksien määrää. Tuki seuran junioritoimintaan määräytyy laskemalla kaikkien seuran Kannustajien kalenterivuoden aikana kerryttämät Bonukset yhteen.

Ensi vuodelle 2024 Eepeen alueen Kannustettaviksi valitut seurat tulevat näkymään S-Käyttäjätilillä 8.1.2024 lähtien. Kannustajaksi liittyminen onnistuu myös S-mobiilissa kohdassa Minä > Asetukset > Omat tiedot > Asiakasomistajuutesi > Kannustajat.

Kannustajat-mallilla tuetaan lasten ja nuorten liikunta- ja urheilutoimintaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialueella. Myös ensi vuonna tukeen on varattu 100 000 euroa. Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan Kannustajat-tukea voivat hakea kaikki urheiluseurat, jotka täyttävät alla näkyvät vähimmäiskriteerit. Sähköinen hakemus Kannustajat-seuraksi löytyy osoitteesta eepee.fi/kannustajathakemus. Hakemus tulee lähettää 10.12.2023 mennessä.

Kannustajat-malliin hakevan seuran tulee täyttää vähintään seuraavat kriteerit:

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa päättää määräaikaan mennessä hakemuksen palauttaneiden seurojen joukosta Kannustajat-tukimallin piiriin pääsevät seurat. Huomioimme valinnassa seurojen ilmoittamien seikkojen lisäksi myös alueellisen kattavuuden. Ilmoitamme kaikille määräaikaan hakeneille päätöksestä sähköpostitse. Kun Kannustajat-malliin pääsevät seurat on valittu, lähetämme seurojen yhteyshenkilöille materiaalia, jonka avulla seura viestii jäsenilleen Kannustajat-mallista.

 

Lisätietoja seurahausta antavat:
Tuula Rajala, asiakkuusjohtaja p. 010 764 9222, tuula.rajala@sok.fi
Henrik Karvonen, toimitusjohtaja p. 040 057 2172, henrik.karvonen@sok.fi

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa on hankkinut jokaiseen toimipaikkaansa defibrillaattorin, jonka käyttö ensiavussa on helppoa joko ääni- tai kuvaohjauksen avulla.

Paikallisten sydänyhdistysten ja erilaisten hyväntekeväisyystempausten lahjoittamien defibrillaattorien rinnalle Eepee on hankkinut toimipisteisiinsä uudet helposti käytettävät laitteet.
– Ne on asennettu maalis-huhtikuussa, ja käyttökoulutuksia henkilökunnalle järjestimme Teamsin välityksellä sen jälkeen. Henkilökuntaamme on koulutettu jatkuvasti SPR:n turvapassikoulutuksissa, jotka sisältävät myös defibrillaattorin käytön. Siinä mielessä osalle henkilökuntaamme tämä on jo tuttua jopa vuosien takaa. Eepeen kehitysjohtaja Alexander Mäki-Rahko kertoi.

Eepeen tavoite on, että jokaisessa työvuorossa olisi henkilö, jonka ensiaputaidot olisivat koulutuksen kautta ajan tasalla.
– Myös sillä tavalla pystymme parantamaan turvallisuutta toimipaikoissamme.

Koulutuksiin Eepee ohjaa henkilökuntaansa systemaattisesti. Vuosittain ensiapukoulutuksen päivittää tai suorittaa noin 100–200 työntekijäämme.
– Aina kun ensiapukoulutus on vanhenemassa, järjestämme niin, että sen saa uusittua.

Yhteensopivia laitteita

Eepeen hankkimat laitteet ovat yhteensopivia Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ensihoidon käyttämien laitteiden kanssa.
– Käytännössä ensiapuhenkilöstön saapuessa paikalle he voivat kytkeä omat laitteensa suoraan meidän defibrillaattoreihimme.

Päivittäin Eepeen eri liiketiloissa on satoja ja jopa tuhansia asiakkaita vaihdellen liiketilan koon ja tarkoituksen mukaan.
– Meillä liikkuu toimipaikoissamme jatkuvasti paljon asiakkaita oman henkilökuntamme lisäksi. Tämä on yrityksen perusturvallisuuteen liittyvä parannus, joka voi auttaa kaikkia eri toimipaikkojemme lähellä olevia ihmisiä.

Eepeen eri toimipisteiden aukioloajat ovat laajat, joten laitteet ovat senkin vuoksi hyvin saatavilla.
– Niitä ei ole sijoitettu mihinkään takahuoneisiin, vaan näyttävästi esille, että apua tarvittaessa ne olisi helppo saada käyttöön.

Tärkeää on myös, että laitteet ovat mahdollisimman helppokäyttöisiä. Niissä on sekä ääni- että kuvaohjaus, joka etenee ensiavun oikean antamisen järjestyksessä.
– Harvoin niitä laitteita tarvitaan, mutta kuten tiedetään, jos sydänpysähdys tulee, niin avun olisi oltava mahdollisimman nopeasti saatavissa. Jokainen minuutti ilman oikeanlaista ensiapua laskee sydänpysähdyksen saaneen ihmisen selviytymismahdollisuutta 10 %. Ja vastaavasti taas laadukas peruselvytys ja nopea apu defibrillaattorilla parantavat selviytymismahdollisuutta merkittävästi, kertoo defibrillaattorit Eepeelle toimittaneen Sydänturvan Teemu Piispanen.
– Laitteita on hankittu yhteensä 34 kappaletta, mikä lisää selkeästi Eepeen toimialueen sydänturvallisuutta.
Laitteet tulevat löytymään myös 112-sovelluksesta ja defi.fi-sivuston sydäniskurireksisteristä, Piispanen jatkaa.


Sydänturvan Juha Salminen näyttää elvytyksen mallia Alexander Mäki-Rahkolle sekä Juha Saloselle, jonka edustama yritys on toimittanut defibrillaattorit Eepeen toimipisteisiin.

Lue lisää Sydänliiton sivulta >>

 

Teksti: Harri Puhakainen
Kuva: Matti Hautalahti

Peukkupussi ja Eepee tekevät hyvää lasten ja nuorten urheiluharrastuksille

Peukkupussi on onnistuneesti pilotoinut tukijärjestelmän yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan kanssa vuonna 2022, jolloin Peukkupussi-yhteistyön kautta jaettiin alueen seuroille yli 50 000 euroa. Alueen seuroille kertynyt tukisumma vuoden 2023 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana oli yli 25 000 euroa. Tavoitteenamme on lahjoittaa vuoden 2023 aikana Peukkupussi-yhteistyöllä yli 100 000 euroa lasten ja nuorten liikunnan tukemiseen.

Peukkupussi on konsepti, jossa asiakas voi kaupassa asioidessaan valita kaupan oman muovipussin sijaan erillisen Peukkupussin, jonka myynnistä viisi senttiä ohjataan lyhentämättömänä lasten – ja nuorten urheiluharrastuksiin koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ja alueen lasten ja nuorten urheilussa mukana olevat seurat ovat olleet todella tyytyväisiä Peukkupussin toimivuuteen ja sen tuottamaan laadukkaalle toiminnalle elintärkeään tukeen.

Peukkupussi on saanut hyvää palautetta ja esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa on nyt laajentanut Peukkupussin myynnin koko toiminta-alueelleen. Peukkupussissa on myös ympäristöarvot kunnossa, sillä se on valmistettu 70-prosenttisesta kierrätysmuovista ja se voidaan palauttaa käytön jälkeen muovinkeräyspisteeseen.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jussi Järvinen on ollut tyytyväinen uuteen tukimuotoon.
– Peukkupussin konsepti on yksinkertainen. Pussit myydään 5 senttiä korkeammalla hinnalla, kuin normipussi ja tämä 5 senttiä tuloutetaan suoraan lasten- ja nuorten urheilutoimintaan. Vuosi 2023 on Peukkupussin osalta laajentamisen aikaa. Vuodelle 2024 tulemme lisäämään seuroja entisestään tämän tuen piiriin. Yhteistyömme Peukkupussin kanssa on toiminut moitteettomasti, kertoo Jussi Järvinen.

– Meidän seuramme tukemisessa Peukkupussi on ollut todella hyvä tuote. Olemme saaneet Peukkupussin avulla kerättyä hienon summan rahaa juniorityöhön ja tällainen tukeminen on varsinkin koronan jälkeisessä maailmassa ollut aivan ensiarvoisen tärkeää, sanoo Kauhavan Helakiekon Jarno Passi.

 

Lisätietoa Peukkupussista peukkupussi.fi

Tiedote 10.5.2023

 

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan Prisma, S-marketit ja Salet (pois lukien ABC Liikennemyymälöiden Sale-myymälät) alkavat torjua hedelmä- ja vihannesosastolla syntyvää hävikkiä uusilla hävikkilaatikoilla viikosta 20 alkaen. Eri puolilla Suomea suosioon noussut käytäntö on asiakkaiden suuresti toivoma.

Hävikkilaatikoihin kootaan myymälässä esimerkiksi hieman kolhiintuneita, mutta vielä käyttökelpoisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka asiakas voi ostaa edullisesti 0,65 euron kilohintaan. Laatikoiden määrä ja sisältö vaihtelee päivittäin sen mukaan, millaisia hävikkituotteita heviosastolta kulloinkin löytyy.

Toimintatapa on ollut jo aiemmin käytössä 11 alueosuuskaupan alueella, ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Laatikot käyvät myymälöissä nopeasti kaupaksi, ja niiden avulla saadaan tehokkaasti vähennettyä hävikkiä.

”Hävikkilaatikon ostaminen on helppo tapa tehdä arjen ekoteko ja samalla lisätä kasvisten osuutta omalla lautasellaan. Asiakkaamme ovat tätä myös kovasti toivoneet. Tuomme hevihävikkilaatikot Prismaan, S-marketeihimme ja Saleihimme (pois lukien ABC Seinäjoen ja ABC Kristiinankaupungin Salet) ja seuraamme, miten ne otetaan vastaan ”, sanoo ryhmäpäällikkö Jussi Järvinen Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupasta.

S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti hävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2022 hävikki oli vähentynyt 19 % lähtötilanteeseen verrattuna. Poisheittohävikkiä S-ryhmän marketkaupassa syntyi viime vuonna vain 1,44 %.

”Hävikin minimoiminen on meillä jatkuvaa työtä, josta iso osa tapahtuu asiakkailta näkymättömissä, esimerkiksi kiinnittämällä tarkkaan huomiota tuotteiden menekkiin ja tilausmääriin. Hävikkiuhan alle joutuneita tuotteita on punalaputettu myymälöissämme jo yli kymmenen vuoden ajan, ja nyt hävikkilaatikoiden myötä saamme myös heviosaston hävikin entistä paremmin hyötykäyttöön”, Jussi Järvinen kertoo.

 

Lisätietoja:
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, ryhmäpäällikkö, Jussi Järvinen, jussi.jarvinen@sok.fi , puh. 010 764 6309

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa otti vuoden alusta käyttöönsä S-ryhmän Kannustajat -ohjelman alueensa urheiluseurojen tukemiseen. Urheiluseuroilla oli marraskuun 2022 loppuun asti aikaa hakea ohjelmaan. Hakeneita ja valittuja seuroja on kaikkiaan 66 ja ne sijaitsevat eri puolella Eepeen toimialuetta.

Kannustajien kautta jaettava 100 000 euroa on osa tämän vuoden 120-vuotisen historiamme juhlintaa. Haluamme tällä tuella olla mahdollistamassa mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle harrastusmahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Kannustajat-mallissa hienoa on se, että asiakasomistajamme pääsevät mukaan päättämään kenelle tukea annetaan. Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina on myös upeaa olla mukana helpottamassa seurojen ja perheiden arkea jakamalla resursseja lasten ja nuorten liikuntaharrastukseen, iloitsee Eepeen asiakkuusjohtaja Tuula Rajala.

Asiakasomistajat voivat nyt liittyä tukemaan Kannustajat-seuroja. Tukijaksi liittyminen tehdään S-käyttäjätilillä valitsemalla oma Kannustajat-seura. Asiakasomistajalle Kannustaminen on ilmaista eikä vähennä Bonuksien määrää. Tuki seuran junioritoimintaan määräytyy laskemalla kaikkien seuran Kannustajien kalenterivuoden aikana kerryttämät Bonukset yhteen.

Kannustajat-mallilla tuetaan lasten ja nuorten liikunta- ja urheilutoimintaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialueella. Tänä vuonna tukeen on varattu 100 000 euroa. Voit ilmoittautua kannustajaksi, jos olet Eepeen asiakasomistajatalouden pääjäsen. Kaikkien samaan talouteen kuuluvien bonusostot kuitenkin huomioidaan seuran tukisumman laskennassa.

Ilmoittautuminen seuran kannattajaksi tapahtuu näin:

1. Kirjaudu S-käyttäjätilille osoitteessa s-käyttäjätili.fi
2. Siirry Asiakasomistajuus-osioon ja Kannustajat-välilehdelle.
3. Asiakasomistajatalouden pääjäsenenä näet siellä listan kannustettavista seuroista. Valitse listalta seura, jota sinä haluat kannustaa.

 

Valitut seurat (aakkosjärjestyksessä):

Alajärven 4H-yhdistys
Alajärven Ankkurit ry (junioripesäpallo)
Alavuden Peli-Veikot Ry
Alavuden Urheilijat ry
Boreal Hanmoodo Alavus ry
Etelä-Pohjanmaan Golf Ry
Etelä-Pohjanmaan Tanssiyhdistys ry / Miloff Tanssiopisto
G.R.E.S Samba Tropical Ry
Hela-Kiekko ry
Härmän Siskot
Ilmajoen Kisailijat, Hiihtojaosto
Jalasjärven Jalas jalkapallojaosto
Jurvan Urheilijat ry
Järviseudun Pallokerho ry
Kauhajoen 4H-yhdistys ry
Kauhajoen Karhu Jalkapallojaosto
Kauhajoen Karhu lentopallo / Karhuvolley
Kauhajoen Karhu pesäpallojaosto
Kauhavan Kanuunat ry
Kauhavan Wisa ry
Kortesjärven Järvi-Veikot
Koskenkorvan Urheilijat
Kunto-Sotka ry
Kuortaneen Kunto
Kurikan Ryhdin Kamppailu-urheilujaosto
Kurikan Ryhti jalkapallojaosto
Kurikan Ryhti ry
Kurikan Ryhti/uintijaosto
Lakeuden Taitovoimistelijat
Lapuan Virkiä jääkiekkojaosto
Lapuan Virkiä pesäpallo
Lapuan Virkiä ry./ suunnistus
Lapuan Virkiä ry/jalkapallojaosto
Lapuan Virkiä/yleisurheilujaosto
Länken ski rf
Mailattomat
Nurmon Jymy ry / Pesäpallojaos
Nurmon Jymy/ Salibandyjaosto
Närpes Gymnastikklubb Artistica r.f
Närpes Kraft Fotbollsförening
Närpes Kraft Ishockeyförening R.f (Kraft Hockey)
Pallosuharit ry
Rasti-Jussit ry
Salibandyseura Konnat ry
Salibandyseura Lapua
Seinäjoen Crocodiles ry
Seinäjoen Jalkapallokerho-juniorit Ry
Seinäjoen Maila-Jussit ry
Seinäjoen Mimmiliiga
Seinäjoen Paini-Miehet
Seinäjoen Peliveljet SPV
Seinäjoen Seudun Urheilijat ry
Seinäjoen Sisu ry
Seinäjoen Taitoluistelijat ry
Seinäjoen Uimarit -58 ry
Seinäjoen Voimistelijat
Sepsi-78
Sporting Kristina
Teuvan Pallo
Teuvan Rivakka yleisurheilu
Vimpelin Veto ry
Voimistelu- ja urheiluseura Alahärmän Kisa
Voimistelu ja Urheiluseura Kristiinan Vesa ry
Voimistelu- ja Urheiluseura Nurmon Jymy ry / lentopallojuniorit
Ylihärmän Pesis-Junkkarit
Ähtärin Urheilijat ry

 

Lisätietoja:
Tuula Rajala, asiakkuusjohtaja p. 010 764 9222, tuula.rajala@sok.fi

 

Voit asiakasomistajana vaikuttaa siihen, mitkä lasten ja nuorten urheiluseurat saavat Eepeeltä euroja. Kannustajien kautta jaettava potti määräytyy sen mukaan, mitä urheiluseuroja asiakasomistajat ovat äänestäneet.

Asiakkuusjohtaja Tuula Rajala kertoo, että S-ryhmän Kannustajat-ohjelma on saanut hyvän vastaanoton Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan alueella. Lukuisat urheiluseurat hakivat syksyn aikana mukaan Kannustaja-seuraksi.
– Mukaan hakevien seurojen piti täyttää tietyt kriteerit. Saadun tuen tulee esimerkiksi ohjautua vähintään 50 lapselle tai nuorelle. Haluamme näin varmistaa, että jaettavasta tukisummasta on iloa mahdollisimman monelle harrastajalle. Huomioimme valinnassa myös alueellisen kattavuuden, se on meille Eepeelle tärkeä arvo, Rajala korostaa.

Ensi vuonna vietettävän Eepeen 120-juhlavuoden kunniaksi Kannustajien kautta jaettava potti on 100 000 euron suuruinen. Tukemalla urheiluseuroja taloudellisesti Eepee toivoo madaltavansa lasten ja nuorten kynnystä hyvien harrastusten pariin.
– On tärkeää, että lapsi saa kokea onnistumisen ja yhteenkuuluvuuden tunteita, ja urheiluseuroilla on tässä merkittävä rooli. Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina on myös upeaa olla mukana helpottamassa seurojen ja perheiden arkea jakamalla resursseja lasten ja nuorten liikuntaharrastuksiin, Rajala toteaa.

Anna äänesi S-käyttäjätilillä

Eepeen alueen Kannustajat-ohjelmaan mukaan valitut seurat tulevat julki 2.1.2023 S-käyttäjätilillä. Sen jälkeen asiakasomistajilla on tuhansien eurojen paikka vaikuttaa.
– Kannustajat-mallissa on hienoa se, että asiakasomistajamme pääsevät mukaan päättämään, kenelle tukea annetaan. Tukijaksi liittyminen tehdään S-käyttäjätilillä valitsemalla siellä nimetyistä vaihtoehdoista itselleen läheisin ja mieluisin Kannustajat-seura, Rajala kertoo.
S-käyttäjätili on uusi tapa tunnistautua S-ryhmän digitaalisiin palveluihin. Sinne voi kirjautua sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla. Sen jälkeen saat sähköpostitse tai tekstiviestillä koodin, jonka avulla kirjaudut sisään.

Eepeen myöntämä tuki seuran junioritoimintaan määräytyy laskemalla kaikkien seuran Kannustajien kalenterivuoden aikana kerryttämät Bonukset yhteen. Kannustaminen on asiakkaille ilmaista eikä vähennä Bonuksien määrää.
Eepeen tuki antaa mahdollisuuden myös uudenlaiselle näkyvyydelle. Aktiiviset yhteistyöseurat voivat nyt näyttää toiminnallaan, miten vaikuttavaa työtä niissä tehdään.
– Seuraamme mielenkiinnolla, millaisia tempauksia Kannustaja-seurat tekevät ensi vuoden aikana. Ties millaisia uusia yhteistyökuvioita tästä vielä kehkeytyykään, Rajala sanoo.

 

Kannustaja-tuki on osa Eepeen vastuullisuutta

Eepee tukee vuodesta 2023 lähtien alueensa lasten ja nuorten liikkumista Kannustajat-tukimallilla. Toimialueellamme lasten ja nuorten liikunta- ja urheilutoimintaa järjestävät seurat voivat hakea tuen piiriin vuosittain järjestettävässä keskitetyssä haussa. Eepee päättää vuosittain Kannustajat-tukeen käytettävän tukisumman, 120-vuotisjuhlavuonna 2023 se on 100 000 euroa.

S-ryhmän Kannustajat-toiminnassa osuuskauppa ja seura sopivat erillisellä sopimuksella yhteistyöstä. Seurat ovat sitoutuneet käyttämään saamansa tuen junioritoimintaansa. Tukirahaa käytetään esimerkiksi valmentajien koulutukseen, harjoittelupaikkojen vuokriin sekä välineiden hankintaan.

Asiakasomistajat pääsevät mukaan päättämään, kenelle tukea annetaan. Seuran kaikkien Kannustajien eli asiakasomistajien kalenterivuoden aikana kerryttämät Bonukset lasketaan yhteen, ja tämän perusteella määräytyy seuran saama Kannustajat-tuki.

 

Teksti: Outi Myllymäki
Kuva: Samu Lehtinen

Tulevaisuusvalmennus tarjoaa maatilayrittäjille eväitä tulevaisuuteen.

ProAgrian yhdessä S-ryhmän, alueosuuskauppojen ja LähiTapiolan kanssa järjestämä Tulevaisuusvalmennus alkaa ensimmäistä kertaa Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Suomessa valmennuspäiviä on jo kertaalleen ehditty pilottina järjestää.
– Valmennuksessa on kolme pääteemaa: johtaminen ja strategia, ilmasto- ja hiiliasiat sekä megatrendit ja kuluttajan ostokäyttäytyminen, tulevaisuusvalmentaja Perttu Perälä ProAgria Etelä-Pohjanmaalta toteaa.
Valmennuksessa tulee olemaan kouluttajia ProAgrian lisäksi S-ryhmästä, LähiTapiolasta kuin muista alan tuntevista asiantuntijaorganisaatioista.

Eepeen toimitusjohtaja Henrik Karvonen pitää valmennusta merkittävänä keskusteluyhteytenä S-ryhmän, osuuskauppojen ja tuottajien välillä.
– Tämä on tärkeä osa meidän roolistamme elintarvikeketjussa.

Kuluttajakäyttäytymistä jalkautetaan tiloille

Niin Perälä kuin tulevaisuusvalmentajana toimiva Tuomas Pennala korostavat kaupan merkitystä maatilayrittäjän arjen päätöksissä.
– Niin kaupalla kuin vakuutuspuolella on valtava tieto omilta aloiltaan, mitä voidaan maatiloilla hyödyntää, Pennala sanoo.
– Kun tuo tietotaito esimerkiksi kuluttajien käyttäytymisestä jalkautetaan tiloille, pystytään tulevaisuuden strategioita tekemään entistä tarkemmin, Perälä lisää.
Vakuutuspuoli taas tietää riskienhallinnan lisäksi keinoista vahinkojen ja tapaturmien välttämiseen.
Kun ympärillä tapahtuu paljon, nousevat myös johtaminen ja strategia entistä tärkeämpään osaan.
– Olkoon johtaminen sitten itsensä johtamista perhetilalla tai työntekijöiden johtamista isommilla tiloilla, Pennala täsmentää.

Oman alueen tarpeet huomioidaan

Etelä-Pohjanmaan Tulevaisuusvalmennuksen ohjelma räätälöidään vastaamaan maakunnan tarpeita. Pennala ja Perälä vastaavat koulutuksen ilmasto- ja hiiliasioista.
– Hiiltä pystytään sitomaan pelto- ja metsämaahan, se tiedetään. Myös meri pystyy sitomaan hiiltä, mutta keinoja sen toteuttamiseksi ei vielä tiedetä, Perälä toteaa.
Ilmastonmuutosta pystyttäisiin merkittävästi hidastamaan, jos Ranskan ilmastosopimuksen tavoitteena oleva neljä promillea vuosittaisista päästöistä saataisiin sidottua peltomaahan.
– Realistinen tavoite on, että hiilidioksidia saataisiin sidottua ilmastosopimuksen mukainen määrä, noin 600 kiloa hehtaaria kohti.
Ilmastoasioiden lisäksi tuottajia kurittaa tällä hetkellä kustannusten nousu.
– Tulevaisuusvalmennus antaa mahdollisuuksia maan kasvukunnon parantamiseksi ja edelleen satotasojen nostamiseksi, samalla kun viljelyn panoskäyttöä viilataan tarpeenmukaiseksi, Pennala vakuuttaa.
Miehet tietävät Tulevaisuusvalmennuksen tarjoavan monipuolista tietotaitoa ja konkreettisia toimenpiteitä.
– Valmennuksista saa monipuolisesti eväitä oman tilan toiminnan kehittämisen tueksi, Pennala lisää.

 

TULEVAISUUSVALMENNUS

• Käynnistyy tammikuussa Etelä-Pohjanmaalla, Etelä-Savossa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Satakunnassa.
• Valmennuksessa on kolme teemaa: johtaminen ja strategia, ilmasto- ja hiiliasiat, megatrendit ja kuluttajan ostoskäyttäytyminen.
• Valmentajia ProAgriasta, S-ryhmästä, LähiTapiolasta ja muista alan tuntevista asiantuntijaorganisaatioista.
• ProAgria Etelä-Pohjanmaalta valmentajina ovat asiantuntijat Perttu Perälä, Tuomas Pennala, Sari Morri, Timo Pajula ja Terhi Välisalo.
• Valmennukset järjestetään tapaamisina kasvokkain ja paikasta riippumattomina webinaareina.
• Tavoitteena on parantaa vuorovaikutusta kaupan ja viljelijöiden välillä.

Lue lisää: proagria.fi/tulevaisuusvalmennus

 

Positiivinen keskustelu lisääntynyt

Laihialainen Perttu Perälä ja jalasjärveläinen Tuomas Pennala ovat ProAgrian kasvintuotannon asiantuntijoita, mutta myös maatilayrittäjiä. Molemmilla tuotantosuuntana on kasvinviljely.
– Väittäisin, että viime vuosina kahvipöytäkeskusteluja on käyty entistä enemmän suomalaisesta maataloudesta – ja positiiviseen sävyyn, Perälä sanoo.
Myös Pennala on saman asian huomannut.
– Kotimainen tuotanto halutaan säilyttää. Ruokaturva on kivijalka, johon voidaan nojata.
Molemmat saavat työnsä kautta eväitä myös oman tilan pyörittämiseen ja uskovat pohtivansa omien tilojensa tulevaisuutta keskimääräistä enemmän.
– Keskusteluja ja pohdintoja käydään niin työkavereiden kuin tuottajakollegoiden kanssa, miehet toteavat.
Omilla tiloilla Pennala ja Perälä ovat panostaneet muun muassa uusiutuviin lämmönlähteisiin ja karjanlannan hyödyntämiseen. Myös viljelykiertoa ja kerääjäkasvien käyttöä on tehostettu.
– Niin pitää yrittää tehdä, kuin saarnaa. Kehittämistä on toki aina, Perälä toteaa.
He haluavat pitää suomalaisen ruoantuotannon elossa ja kannattavana.

Palaute rohkaisevaa

Etelä-Suomessa pilottina järjestetyn Tulevaisuusvalmennuksen jälkeen saatu palaute rohkaisi ja evästi järjestäjiä jatkoon.
Osallistujat kokivat saaneensa vinkkejä käytännön toimintaan, ja valmennus vahvisti omaa liikeideaa tai selkeytti sitä tarjoten työkaluja jatkoon.
Kokonaisuutta pidettiin hyvin asiakaslähtöisenä. Valmennus osoitti, että yrityksen analysointiin ja suunnitteluun olisi hyvä käyttää enemmän aikaa.
Osallistujat pystyivät muodostamaan kuvan pienten yrittäjien ongelmakohdista ja viestin viemisestä eteenpäin asiakaskunnille eli S-ryhmälle ja lopulta kuluttajille.
Myös verkostoitumisen ja vertaistuen merkitys tuli hyvin esille.
Tulevaisuusvalmennuksen osallistujat saivat palautteen mukaan vahvistusta liikeideoilleen, osa koki ympäristöasioiden esiintuomista hyvänä. Myös oman yritystarinan kertomisesta innostuttiin.

 

Teksti ja kuva: Hannele Norja

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ottaa käyttöönsä S-ryhmän Kannustajat -ohjelman alueensa urheiluseurojen tukemiseen. Urheiluseurat voivat hakea Kannustaja-seuraksi marraskuun 2022 loppuun mennessä.

Kannustajien kautta jaettava 100 000 euroa on osa ensi vuoden 120-vuotisen historiamme juhlintaa. Haluamme tällä tuella olla mahdollistamassa mahdollisemman monelle lapselle ja nuorelle harrastusmahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Henrik Karvonen.

Kannustajat-mallissa hienoa on se, että asiakasomistajamme pääsevät mukaan päättämään kenelle tukea annetaan. Näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina on myös upeaa olla mukana helpottamassa seurojen ja perheiden arkea jakamalla resursseja lasten ja nuorten liikuntaharrastukseen, iloitsee Eepeen asiakkuusjohtaja Tuula Rajala.

Asiakasomistajat voivat liittyä tukemaan ensi vuoden alusta Kannustajat-seuroja. Tukijaksi liittyminen tehdään Omalla S-kanavalla valitsemalla oma Kannustajat-seura. Eepeen alueen seurat näkyvät sivulla 2.1.2023 lähtien.
Asiakasomistajalle Kannustaminen on ilmaista eikä vähennä Bonuksien määrää. Tuki seuran junioritoimintaan määräytyy laskemalla kaikkien seuran Kannustajien kalenterivuoden aikana kerryttämät Bonukset yhteen.

Kannustajat-mallilla tuetaan lasten ja nuorten liikunta- ja urheilutoimintaa Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialueella. Ensi vuonna tukeen on varattu 100 000 euroa. Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan Kannustajat-tukea voivat hakea kaikki urheiluseurat, jotka täyttävät alla näkyvät vähimmäiskriteerit

Sähköinen hakemus Kannustajat-seuraksi löytyy osoitteesta https://eepee.fi/kannustajathakemus/ Hakemus tulee lähettää 30.11.2022 mennessä.

Kannustajat-malliin hakevan seuran tulee täyttää vähintään seuraavat kriteerit:

• Seuran kotipaikan tulee olla Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan toimialueella.
• Seuran toiminta tukee alle 16-vuotiaiden liikunta- ja urheilutoimintaa.
• Saatu Kannustajat-tuki ohjautuu vähintään 50 lapselle / nuorelle. Hakemukseen seuran selvitys junioritoiminnan laajuudesta, kuten juniorien määrä ja toiminnan monimuotoisuus.
• Seuran toiminnan tulee olla jatkuvaa ja pysyvällä pohjalla.
• Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa näkyy seuran lasten ja nuorten liikunnassa esim. peliasuissa, laitamainoksissa, netissä. Hakemukseen seuran ehdotukset näkyvyydestä.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa päättää määräaikaan mennessä hakemuksen palauttaneiden seurojen joukosta Kannustajat-tukimallin piiriin pääsevät seurat. Huomioimme valinnassa seurojen ilmoittamien seikkojen lisäksi myös alueellisen kattavuuden. Ilmoitamme kaikille määräaikaan hakeneille päätöksestä sähköpostitse. Kun Kannustajat-malliin pääsevät seurat on valittu, lähetämme seurojen yhteyshenkilöille materiaalia, jonka avulla seura viestii jäsenilleen Kannustajat-mallista.

 

Lisätietoja seurahausta antavat:
Tuula Rajala, asiakkuusjohtaja p. 010 764 9222, tuula.rajala@sok.fi
Henrik Karvonen, toimitusjohtaja p. 040 057 2172, henrik.karvonen@sok.fi

Sähköpulaan varautuminen

Eepeessä ja koko S-ryhmässä varaudutaan mahdolliseen sähköpulaan ja kantaverkon ylläpitämiseksi mahdollisesti toteutettaviin suunnitelmallisiin kiertäviin sähkökatkoihin. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on kertonut sähköpulan olevan epätodennäköinen, mutta mahdollinen tulevana talvena. Mahdolliset suunnitelmalliset sähkökatkot tarkoittaisivat noin 2 tunnin alueellisia kiertäviä sähkökatkoja.

Olemme tehneet pitkäjänteisesti työtä energiasäästöjen eteen

Olemme Eepeessä jo vuosien ajan tehneet toimipaikkoihin energiasäästötoimenpiteitä ja jatkamme niitä määrätietoisesti. Olemme esimerkiksi uusineet sisä- ja ulkovalaistusta led-valaistukseen, uusineet myymälöiden kylmäkalusteita ovellisiin tai kannellisiin kalusteisiin, tehneet investointeja hyödyntääksemme kylmälaitteiden lauhdelämpöä lämmitykseen, panostaneet etäohjattavaan kiinteistötekniikkaan sekä tuoneet aurinkopaneeleita kiinteistöjen katoille. Lisäksi Eepee on osallistunut S-Voima Oy:n kautta tuulivoimapuistohankkeisiin ja esimerkiksi alkuvuonna kokonaiskulutuksestamme lähes 80 % tuotettiin tuulivoimalla.

Olemme mukana S-ryhmätasoisissa toimenpiteissä sähköpulaan varautumisessa ennaltaehkäisevästi

S-ryhmätasoisesti on etsitty keinoja vaikuttaa erityisesti sähkönkulutuspiikkeihin (päivittäin klo 8-10 ja klo 17-19) eli sellaisia keinoja, joilla ehkäistä sähkökatkojen toteutumista leikkaamalla kulutusta silloin kun se on tavallisesti suurimmillaan alkavalla lämmityskaudella.  Keinot tähän ovat sisälämpötilan laskeminen 1 asteella, ilmanvaihtokoneiden ilmamäärien ohjaaminen osateholle sekä sisä- ja ulkovalaistuksen tehon laskeminen.  SOK Kiinteistöässä tekee parhaillaan toimipaikkakohtaisesti läpikäyntiä miten nämä toimet Eepeessä olisi toteutettavissa parhaiten kiinteistötoimien kautta. Toimenpiteiden soveltamisessa huomioidaan tilojen käyttötarkoitus, kiinteistön tekninen kyky (mm. etäohjattavuus) sekä työ- ja asiakasturvallisuus. Lähtökohtaisesti hotellit ja ravintolat jätetään toimenpiteiden ulkopuolelle.

 

Lisätietoja:
Talousjohtaja Långnabba Tuomo puh. 010 76 46207